Ga naar de inhoud
Keukentip!

Zo houd je een aangesneden avocado vers

Een avocado heeft het ongekende (en ongewenste) talent om ontzettend snel bruin te worden zodra je ‘m aansnijdt. Toch is het niet onmogelijk om een aangesneden avocado te bewaren zonder dat deze bruin wordt. Daar zijn namelijk een paar handige trucs voor!

Óf je bent gek op avocado, óf je vindt er niks aan. Maar of je nou wel of niet ‘team avocado’ bent, het rijpingsproces blijft hoe dan ook een dingetje. Zo zijn die zogenaamd ‘eetrijpe’ vruchten vaak nog keihard op het moment dat je ze nodig hebt, of ze zijn de rijpe status juist al ver voorbij met een bruine smurrie als resultaat.

Oxidatieproces

En heb je dan eindelijk een perfect rijpe avocado, maar houd je nog een restje over? Dan is bewaren ook niet altijd even makkelijk, omdat het vruchtvlees heel snel bruin wordt zodra het met zuurstof in aanraking komt. Net als met appels, bananen en veel andere fruit- en groentesoorten komt dit door het oxidatieproces. Bij appels kun je dit gemakkelijk tegengaan door dit trucje toe te passen. 

Maar gelukkig bestaat er ook een trucje om je aangesneden avocado’s dusdanig te bewaren waardoor het vruchtvlees niet bruin wordt. Of eigenlijk bestaan er wel meerdere trucjes voor; van in water leggen tot insmeren met olijfolie. Maar van al die trucs zijn er volgens deze test eigenlijk maar twee effectief. Daarom lichten we in dit artikel alleen de beste twee trucs toe: 

Zo bewaar je aangesneden avocado’s

  • Ui: Snijd een ui in grove stukken en leg dit in een plastic vershoudbakje. Leg hier vervolgens de halve avocado bovenop en sluit het bakje. Bewaar het in de koelkast en je avocado is morgen nog mooi groen van kleur én lekker. Je hoeft namelijk niet bang te zijn voor een uiensmaak.
  • Citroen: Geen ui in huis? Dan kun je dezelfde soort truc ook uitvoeren met citroen. Knijp simpelweg een beetje citroensap over de halve avocado en smeer dit vervolgens uit en stop ‘m in een gesloten bakje in de koelkast. Bij deze methode moet je er echter wel rekening mee houden dat de smaak van je avocado wél beïnvloed wordt door de citroensmaak.

Bewaar ‘m mét pit

Tot slot is het belangrijk om de avocadohelft mét pit te bewaren. Op die manier blijft de avocado een stuk langer groen en lekker. Dus wanneer je de avocado opensnijdt en vermoedt dat je een helft gaat overhouden kun je het best de pitloze helft eerst opeten.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Fotocredits 

Headerfoto: Alina Karpenko - Unsplash