Ga naar de inhoud
Adventskalender maken

Kerst-DIY: zo maak je zelf een originele adventskalender

Tel jij ook al af tot Kerstmis? De perfecte manier om dit te doen is natuurlijk met een adventskalender. Jinske heeft een grote passie voor ‘Do It Yourself-projecten’ en maakt allerlei leuke accessoires voor in huis, geïnspireerd op de nieuwste woontrends. Ook kerstdecoraties mogen niet missen in haar collectie en vandaag laat ze zien hoe je zelf een originele adventskalender kunt maken!

Een zelfgemaakte adventskalender

Jinske maakt elk jaar een ander kerstdecoratie-item, zoals een kerstboom van wol.

Dit jaar kiest ze voor een adventskalender. Dit heb je nodig:

 • metalen ring van 60 centimeter
 • inpakpapier
 • lintjes
 • touw
 • labels
 • knijpertjes
 • kerstdecoraties
 • lijmpistool
 • bloemenschaar
 • kniptang
 • kerstgroen (zoals eucalyptus en rode besjes)
 • en de cadeautjes natuurlijk!

De oorsprong

Een adventskalender komt oorspronkelijk voort uit de christelijke traditie en ontstond in de 19e eeuw. Bij deze traditie tel je af naar Kerstmis vanaf de vierde zondag voor kerst tot aan kerstavond. Een mooie manier om echt naar deze periode toe te leven!

Vandaag de dag wordt de adventskalender vaak wat commerciëler ingezet met 1 december als startdatum. Bij dit soort kalenders maak je vaak luikjes open waar dan een cadeautje of lekkernij achter schuilt.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Het stappenplan

Voor dit project heeft Jinske gekozen voor een kleurenthema met vooral goud en wit. Dit kun je natuurlijk helemaal naar eigen smaak invullen met de kleuren die jij zelf mooi vindt!

Dit jaar begint de kalender op 28 november (vier zondagen voor Kerst). Als je dan aftelt tot kerstavond kom je uit op 27 dagen wat betekent dat je dus 27 cadeautjes nodig hebt.

Stap 1: pak als eerst alle cadeautje in met het inpakpapier en leuke lintjes.

Plak aan elk cadeau ook een label met daarop het cijfer van de dag waarop het cadeau open mag worden gemaakt.

Stap 2: je kunt nu van start met de ring. Span een lint en doe wat lijm op het uiteinde ervan. Lijm dit vervolgens vast aan de bovenkant van de ring. Trek het lint dan helemaal door naar beneden en plak deze daar ook vast met een druppeltje lijm.

Stap 3: herhaal dit vijf keer en hou hierbij ongeveer steeds 10 centimeter tussen de linten.

Stap 4: versier de ring met kerstgroen. Maak van de grote bos wat kleinere bosjes waarna je er een draad omheen wikkelt. Maak daarna met de kleine bosjes een mooie compositie op de ring en bevestig ze vervolgens met binddraad.

Stap 5: versier de ring verder met kerstdecoraties, zoals kerstballen. Dit is meteen een handige manier om de uiteindes van de kersttakjes te verbergen.

Stap 6: we zijn nu bij het leukste gedeelte van de kalender aangekomen: het ophangen van de cadeautjes! Hang deze kriskras door elkaar, zodat je geen kale plekken krijgt als je ze eruit haalt en de ring goed in balans blijft.

Hang de cadeaus in de kalender met behulp van knijpertjes.

Je zelfgemaakte adventskalender is klaar om op te hangen of om aan iemand te geven natuurlijk! De lege plekken kun je eventueel later ook opvullen met kerstkaarten die je hebt gekregen. Zo kun je dit DIY-project op verschillende manieren gebruiken!

Fotocredits

Headerfoto: Jan Romero

Dit is een artikel van