Tips van Tom

Tuintips van Tom: Zo maak je een kruidenspiraal

26 november 2021 17:47 Aangepast: 27 november 2021 20:57

Ze zijn heerlijk om mee te koken, maar het is ook een geurige aanwinst voor in je tuin: kruiden. Tom maakt vandaag met oude stenen een kruidenspiraal, waar je planten in harmonie kunnen samenleven. Want wat is er nou leuker dan het hebben van een eigen kruidentuintje?!

Van oude stenen tot nieuwe kruidentuin

Naast de moestuin bij de boerderij is nog een mooi stukje grond over waar Tom aan de slag kan gaan. Op de plek bevindt zich nu nog veel onkruid en gras, maar daar komt nu eindelijk verandering in. Tijd om de grond vrij te maken en af te vlakken.

Met oude stenen van voorgaande projecten maakt hij een spiraal op de grond. Nadat de vorm is uitgezet, kan er de hoogte in gewerkt worden. Tom voegt telkens een extra laag stenen toe tot de geschikte hoogte is bereikt en er een mooie spiraal is ontstaan.

De stenen komen in half-steenverband te liggen, zo wordt er een stevige constructie gecreëerd. Dat moet ook wel omdat de stenen niet vastgemetseld of -gelijmd worden. Op deze manier kunnen beestjes en insecten de grond in kruipen en zich lekker nestelen.

Tijd voor grond

Wanneer de spiraal helemaal gelegd is kan hij worden opgevuld. Kruiden houden van een luchtige grond, daarom gebruikt Tom een universele potgrond. Daarnaast kan het eventuele teveel aan water weglopen door de gaatjes en kieren tussen de stenen. Ook dit zorgt ervoor dat de grond lekker luchtig blijft.

Nadat de grond in de spiraal ligt, zorgt Tom ervoor dat het wat losser wordt. Door dit te doen kunnen de planten straks direct lekker gaan wortelen als ze in de kruidenspiraal staan.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een zelfvoorzienend stukje tuin

Bij het water geven van de spiraal zal het water natuurlijk omlaag stromen. Om hierop in te spelen plaatst Tom bovenin de sterkere kruiden, die minder water nodig hebben. Denk hierbij aan rozemarijn en salie, maar ook oregano en tijm.

In het midden komen koriander, munt en basilicum te staan. Die houden van een iets vochtigere grond, maar nog niet zoals helemaal onderaan. Daar komen peterselie en bieslook te staan, die houden namelijk écht van natte voeten.  

Door zijn ronde vorm staat de kruidenspiraal de hele dag in het licht. De zon draait er mooi omheen en zorgt er ook voor dat alle plantjes evenveel vitamientjes krijgen.

Als allerlaatste hoeft er alleen nog wat water gegeven te worden. Zo kunnen de kruiden gelijk gaan groeien.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore