Ga naar de inhoud
Tiny House Battle

Zo is het nu met Maura van Tiny House Battle: 'Het duurt nog wel een jaar'

Maura houdt enorm van reizen en leeft het liefst uit een rugzak. Ze kan heel goed leven met weinig en dat wil ze graag voortzetten. Daarnaast is het haast onmogelijk om als starter in deze tijden aan een woning te komen. Twee redenen die voor haar de doorslag gaven om mee te doen aan Tiny House Battle.

Maura is de derde kandidaat van het nieuwe programma Tiny House Battle. Ze woont in een kleine studentenwoning en wil graag verhuizen. Ze houdt enorm van reizen en wil – als ze in Nederland is – een plek waar ze zich écht thuis kan voelen. Leven met weinig is ze al gewend en om financiële vrijheid te behouden lijkt het idee van klein wonen haar een heel fijne basis.

Een extra studie dan maar

Als student of starter kom je tegenwoordig maar moeilijk aan een woning. De wachtlijsten voor huurhuizen zijn ellenlang en kopen, tja, we weten allemaal dat de huizenprijzen het afgelopen jaar met ruim 11 procent gestegen zijn. Wil je nieuwbouw? Dan zit je zelfs op een stijging van 16,9 procent (bron: CBS red.). Ook voor Maura is dit een groot probleem. Zo groot zelfs dat ze besloot om na haar eerste studie, voor een tweede te kiezen. Ze plakte er nog eens twee jaar aan vast en kon daardoor langer in haar studentenwoning blijven.

Maar dit jaar komt daar een einde aan. Na het afronden van haar scriptie zit ook deze studie erop en komt een gedwongen verhuizing in zicht. 

'Ik ben best een 'hoarder'. Ik verzamel veel kleine dingen en hou me daardoor vast aan een herinnering.'

Reizen als uitgangspunt

Maura: "Ik heb in mijn leven al heel wat mooie reizen gemaakt en wil dat in de toekomst graag blijven doen. Ik heb de afgelopen jaren veel uit een koffer geleefd. Zo woonde ik een half jaar in New York en trok ik door Nepal, India en Hawaii. Ik merkte tijdens het reizen dat ik niet veel ruimte nodig heb. Het waren ook echt budgetreizen. Ik sliep in hostels met vaak wel negen anderen op een kamer. Dan heb je ook maar weinig ruimte voor jezelf. Dat werkt voor mij prima. Wel neem ik altijd veel spullen mee. Ik ben best een 'hoarder'. Ik verzamel veel kleine dingen en hou me daardoor vast aan een herinnering. Klein wonen is ook daarom voor mij een uitkomst. Zo kan ik niet te veel verzamelen."

Reizen staat dan ook echt centraal in het leven van Maura. "Zodra het allemaal weer kan en Covid-19 wat afneemt, wil ik meteen weer op pad. Met een tiny house heb ik weinig vaste lasten, altijd een dak boven mijn hoofd en ik behoud de mogelijkheid om er op uit te gaan. Win-win!"

Niks
Elke week de nieuwste Inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een plek om je thuis te voelen

Maura vertelt enthousiast verder: "Wat ik de afgelopen jaren miste, was een fijne plek om echt thuis te komen. Mijn studentenwoning is prima, maar je mag er zo weinig. Ik kan niet even een muurtje schilderen of een behangetje kiezen. Er zijn te veel restricties. Ik zou zo graag een plek creëren waar ik het vakantiegevoel kan vasthouden na een reis en wonen op een locatie waar ik de deur kan opendoen en op mijn blote voeten door het gras of door het bos kan lopen."

Het is ook echt tijd nu, volgens Maura. "Ik heb met twee studies – die ik enorm uitsmeerde om steeds op reis te kunnen en mijn woning te behouden en het oprekken daarvan - bijna het maximaal aantal studiejaren bereikt. Het wordt de hoogste tijd om uit mijn woning te gaan."

'Na het programma ben ik meteen op zoek gegaan naar een plek om het huisje neer te zetten. Ik dacht: 'Dat fix ik wel even', maar dat was niet het geval.'

Een plekje vinden is niet makkelijk

In de aflevering van vanavond was te zien dat Maura uiteindelijk koos voor het huisje van Team Bernhard. Een prachtige 'tiny' met veel kleur, een keuken waar ze met vrienden voldoende plek heeft om te borrelen, meer dan voldoende licht door de lichtstraat én slimme opbergplekken voor rommeltjes en spullen. Haar woningprobleem is daarmee volledig opgelost, toch?

Maura: "Na het programma ben ik meteen op zoek gegaan naar een plek om het huisje neer te zetten. Ik dacht: 'Dat fix ik wel even', maar dat was niet het geval. Sterker nog, het is in Nederland supermoeilijk om een plek te vinden waar je een tiny house mag plaatsen. Ik heb bijna iedereen gemaild en in alle Facebookgroepjes gezeten, verschillende oproepen gedaan en gemeentes gebeld. Soms mag je bij iemand op een weiland staan, of tijdelijk op een project. Maar dat wilde ik niet. Ik wil vastigheid en juist af van dat tijdelijke. Mijn huidige woning is ook tijdelijk en het idee dat je steeds op zoek moet naar iets nieuws, dat trekt mij niet."

Een kavel van 900 m²

"Uiteindelijk kwam ik uit in Almere, want hier kwamen kavels vrij. Daar heb ik me op ingeschreven en tot mijn verbazing ben ik ingeloot. Het is er echt prachtig én groot. Ik heb een stuk grond van 900 m² met een supermooi uitzicht. Mijn plan is om hier heel veel fruitbomen te planten en om groente te verbouwen. Dat is ook de afspraak. Je moet 50 procent van de grond besteden aan stadslandbouw."

Maar verder is er nog helemaal niets. "We moeten zelf de riolering en de leidingen leggen. De gemeente gaat zorgen voor elektra en de collectieve waterzuivering. Het wordt ooit een woonwijk met meerdere kleine huizen en een kavelweg, maar dat gaat echt nog wel even duren. Momenteel ben ik druk met de papieren en ik denk dat we op zijn vroegst over zes maanden of misschien wel een jaar pas echt aan de slag kunnen. Tot die tijd staat het huisje helaas veilig in een loods."

Handen uit de mouwen

"Ergens vind ik het wel fijn dat ik ook nog dingen mag doen. Het voelt zo luxe dat het team van Bernhard mijn hele huisje heeft gemaakt. Ik draag graag bij aan alles daar omheen. Zoveel liefde en passie zit er al in. Als ik zelf ook nog aan de slag ga, dan wil ik denk ik niet meer weg."

Afstuderen, sparen én paardrijden door Mongolië

Tot die tijd zijn de plannen voor Maura overzichtelijk. Afstuderen, sparen en als het allemaal weer mag en kan dan boekt ze het liefst een ticket naar Mongolië om paard te rijden door de bergen. Dat staat nog bovenaan haar bucketlist. En dat kan ook. Door 'tiny' te wonen bespaart ze flink op haar maandlasten en kan ze haar levensstijl vasthouden.

Fotografie

Maura

Zo
Aflevering 1 | Peter & Jacqueline
Zo is het nu met Peter & Jacqueline: 'We missen niets'
Zo
Aflevering 2 | Sanne & Boy
Zo is het nu met Sanne & Boy: 'Wij kunnen makkelijk leven met weinig en het is nog leuk ook'