Kijkersvraag voor Tom

Vraag van de week: hoe kom je van woldopluis en zwarte aanslag op je planten af?

19 november 2021 17:46 Aangepast: 15 februari 2022 13:05

Als plantenliefhebber wil je natuurlijk dat je planten gezond zijn. Maar vaak genoeg krijgen (kamer)planten te maken met ziekteplagen en luizen. Deze plaag van kleine beestjes is een veelvoorkomend probleem, zowel binnen- als buitenshuis. Daarnaast is ook zwarte aanslag op bomen en planten een bekend obstakel. Hanny en Joyce willen daarom graag weten hoe ze ervan afkomen, dus Tom geeft advies!

Woldopluis bij de hortensia

Hanny heeft last van woldopluis op haar hortensia. Ze heeft deze hortensia van haar overleden ouders gekregen en zou deze dus erg graag willen behouden.

Ze heeft al van alles geprobeerd, maar ze komt er maar niet van af. Tot overmaat van ramp wordt de plant ook nog geteisterd door bladluis. Hoe kan ze haar geliefde plant nog redden?

Woldopluis versus bladluis

Ten eerste bestaan er een paar verschillen tussen de woldopluis en de bladluis. De woldopluis, ook wel wollige dopluis genoemd, is een kleine luis met een hard schild (net als een pissebed). Dit harde schild bevat een wollig laagje. De bladluis is daarentegen vaak groen van kleur.

De woldopluis lijkt op het eerste oog een klein schattig beestje, maar schijn bedriegt. Hij prikt namelijk allemaal gaatjes in het blad waarna hij zich voedt met het sap ervan.

Als de plant hier een klein beetje door wordt aangetast kan het niet zo veel kwaad. Maar als er uiteindelijk een plaag ontstaat komt de plant volledig onder de gaatjes te zitten. Hierdoor wordt de plant zwakker en kan hij uiteindelijk zelfs afsterven. Ook de bladluis prikt gaatjes in de plant.

De verspreiding van de woldopluis verschilt van die van de bladluis. De woldopluis legt meestal aan het einde van het voorjaar wollige coconnetjes waar eitjes in zitten. Deze cocons plakken door dat wollige laagje makkelijk vast aan dieren (bijvoorbeeld aan vogels) waardoor deze luizen sneller worden verspreid dan de bladluis.

De bestrijding

Voor beide luissoorten geldt dat ze niet van tocht houden. Het is dus zeker aan te raden om de plant in de luwte te zetten. Zorg er daarbij voor dat je plant sterk en vitaal wordt door bijvoorbeeld voldoende voeding en water te geven. De luizen komen namelijk af op zwakkere planten.

Als je een luizenplaag toch niet hebt weten te voorkomen zijn er ook manieren om de luizen te bestrijden. Zo kun je de plant inspuiten met een mengsel van water, een eetlepel natuurlijke groene zeep en een klein scheutje spiritus.

Spuit dit goedje op de plek waar de luizen zitten. Zo zullen ze uit zichzelf weggaan of je kan ze hierna van de plant afvegen met een doekje.

Daarbij houdt de bladluis niet van geurige kruiden zoals lavendel, ui en knoflook. Hier kun je gebruik van maken door een teentje knoflook te planten tussen de hortensia. Wanneer deze uitkomt verspreidt het plantje een geur waar de bladluizen niet van houden en zullen ze vertrekken.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Zwarte aanslag op de leilindes

De leilindes van Joyce hebben het ook moeilijk. Ze hebben namelijk last van een zwarte plakkerige aanslag. Ook de planten onder deze lindes en vooral de beukenhaag lijden hieronder. Ze wil hier zo snel mogelijk vanaf, maar wat kun je ertegen doen?

Lindes produceren uit zichzelf altijd al een plakkerige aanslag. Wanneer je bijvoorbeeld je auto onder een linde parkeert, kan deze ook een plakkerig laagje over zich heen krijgen. Maar deze zwarte aanslag is toch net even anders. Het is namelijk de afscheiding van dopluis en bladluis!

Zo zwart als roet

De bijna doorzichtige plakkerige substantie die ze afscheiden wordt honingdauw genoemd. Het zijn de suikers die de luizen zelf niet nodig hebben. Honingdauw is de basis voor een schimmel genaamd roetdauw wat goed past bij de zwarte kleur.

Roetdauw komt dus oorspronkelijk van luizen af, dus om ervan af te komen moet je het probleem bij de kern aanpakken. Neem dit vooral serieus, want roetdauw kan erg schadelijk zijn voor de plant. Als de hele plant wordt afgedekt met het zwarte laagje, kan er geen licht meer bijkomen waardoor het blad uiteindelijk stikt en de plant kan afsterven.

Ook roetdauw kun je bestrijden met het mengsel van water een scheutje spiritus en groene zeep. Daarnaast kom je ervan af door brandnetelgier te maken.

Als de brandnetels in het voorjaar in bloei komen, kun je de toppen van de grote brandnetels eraf knippen. Doe dit in een emmer met water en een half pak suiker. Roer dit goed door elkaar en zet het een paar weken weg. Als dit goedje vervolgens gaat gisten ontstaat brandnetelgier.

Dit is een erg goed middel om luizen weg te houden. Na een paar weken heb je een hoge en scherpe concentratie brandnetelgier. Spuit hier de plant mee in en de luizen zullen wegblijven omdat ze niet van de geur houden.

Als je het probleem bij de kern aanpakt en de juiste middelen gebruikt kom je zo weer van deze plagen af en krijg je je gezonde plant weer terug!

Fotocredits

Headerfoto: Christophe Lehenaff

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore