Ga naar de inhoud
Metamorfose

Een multifunctionele tuin voor Suzanne en Jenero in Almere

Het liefst zou Suzanne lekker relaxen in haar voortuin, maar aangezien dit ook de doorgang naar de voordeur en schuur is wordt dat lastig. Want hoe maak je een plek multifunctioneel en zorg je ervoor dat de beperkte ruimte die overblijft er gezellig uitziet? Ze vroeg Tom om hulp en hij laat je zien hoe hij de tuin volledig omtovert.

Praktisch én gezellig

De multifunctionele tuin van Suzanne en haar zoon Jenero kan wel een opknapbeurt gebruiken. Momenteel staat er niet veel meer dan een loungeset en een constructie met een zonnedoek, maar daar willen ze graag verandering in zien.

Omdat de tuin op het zuiden staat is er iets van een overkapping nodig om in de zomer ook lekker buiten te kunnen zitten. Daarnaast moet er gelet worden op de tuindeuren en de schuurdeur waar fietsen en een scooter doorheen gaan. Verder wil Suzanne graag meer groen door middel van verhoogde borders. Ook zou Jenero graag wat ruimte hebben om te kunnen sporten.

Een tuin vol groen is iets wat steeds meer mensen willen en dat is natuurlijk helemaal top. Maar je moet er soms wel rekening mee houden dat het niet te nat kan worden. De tuin dient hier ook als looppad naar de voordeur en je wilt niet uitglijden met bijvoorbeeld de boodschappen. Om dit te voorkomen worden er naast het looppad stenen verwijderd voor de verhoogde border.

De pergola in een nieuw jasje

De pergola is voor Suzanne een doorn in het oog. Bij het plaatsen was er namelijk geen rekening gehouden met de tuin- en schuurdeur, maar dit laat Tom geen tweede keer gebeuren.

De oude constructie wordt verwijderd en voor de staanders van de nieuwe pergola wordt er op iedere hoek een tegel weggehaald en het zand afgegraven. Om de staander waterpas te krijgen, moeten de poeren op dezelfde hoogte komen te staan. Hierna worden de staanders op maat gezaagd, de bevestigingsplaatjes vastgeschroefd en de palen op zijn plek gezet.

Omdat Jenero ook graag buiten in de tuin sport moet de pergola natuurlijk stevig zijn. Zo worden de staanders bij de schuur van binnenuit vastgeschroefd en worden de 12 cm dikke balken vastgezet met schroeven van 22 cm, die zitten dus goed vast. Wanneer het geraamte staat kunnen als laatste de dwarsliggers gemonteerd worden.

Een vloerkleed van tegels

De overige tegels onder de pergola kunnen nu ook verwijderd worden. Daarna wordt het zand aangevuld en afgevlakt zodat de nieuwe tegels strak aansluiten op de oude. Voor de nieuwe loungehoek gebruikt Tom keramische tegels, deze worden op extreem hoge temperaturen gebakken en zijn hierdoor kras- en slijtvast, ideaal dus!

In het midden van dit hoekje komen tegels met een mooi motief te liggen die omrand worden door een effen, lichtgrijze tegel. Op deze manier lijkt het straks alsof er een 'vloerkleed' van tegels is uitgerold. 

Niks
Elke week de nieuwste inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Nieuwe, verhoogde borders

Eens van de wensen van Suzanne was verhoogde borders met veel groen in de tuin. Om dit te realiseren worden er langs het looppad tegels verwijderd en zand uitgegraven. De borders hebben na het uitgraven een hoogte van 40 cm grond, voldoende om de planten goed te laten groeien.

De randen van de borders worden gemaakt van Europees eiken, ene houtsoort die buiten ook lang meegaat. De planken worden op maat gezaagd, de gaten voorgeboord en dan is het tijd om te monteren. Omdat eikenhout erg hard is en de balken dik zijn is het belangrijk de gaten voor te boren. Hierdoor zal het hout niet splijten en boor je de schroeven er makkelijker in.

De achterkant van de lange border, die straks niet meer in het zich staat, sluit Tom af met oude tegels uit de tuin. Om ervoor te zorgen dat deze in een nette lijn komen te liggen wordt er een draad langs de schutting gespannen, daarna kunnen ze de grond in.

Tijd voor meer groen

De eerste planten die de grond in gaan zijn augurkenstruiken (Decaisnea fargesü), een smal opgaande struik die vol hangt met opvallende vruchten. Als deze in bloei staat hangen er allemaal blauwe lange vruchtjes aan, deze zijn eetbaar en hebben een zoete, sappige smaak.

De fluweelhortensia (Macrophylla) krijgt ook een mooi plekje in de tuin. Deze plant heeft zijn naam te danken aan de licht behaarde bladeren die aanvoelen als fluweel. Uit zichzelf wordt hij zo’n 2,5 meter hoog, maar als je hem in maart terugsnoeit tot zo’n 30 cm boven de grond hou je hem in toom. Hij groeit dan ongeveer 1 tot 1,5 meter per seizoen.

Er wordt een echte mediterrane sfeer gecreëerd. En dat gaat Tom niet alleen doen met planten uit het zuiden, maar ook met verschillende bladvormen, kleuren en siergrassen, zoals lampenpoetsergras (Pennisetum alopecuroides).

De nieuwe bakken zijn klaar, maar een tuin kan niet groen genoeg zijn en dus gaan we nog even door. Schaduw was één van de wensen van Suzanne en dat gaat Tom op een natuurlijke manier creëren. Hij gaat de pergola namelijk laten begroeien met een druif (Vitis). Hier kunnen de vruchten straks mooi van worden geplukt!

De hoogte in

Door de beperkte grootte van de tuin is er geen ruimte voor kruiden of plantjes. Maar om toch een beetje zelfvoorzienend te zijn maakt Tom van gebruikte pallets een verticale moestuin. Aan de voorkant wordt de tweede en vierde plank verwijderd, die vervolgens aan de achterkant worden gemonteerd als onderzijde van de plantenbakken.

Het kruidenrek wordt net zo hoog als de schutting en wordt hier ook aan bevestigd. Wanneer de pallets hangen wordt er worteldoek in bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de aarde op zijn plek blijft en niet tussen eventuele kieren wegzakt.

Finishing touches

Nadat de loungeset weer op zijn plek staat is het alleen nog een kwestie van aankleding, waarna Suzanne en Jenero hun vernieuwde tuin eindelijk mogen bekijken. Beide herkennen de tuin niet meer terug en zijn erg tevreden met het resultaat. “Echt fantastisch!”

Dit is een artikel van