Tijdens de donkere dagen is het natuurlijk extra leuk om wat sfeerverlichting toe te passen in je interieur en wat knusse hoekjes te creëren. Martine laat zien hoe je zelf zo’n gezellige plek kunt maken door middel van een kamerscherm. Ze maakt in totaal drie multifunctionele kamerschermen met verlichting, waardoor je kamer meteen extra veel sfeer uitstraalt!
Dit heb je nodig:
- multiplex van 22 millimeter
- multiplex van 5 millimeter
- ledverlichting
- verf en verfspullen
- houtlijm
- bouwtekening
- rolmaat
- decoupeerzaag
Een multifunctioneel kamerscherm
Het kamerscherm bestaat uit drie losse delen met één deel van 1.80 m, één van1.60 m en één van 1.40 m hoog. Daarbij bevat elk scherm een holle ruimte waar de verlichting tussenin komt. Aan de voorkant van het scherm maakt Martine gaatjes in de plaat waar de lichten uitkomen. Dit geeft een erg mooi effect
Stap 1: Martine begint met het zagen van zes delen uit multiplex van 40 centimeter breed en 1.80 meter lang. Aangezien ze een ronding aan de bovenkant wil, tekent ze dit af.
Tip: Teken met een rolmaat het midden van de plaat af (20 centimeter). Sla er met een hamer een spijker in leg de rolmaat ertegenaan. Trek de rolmaat uit tot 20 centimeter, zet er een potlood tegenaan en teken er een halve cirkel mee door de rolmaat mee te trekken met het potlood. Zo krijg je een ronding die aan overal de juiste afmeting heeft.
Stap 2: zaag alle rondingen die je hebt afgetekend eruit met de decoupeerzaag. Doe dit secuur en voorzichtig, want het scherm moet natuurlijk wel netjes worden!
Stap 3: zaag zo ook een andere plaat met dezelfde afmetingen. Dit vormt de voorkant van dit deel van het kamerscherm (hiertussen komt de verlichting). Zaag ook de andere twee panelen van het kamerscherm op deze manier op maat.
Stap 4: schilder de achterwand van de plaat, zodat deze alvast kan drogen.
De verlichte binnenkant
Stap 1: terwijl de achterste wand droogt, kun je verder met het zagen van de rand van het kamerscherm. Deze zorgt ervoor dat het kamerscherm dubbelwandig wordt en dat het licht ertussen past.
Gebruik hiervoor de dikkere multiplexplaat. Voor het aftekenen kun je het trucje met de rolmaat weer toepassen! Haal er nu alleen 2,5 centimeter vanaf zodat je de rand creëert.
Stap 2: lijm de rand vast met houtlijm aan de net geschilderde achterwand. De voorkant komt hier bij het volgende onderdeel overheen. Zet de rand vast met een lijmklem zodat het goed wordt aangedrukt.
Een sterrenhemel
Stap 1: terwijl de achterkant in de lijm staat, kun je van start met de voorkant. Boor uit de multiplexplaten die je al hebt gezaagd een groot aantal gaatjes in verschillende groottes. Gebruik hier drie verschillende boren voor: 10, 20 en 30 centimeter.
Boor deze gaten op willekeurige manier op het scherm. Hierdoor lijkt het namelijk op een soort sterrenhemel.
Stap 2: als de achterkant droog is kan de LED-verlichting worden toegevoegd. Het vastmaken van de LED-verlichting is zo gedaan. Het bevat namelijk een plakrand aan de achterkant die je op bepaalde punten zelf kunt afknippen.
Plaats de verlichting op een manier dat het licht indirect door de gaten schijnt. Zo kijk je namelijk niet recht in alle lichtpuntjes.
Tip: Breng de strip dus aan op een plek waar het licht vrijkomt, maar waar je de strip niet ziet!
Stap 3: door ledverlichting wordt elk stofje zichtbaar. Het is dus aan te raden om de plaat even goed schoon te maken voordat de deksel erop gaat. Als deze erop zit, kun je er niet meer bij.
Stap 4: lijm de voorkant op de rand met houtlijm. Leg er vervolgens een voorwerp met wat gewicht op zodat de lijm goed aandrukt.
Finishing touches
Stap 1: om ervoor te zorgen dat elk paneel op zichzelf kan staan, maakt Martine voor elk twee pootjes die ze horizontaal onder de panelen bevestigt.
Stap 2: het is tijd om de voorkant te schilderen.
Tip: schilder de plaat terwijl deze rechtop staat! Als de plaat ligt kan er makkelijker verf op de achterkant komen. Dit zal je altijd blijven zien en dat zou zonde zijn!
Stap 3: als de verf gedroogd is, kunnen de voeten erop worden geschroefd.
Dan rest je alleen nog de taak om een mooie plek uit te zoeken met een stopcontact in de buurt. Dit multifunctionele meubelstuk kun je overal in huis neerzetten om wat magie te creëren in deze donkere tijd van het jaar. En het is natuurlijk extra leuk omdat je het zelf hebt gemaakt!
