Huishouden

Aha! Dit is waarom appels zo snel bruin worden

17 november 2021 19:04 Aangepast: 19 november 2021 08:37

Heb je net een appel gesneden, is 'ie binnen een paar minuten alweer bruin. Hoe vervelend dit ook is, het hoort erbij. Maar hoe komt het eigenlijk dat een appel zo snel verkleurt nadat je hem schilt? En is er iets dat je kunt doen om het te verminderen?

Als je eenmaal aan een appel bent begonnen, kun je hem maar beter meteen opeten. Want voor je het weet is hij bruin. In het fruit zitten onder andere de stoffen polyfenolen en enzymen. Wanneer je een appel snijdt mengen deze twee stoffen zich met zuurstof en daardoor ontstaat de bruine kleur. Dit wordt ook wel oxideren genoemd. Je appel is als het ware aan het roesten.

Dit oxidatieproces is in principe een verdedigingsreactie van de plant. De stoffen die vrijkomen worden normaal gesproken gebruikt om insecten of microben af te weren. Dit proces vindt plaats bij vrijwel alle soorten groenten en fruit, alleen is dat niet altijd even goed te zien. Maar bij een appel – en ook bij bananen – is dit wel snel te zien. 

Een oplossing uit de keuken

Er zijn verschillende manieren om het proces te vertragen of zelfs te stoppen. Een groot deel hiervan is voor een huis-, tuin- en keukenchef niet echt voor de hand liggend. Maar er zijn twee oplossingen die je in iedere keuken kunt uitvoeren.

De eerste hiervan is verwarmen. Bij een stuk fruit is dat vaak niet wenselijk, maar voor groente is dit een prima oplossing. Ook deze kunnen namelijk te maken krijgen met het oxidatieproces.

Daarnaast werkt het toevoegen van zuren als een antioxidant en vertraagt het proces van bruin worden zodanig dat je het fruit een stuk langer kunt bewaren. Door gebruik van bijvoorbeeld citroensap verleng je de levensduur van je appel dus aanzienlijk. Ook azijn zal hiervoor werken, maar dat voeg je niet zo snel toe aan je appel of peer.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een positief oxidatieproces

Wist je dat er een heleboel producten bestaan waar de bruinverkleuring juist erg wenselijk is? Onder andere koffie, thee en cacao worden niet geplukt in hun bekende bruine of zelfs zwarte kleur. Zelfs de blaadjes van groene en zwarte thee, hebben bij het plukken dezelfde kleur. Door een ander bereidingsproces kleurt de ene soort bruin en de andere niet.

Fotocredits 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore