Huishouden

Met deze tips gaat strijken een stuk makkelijker én sneller

16 november 2021 17:57

Het is misschien niet je favoriete hobby, maar het strijken van je kleding moet soms toch echt gebeuren. Om dit klusje zo snel en gemakkelijk mogelijk te laten verlopen heeft Zamarra een paar hele handige tips voor je. Want zeg nou eerlijk, met kreukels in je blouse op stap gaan kan niet!

Voorbereiding is het halve werk

De eerste stap voor gemakkelijk strijken is het goed ophangen van je was. Gooi een blouse nou niet in de droger, maar hang hem op een hangertje. Zo droogt hij al een stuk gladder en heb je er veel minder strijkwerk aan.

Veel mensen hebben een basic strijkijzer, wat helemaal prima is. Want ook deze geeft stoom en is heel geschikt wanneer je af en toe een blouse moet strijken.

Heb je juist heel veel wasgoed om te strijken, of wasgoed met grote stukken die veel stoom nodig hebben? Kies dan voor een stoomgenerator. Deze hebben een groot waterreservoir waarmee je veel stoom opbouwt, waardoor je in één keer door kunt strijken.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Sorteren, sorteren, sorteren

Je kunt niet alle materialen op dezelfde temperatuur strijken. Een zijden blouse moet op een lage temperatuur gestreken worden, terwijl 100% linnen juist vrij heet gestreken kan worden. De temperatuur van je strijkijzer vind je terug in de stipjes rond de knoppen.

Als je kledingstukken met een opdruk strijkt moet je altijd opletten dat het strijkijzer er geen direct contact mee heeft. Leg het kledingstuk bijvoorbeeld met de voorkant naar beneden of dek de opdruk af met een theedoek.

Tip: Mocht het zo zijn dat de opdruk alsnog aan de zool vastgeplakt zit? Zet dan je bout op de allerhoogste stand, pak een stuk keukenpapier en je veegt het er zo vanaf.

Stap voor stap strijken

De beste manier om te strijken, zonder dat je alsnog kreukels krijgt, is beginnen bij de dikke en dubbele delen. Ga daarna verder met de mouwen.

Als je deze normaal strijkt komt er aan de zijkant een vouw in. Wil je dit niet, dan kun je er een opgerolde handdoek in doen. De mouw trekt nu een beetje strak waardoor je geen vouwen krijgt als je eroverheen strijkt. Als laatste zijn de grote delen aan de beurt zoals de voor- en achterkant.

Droog, vochtig, nat

Strijken gaat een stuk makkelijker als je was goed vochtig is of wanneer je stoom gebruikt. Dit komt omdat de vezels in een kledingstuk scheefliggen in gekreukt wasgoed. Met stoom of water kun je die makkelijk recht krijgen.

Let hierbij wel op wat je doet. Zorg ten eerste dat je strijkijzer goed op temperatuur is, als je wilt stomen terwijl hij nog niet warm genoeg is kan hij namelijk water gaan lekken.

Strijk daarnaast niet de hele tijd met stoom, anders wordt je wasgoed en soms ook je strijkplank te nat. Er kunnen dan hete druppels gaan lekken en dat kan erg pijnlijk zijn.

Oh nee, een vlek

Zie je zwart of bruine vlekken op je was tijdens het strijken, dan zitten er vaak verbrande textielvezels in je strijkbout. Je kunt deze er gemakkelijk uit krijgen door het ijzer even maximaal te laten stomen. Op die manier komt alle rommel er samen met het water uit. Haal daarna een doekje over het ijzer heen en je kunt er weer volop mee strijken.

Is de zool van je ijzer nou heel erg vies, dan kun je dit schoonmaken met een speciale stick. Heb je deze niet dan gaat het ook prima met een plastic sponsje. Gebruik voor het schoonmaken in ieder geval géén schuurspons!

Leeg je reservoir!

Vergeet na het strijken met een stoomstrijkijzer vooral niet het waterreservoir leeg te gooien. Doe je dit niet dan kunnen er algen ontstaan en dat wil je niet hebben. Is het kwaad toch al geschied, dan is dat nog wel op te lossen.

Laat een tablet voor het reinigen van een kunstgebit oplossen in een glas water. Giet dit vervolgens in het reservoir en laat het een nachtje staan. De volgende dag kun je het water even rondschudden en leeggooien. De groene aanslag valt er dan zo uit.

Kreukvrij zonder strijkijzer

Heb je geen tijd om je kledingstuk nog helemaal te strijken of heb je even geen strijkijzer bij de hand? Ook dan krijg je een shirt kreukvrij. Er bestaan hiervoor namelijk speciale sprays. Dit hoef je alleen maar op te sprayen en even in te laten trekken. Door de kleding daarna een beetje uit te rekken haal je de kreukels er zo uit. En bovendien gaat het er ook nog eens heerlijk van ruiken!

Fotocredits

Headerfoto: Immo Wegmann

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore