Schoonmaaktips

Maak in een paar eenvoudige stappen je afzuigkap grondig schoon

14 november 2021 18:04

Hoe vaak maak jij je afzuigkap schoon? Het is een klusje dat namelijk vaak over het hoofd wordt gezien. Toch is het erg belangrijk dat het eens in de drie maanden gebeurt, omdat het aangekoekte vet en alle viezigheid op de filters kan leiden tot brandgevaar. Daarbij kan de afzuiging minder worden en zullen de geuren en fijnstof van het koken langer blijven hangen. Niet goed voor de afzuigkap en ook niet voor je gezondheid. Met deze tips maak je makkelijk en snel de afzuigkap schoon.

De afzuigkap weer spic en span

Het is dus niet de meest favoriete huishoudtaak van de meeste mensen. Maar als je elke dag in de keuken staat met de afzuigkap aan is het eigenlijk erg logisch dat deze regelmatig schoongemaakt moet worden. In een paar simpele stappen (waarbij we van binnen naar buiten werken) heb je dit klusje zo geklaard en kan de afzuigkap er weer even tegenaan!  

Stap 1: de binnenkant

Voor een intensieve poetsbeurt is het belangrijk dat alle onderdelen worden gereinigd. Het is daarom handig om bij de kern te beginnen: de binnenkant. Dit is de plek waar al het vuil zich verzamelt, maar toch wordt deze stap vaak overgeslagen. En dit terwijl het het makkelijkste deel is om schoon te maken. Hoe ga je te werk?  

Let op: Trek voordat je begint de stekker uit het stopcontact.

Maak vervolgens een sopje met een ontvetter, zoals afwasmiddel of amoniak. Maak met een zachte doek de gehele binnenkant schoon. Pas wel op voor de elektrische onderdelen van de kap. Zorg er dus voor dat de motor en de verlichting niet nat worden. Spoel tijdens het schoonmaken het doekje regelmatig uit. Als alles is afgenomen kun je de binnenkant goed droog maken met een oude theedoek.  

Stap 2: de filters

Laat de stekker er nog even uit voor het volgende onderdeel, want dit zijn de filters. De filter is de plek waar het vet zich ophoopt waardoor eventueel brandgevaar kan ontstaan. Dit onderdeel filtert namelijk alle etensdampen. Na een tijd klontert al het vet uit deze dampen samen waardoor hij makkelijk verstopt kan raken. Om dat te voorkomen, kun je het volgende doen.

Tip: Onthoud goed hoe je de filters eruit hebt gehaald zodat je later nog precies weet hoe je deze er weer in moet doen.

Begin dus met het verwijderen van de vetfilters. Deze lijken op roosters die vastzitten met een plastic schuifje. Er bestaan twee soorten filters: de metalen filters en koolstoffilters. Deze laatste kun je helaas niet reinigen en moet je om het kwartaal vervangen.

De meeste mensen hebben een metalen filter die je wel kunt schoonmaken. Er zijn twee manieren hoe je dit kunt doen:

  • In de vaatwasser (check wel eerst in de gebruiksaanwijzing of dit mag). Leg de filter horizontaal met de vette kant naar onder en zet hem niet vast, omdat hij anders kan kromtrekken. Gebruik een mild (40 graden) en kort programma en laat de filter vervolgens goed drogen op een theedoek.
  • Met afwasmiddel of een andere ontvetter. Plaats de filter in de gootsteen met een sopje en laat het een kwartiertje hierin weken. Spoel het daarna onder de warme kraan af met een zachte spons en droog goed af!
  • Met baking soda (niet bij aluminiumfilters). Leg de filter in de gootsteen met heet water en wat afwasmiddel en strooi er royaal baking soda overheen. Laat de filters 15 tot 30 minuten weken (keer tussentijds even om) en spoel en droog het daarna goed af.

Als je hiermee klaar bent kun je de filter terug in de afzuigkap plaatsen (heb je nog onthouden hoe dit moest?). Nu kun je de stekker weer in het stopcontact steken. Doe dit klusje eens in de twee maanden zodat je filters een stuk langer goed blijven!

Tip: De filter moet na een poosje vervangen worden, maar wanneer moet je dit doen? Met dit trucje kun je testen of de filter zijn tijd heeft gehad. Hou een stukje keukenpapier tegen de afzuigkap en zet het apparaat aan. Als het papier tegen de kap gezogen wordt is die nog goed! Als dit niet het geval is, dan zit er niets anders op dan deze te vervangen.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 3: de roosters

We hoeven ons niet allemaal aan deze taak te wagen, want niet alle afzuigkappen bevatten roosters. Sommige modellen bevatten alleen vervangbare filters. Als jouw afzuigkap wel roosters heeft, kun je deze het best vier keer per jaar schoonmaken.

Ook bij dit onderdeel is de vaatwasser de makkelijkste oplossing. Controleer wel weer eerst even of de roosters hiervoor geschikt zijn. Anders kun je de roosters ook in een sopje met afwasmiddel laten weken zoals bij stap 2.

Een andere manier om de roosters schoon te krijgen is door een pan met water en citroensap op het gasfornuis te plaatsen. Laat dit water een uur koken terwijl de afzuigkap aanstaat. Hierdoor raakt alle viezigheid los en kun je het gemakkelijk met een doekje van de roosters wegpoetsen. Simpel toch!  

Stap 4: de buitenkant

Nu de binnenkant weer blinkend schoon is, zijn we aangekomen bij het laatste onderdeel van dit stappenplan: de buitenkant. Hoe je de buitenkant op de beste manier schoonmaakt, hangt af van wat voor materiaal het is gemaakt.

Als je een RVS-afzuigkap hebt, kun je deze het best schoonmaken met groene zeep en baking soda (of een RVS-reinigingsmiddel). Boen het vervolgens met een schoonmaakdoekje grondig schoon. Gebruik geen schuurspons, want deze kan krassen maken en dat zou zonde zijn! Hierna kun je het afspoelen met heet water en afdrogen!

Afzuigkappen die gemaakt zijn van andere materialen kun je schoonmaken in een sopje met heet water, afwasmiddel en groene zeep. Met een microvezeldoekje kun je vervolgens alle viezigheid eraf poetsen. Spoel het daarna even af met heet water en maak het ten slotte weer droog met een theedoek.

Als je elke keer na het koken een doekje over de buitenkant van de afzuigkap haalt, scheelt dit uiteindelijk veel schoonmaakwerk en hou je je afzuigkap een stuk langer goed!

Fotocredits

Headerfoto: Cris Cantón

Foto 1: Andrei Naumenka

Foto 2: Lex20

Foto 3: Posonsky

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore