Interieur

Verander makkelijk de sfeer van je kamer aan de hand van een moodboard

15 november 2021 17:47

Wanneer je toe bent aan wat veranderingen in huis, heb je vaak al een paar ideeën klaarliggen. Om deze plannen concreet en visueel te maken, kan het fijn zijn om een moodboard te maken. Interieuradviseur Linda laat je zien hoe je hier mee aan de slag kunt gaan en waarom het zo handig is om te gebruiken.

Waarom eigenlijk?

Het woord 'moodboard' zegt het eigenlijk al. Het is een collage waarmee je de sfeer (mood) voor een bepaalde ruimte kunt bepalen. Dat kan voor een slaapkamer, maar ook voor de keuken, badkamer, woonkamer, enz.

Je ziet in deze verzameling foto's in één oogopslag wat de sfeer wordt van de kamer en of je bijvoorbeeld veel of juist weinig lichte accenten gebruikt en met welke basiskleuren je wilt werken. 

Papier of toch digitaal

Voor het maken van een fysiek moodboard kun je onder andere tijdschriften gebruiken. Scheur of knip alles uit wat je aanspreekt en denk niet in grenzen, maar ga vooral af op je eerste gevoel.

Kijk naar banken en salontafels of juist bepaalde stoffen en kleuren. Je kunt zelfs afbeeldingen van bepaalde bloemen of een strand gebruiken. Alles wat je mooi vindt kan van pas komen, gebruik vooral je creativiteit.

Nadat alle onderdelen zijn uitgeknipt en je ze bij elkaar legt, zie je waarschijnlijk al een bepaalde sfeer ontstaan. Je ziet nu ook snel genoeg of er items zijn die niet met elkaar matchen. Leg deze gerust aan de kant.

Heb je het gevoel dat het helemaal klopt, dat de sfeer overeenkomt en het goed aanvoelt? Maak je bord dan definitief door alles vast te plakken.

Tip: maak per ruimte een apart moodboard en probeer niet direct het hele huis in één collage te vangen. Door verschillende borden naast elkaar te leggen is het makkelijker om één geheel te krijgen.

Natuurlijk is het ook mogelijk om een digitaal moodboard te maken. Er bestaan tegenwoordig erg veel programma’s die je helpen bij het uitzoeken en verzamelen van plaatjes om zo een goed beeld te krijgen van wat je mooi vindt.

Alle plaatjes die je aanspreken stop je in een map en vanuit daar ga je selecteren. Knip, plak en schuif de afbeeldingen daarna net zo lang tot je voor jezelf tot een digitaal moodboard bent gekomen.

Tip: ben je met meerdere personen in één huis, maak dan allemaal een eigen moodboard en leg ze naast elkaar. Heeft iemand een bepaalde voorkeur? Kijk dan of je daar allemaal mee in kunt stemmen, zo worden de vervolgstappen wat makkelijker en kom je nader tot elkaar.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Materialen selecteren

Ga op zoek naar verschillende materialen, structuren en samples om zo een materialenbord samen te stellen. Je kunt hiervoor veel materialen uit je eigen huis halen, maar ook samples van verf, tegels, vloerbedekking, etc. bij bedrijven opvragen.

Belangrijk hierbij is dat je vooral van de grote items in huis, zoals een vloer of de kleur op de muur, samples verzamelt. Deze gaan een grote rol spelen en moeten daarom in het fysieke bord goed en groot vertegenwoordigd zijn.

Daarnaast spelen ook variatie en structuur een grote rol. Door het gebruik van verschillende materialen krijgt je interieur een rijke uitstraling.

Ga je aan de slag met het materialenbord, ga dan vooral lekker los. Pak magazines en ga knippen, gebruik een citroen als kleuraccent of een kaars voor een bepaalde sfeer.

Denk per ruimte, doe het op jouw manier en wees vooral creatief. Zo heb je al snel een mooie leidraad voor je nieuwe interieur.

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore