Metamorfose

Van rommelige knutselplek naar een kleurrijke en warme woonkamer

16 november 2021 17:46

Als zussen deel je veel met elkaar. Maar de zussen Ella en Marjan gingen hier nog een stapje verder in. Ze delen hetzelfde huis en dezelfde hobby: ze maken graag plakboeken en kaarten. Creatief zijn ze dus wel, alleen er is één probleem. Al deze hobbyspullen slingeren overal door het huis heen. Het ziet er rommelig uit en ze weten niet hoe ze dit kunnen oplossen. Dit klinkt als een goede klus voor Patrick!

Allergisch voor geel

Het huis van de zussen is erg gezellig en knus. Je kunt zien dat ze over de jaren veel spullen hebben verzameld, maar dat het nu nergens meer goed past. De hobbykast die ze hebben is chaotisch en hij puilt helemaal uit.

Daarom hebben ze Patrick gevraagd om een mooie kast op maat te maken met genoeg ruimte voor hun spullen. Daarbij moet er een plekje over worden gehouden voor de computer.

Verder is de woonkamer zelf ook wel toe aan een upgrade. Een nieuwe kleur zou al veel verandering aanbrengen. Ze vinden alles goed, behalve geel, want daar zijn ze allergisch voor! Ze geven het klusteam verder volledig de vrije hand. De handen beginnen al te jeuken.

Terwijl Patrick alle spullen uit de kamer haalt, maakt interieurstylist Jasper het ontwerp voor de woonkamer.

Jasper gaat werken met warme en donkere tinten, maar dit breekt hij wel op door een opvallend fotobehang te plaatsen om wat meer kleur toe te voegen. In de accessoires komen juist weer wat frisse en lichte tinten terug. Zo houd je de kamer warm en gezellig.

Losgaan met kleur

Als eerste krijgt de muur een likje nieuwe verf. Aangezien het klusteam hier helemaal los mocht gaan (behalve met de kleur geel), heeft Patrick voor een donkerroze kleur gekozen. Dit lijkt op het eerste gezicht ietwat donker, maar dit werkt juist goed als je in grote vlakken werk en verder voldoende rust bewaart in de kamer. 

Daarbij is het van belang om te controleren of er genoeg daglicht binnenkomt. Door de grote ramen aan de voor- en achterkant van het huis is deze kleur perfect voor het interieur van Ella en Marjan.

De kamer bestaat uit verschillende muuroppervlaktes. Zo staat een deel van de muur in de Spachtelputz, waardoor het allemaal kleine holletjes bevat. Om dit goed te kunnen verven, gebruikt Patrick een andere roller, namelijk een langharige. Hiermee kom je perfect in alle gaatjes terecht.

Een ruime hobbykast

Om de hobby van de zussen goed te kunnen uitoefenen is genoeg werkruimte noodzakelijk. Daarom maakt Patrick een grote kast met allerlei vakken waar ze alles in kwijt kunnen. Zelfs de uitdraaibare deuren worden voorzien van vakken.

Voor het materiaal van de kast gebruikt hij multiplex van 18 millimeter in populierenhout. Het materiaal van deze houtsoort past perfect bij de uitstraling die Patrick aan de kast wil geven. De binnenkant laat hij dan ook in deze staat.

Hij begint met het zagen van de grote vlakken. De kast wordt 1.20 meter breed, 1.85 meter hoog en 40 centimeter diep.

Om goed achter de computer te kunnen werken is genoeg ruimte belangrijk. Nu is 40 centimeter diepte niet genoeg, maar daarom maakt Patrick een uitschuifbare lade waardoor je zo meer ruimte creëert maar dit niet in de weg zit als het niet gebruikt wordt.

In de deuren komen ook handige opbergvakken. Deze vakken bestaan uit platen die kruislings met elkaar verbinden. Daarvoor is wel wat stevigheid nodig en daarom begint Patrick met de plaat voor de deur. Hier freest hij een raster in zodat er gleuven ontstaan. 

Daarna doet hij dit ook voor de helft in de planken waardoor alles netjes in elkaar past. Hierdoor krijg je een erg stevige constructie.

Aangezien de knutselspullen niet erg zwaar zijn, hoeven de draagplanken niet erg dik te worden. Hij maakt deze van 9 millimeter in dezelfde houtsoort.

Als alle onderdelen voor de kast klaar zijn is het tijd om hem in elkaar te zetten. De 9 millimeter planken maakt Patrick vast met lijm. Ook worden zwenkwielen aan de deuren vastgezet zodat de kast soepel opengaat.

Ten slotte mag ook de kast de verf in!

Meer diepte met fotobehang

De muur heeft natuurlijk al een complete metamorfose gehad door het nieuwe kleurtje, maar het is nog wel een erg groot kaal vlak. Om hier verandering in te brengen, brengt Jasper fotobehang aan.

Dit doet hij door MDF-platen op de muur vast te lijmen en daarop te behangen. Dit geeft ook extra diepte aan de kamer. Door het nog ruimtelijker te laten ogen, lijmt hij de platen niet tot aan het plafond vast. Omdat het dik behang is, moet de juiste lijm worden gebruikt en moet het goed worden aangedrukt.

Een chic traphek

Patrick laat de trap chiquer ogen door er een hek voor te plaatsen. Dit maakt hij van geschaafd vurenhout van 30 bij 30 centimeter. Dit materiaal is namelijk niet te grof, maar het laat de trap er wel uitspringen. Aangezien het hout uit de kern is zal het niet zo gauw splijten en kun je hier normale schroeven voor gebruiken.

Het is wel belangrijk om de hoek van de trap erg precies op te meten, want deze is in elk huis anders. Patrick gebruikt hier de gradenboog voor.

Hij houdt 10 centimeter tussen alle spijlen zodat het niet te massief wordt.

Daarna kan hij vast worden geschroefd.

Ten slotte brengt Patrick een lambrisering aan op de muur. Met behulp van de laserlijn kun je deze lat er erg strak op zetten.

Met montagekit plakt hij het erop. Dit is een wat dikkere kit die erg goed hecht op alle oppervlaktes.

Genoeg ruimte?

De kamer heeft meer kleur en karakter gekregen. Door het toevoegen van meer opbergruimte slingeren er geen spullen meer rond, waardoor de kamer er meteen al een stuk ruimer uitziet.

De woonkamer is nauwelijks terug te herkennen en heeft een warme uitstraling gekregen. En... de twee zussen hebben eindelijk genoeg ruimte om al hun hobbyspullen op te bergen! 

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore