Kijkersvraag voor Tom

Vraag van de week: hoe zorg je ook in de winter voor kleur in de tuin

12 november 2021 17:47

De herfst is al in volle gang en voor we het weten begint ook de winter weer. Dit betekent helaas ook het einde van het groeiseizoen voor de planten en die hangen er nu maar slapjes en kaal bij. Daarom vroeg Dita aan Tom wat ze volgend jaar anders kan doen om de kleur in haar tuin langer te behouden. Daarnaast gaat hij ook aan de slag met het planten van bloembollen voor volgend jaar. Laat de lente maar vast komen!

Sterke planten zorgen voor kleur

De kijkersvraag van deze week kwam van Dita. Haar witte border is inmiddels niet meer wit en ze vraagt zich daarom af of ze iets verkeerd gedaan heeft en wat ze volgend jaar kan verbeteren. 

Het najaar en de winter betekent ook het einde van het groeiseizoen, waardoor de vaste planten afsterven. Dit is bij Dita ook het geval en dat verklaart ook de bruine kleur. Verder zullen ook de kou en wind een rol gespeeld hebben.

De plantenbak is vrij kaal waardoor het weer vrij spel heeft. Een andere indeling kan hierin al een hoop verbeteren. Door planten dichter op elkaar te zetten, geven ze elkaar meer bescherming en blijven ze net wat sterker.

Een aantal planten die het goed doen in het najaar zijn de winterviool en de kerstroos, ofwel helleborus. Deze bloeien de hele winter door en trekken na wat vorst gewoon weer bij.

Een ander voorbeeld van een sterke plant is de Viburnum tinus. Dit is een grote, sterke struik die de andere planten luwte kan bieden. Tom plaatst deze veelal aan de rand van de bak om op deze manier de wind tegen te kunnen houden.

Wil je meer kleur in je tuin, dan kun je ook kiezen voor de Calocephalus. Dit is een leuk struikje dat maar 40 cm hoog wordt. En door zijn lichte kleur staat hij mooi op donkere plekken in de tuin.

Laat de lente maar beginnen

De winter is nog niet eens begonnen, maar je kunt de tuin wel alvast voorbereiden op de winter. Zo kunnen bloembollen nu alvast geplant worden zodat ze in het vroege voorjaar al uitkomen.

Zelf strooit Tom de bloembollen in het wilde weg door de tuin. Waar ze ook terecht komen, ze belanden uiteindelijk wel de grond in. Ze komen namelijk altijd op, ook door de vaste bloemen heen of wanneer je de bol op zijn kop in de grond steekt.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De grond in

Het planten van de bollen is kinderspel. Schep de grond een beetje aan de kant en stop de bol in de grond. Er zijn echter wel een paar spelregels die je in gedachten moet houden. Plant ze bijvoorbeeld niet te dicht bij elkaar, laat ongeveer twee keer de dikte van een bol aan ruimte open voor je een tweede poot. Voor de diepte houd je drie keer de hoogte aan.

Daarnaast kun je een bol dus gewoon op zijn kop poten, hij groeit namelijk altijd naar het licht toe. Het is wel zo dat als je hem met zijn kontje naar beneden in de grond stopt, je een sterkere plant krijgt.

Keuzestress?

Voor diegene die niet goed kan kiezen welke bloemen je precies in de tuin wil bestaan er ook kant-en-klare pakketten. Hier zitten verschillende soorten bloembollen in die zorgen voor een gevarieerd aanbod. Verder heb je hiermee gegarandeerd vier to vijf maanden bloeiende planten in je tuin. Zo heb je op een leuke manier al heel vroeg de lente in je tuin.

Fotocredits 

Headerfoto: Maarten van den Heuvel

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore