Buitenkijken bij

Buitenkijken bij een reizende groene tuin

15 november 2021 17:46

Ooit gehoord van een nomadentuin? In Nederland bestaat er een aantal reizende tuinen en Katja beheert er één: ‘Verderland’. Momenteel heeft ze haar tuin gevestigd in Tilburg waarna ze na ongeveer drie jaar weer op zoek moet naar een andere plek. Het is een groene tuin van zo’n 900 m² waar ze zelf allerlei planten, kruiden, groenten en fruit kweekt.

Een groen geheel

Katja heeft zich laten inspireren door de Berlijnse punktuinen die op allerlei kale plekken in de stad heel snel steeds groener worden. In vijf maanden tijd wist ze haar tuin te realiseren met maar weinig budget. Ze heeft alle spullen die er te vinden zijn van de kringloop gehaald en samengevoegd tot een geheel.

Kruidenspiraal

In de tuin heeft Katja van stoeptegels een kruidenspiraal gemaakt. Door oude tegels in een spiraalvorm neer te leggen kun je in de hoogte kruiden en planten kwijt. Zo zorg je voor een groenere tuin, maar zonder dat je oude tegels weg hoeft te gooien.

Je kunt bovendien veel meer planten op een klein oppervlak kwijt en zo maak je al heel snel een klein gezellig tuintje.

Mobiele boomgaard

Voor een nomadentuin is het niet handig om bomen te planten. Deze zou je er dan namelijk voor vertrek allemaal weer uit moeten halen. Daarom heeft ze ervoor gekozen om bomen te kweken die niet in de grond hoeven en je dus zo weer kunt meenemen.

De boompjes zitten in een soort manden die ze als het ware in de lucht houden. Ideaal en er zitten zelfs al appels aan de bomen!

Weinig onderhoud

Deze tuin heeft weinig onderhoud nodig. Het opzetten is wel even een werkje, maar daarna kun je de natuur haar gang laten gaan. Alles groeit namelijk vanzelf. En als je naar een nieuwe plek gaat kun je de zaden en stekjes meenemen om het daar weer opnieuw in te delen.

Tip: Heb je last van slakken in je tuin? Katja heeft hier een goede tip voor. Slakken kunnen niet goed tegen koper, omdat ze hier een klein elektrisch schokje van krijgen. Door op de randen van een yoghurtemmer kopertape te plakken en in je tuin te plaatsen, kom je in een mum van tijd van je slakken af.

No-dig gardening

Om haar tuin onkruidvrij te houden, heeft Katja hier een goede oplossing voor: niet spitten! In plaats daarvan legt ze op het gras een laag karton met daarop een dikke laag tuinaardecompost. Als je daarin plant en zaait, krijg je geen ongewild onkruid. Met weinig werk heb je binnen een paar maanden een mooie border.

Katja kan zich niet indenken dat ze geen tuin heeft. Het hoort bij haar leven en hier is ze het gelukkigst.

Fotocredits

Katja: verderland.nl

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore