Do It Yourself!

Repareer je kapotte servies met de New Kintsugi-techniek

12 november 2021 17:46 Aangepast: 03 december 2021 15:41

Iedereen laat wel eens per ongeluk iets kapotvallen en je kunt je voorstellen dat dit in een keramiekfabriek wel wat vaker misgaat. Dit was het geval bij de overgrootvader van Lotte en dus bedacht ze een oplossing om het kapotte servies ook in een nieuw jasje te steken. In 2009 ontwikkelde ze daarom met Humade de New Kintsugi-techniek en ook jij kunt hiermee aan de slag.

Repareren met goud

De moeder van Lotte kon het niet over haar hart verkrijgen om de kapotte vazen en borden weg te gooien. Daarom stopte ze deze in een doos om er later een oplossing voor te verzinnen. Maar toen stuitte Humade op een eeuwenoude Japanse techniek: Kintsugi, wat letterlijk ‘repareren met goud’ betekent.

Wel was deze techniek erg tijdrovend en arbeidsintensief. Daarom heeft de familie in 2009 een kit ontwikkeld waarmee de oude techniek sneller kan worden toegepast. Bij de kit zit een uitgebreide handleiding toegevoegd waarmee je thuis makkelijk zelf aan de slag kunt!

Wat heb je nodig? Een New Kintsugi repair kit met daarin:

  • twee-componentenlijm
  • penseel
  • goudpoeder
  • handschoenen
  • bamboestokjes
  • gebroken servies (bijvoorbeeld een vaas of bord)

Stap 1: spuit een streepje lijm op een bordje. Meng de lijm goed door totdat het een opaak kleur krijgt.

Stap 2: pak een klein beetje goudpoeder.

Stap 3: bevestig de kapotte delen van het item weer aan elkaar. Laat hierbij de overtollige lijm zitten.

Tip: Hou het item rechtop zodat het op de eigen breuk rust en niet gaat verschuiven terwijl je het aandrukt.

Stap 4: ga met een penseel met ruim voldoende goudpoeder over de breuknaad heen. Raak het heel lichtjes aan zodat het poeder in de bovenste laag van de lijm zich vastzet.

Stap 5: maak het item rondom de breuk schoon en laat het 48 uur rusten zodat de lijm kan uitharden en de damp ervan ook goed kan verdwijnen.

Tip: Stop het servies na de reparatie niet meer in de vaatwasser. Vaatwastabletten kunnen namelijk nogal hardnekkig zijn. Hierdoor kan de lijm verkleuren en dat zou zonde zijn!

Multifunctionele werking

Lotte heeft in de kit ook een zilverpoeder toegevoegd zodat je kan variëren in kleur. In principe zijn alle voorwerpen op deze manier te repareren. De lijm werkt namelijk op allerlei verschillende materialen, zoals hout, marmer, steen, tegels en glas.

Met deze reparatietechniek kan iedereen thuis gemakkelijk aan de slag. Bovendien geef je op deze manier aan je keramiek ook nog eens een persoonlijke touch! Je zou haast je borden stuk gaan gooien…

Fotocredits

Headerfoto: the original new kintsugi repair kit by humade

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore