Tuinmetamorfose

Van uiteenlopende stijlen naar meer balans in de tuin

11 november 2021 17:46 Aangepast: 18 november 2021 12:13

Het is altijd een uitdaging om verschillende stijlen en smaken te combineren, zeker in een tuin! En dan zijn de stijlen ook nog eens enorm uiteenlopend. Daarom mist de tuin van Ka Wah en Gozka tot de dag van vandaag groen, privacy en aankleding. Ze wonen sinds januari in hun huis in Vleuten aan het water. Met de inrichting binnenshuis wisten ze uiteindelijk hun stijlen samen te voegen. Nu de tuin nog... en daar komt de hulp van Tom als geroepen!

Een yin yang tuin

De kale tuin is overzichtelijk, maar het is nog totaal niet naar hun smaak ingericht. Zo wil Ka Wah graag een rustgevende en asymmetrische tuin in modern Japanse stijl. Gozka houdt juist van een moderne gezinstuin in donkere kleuren.

Het is dus de taak aan Tom om een combinatie te maken tussen de twee verschillende wensen. Hij wil een asymmetrische tuin met Japanse invloeden en verschillende knusse hoekjes creëren. Maar er mag geen zichtbare scheiding ontstaan tussen deze aspecten. Een organische overgang is dus van belang in deze tuin!

Het koppel heeft al een mooie vlonder aangelegd, maar het ontbreekt nog aan groen in de tuin. Tom gaat een extra vlonder maken bij de deur van keramische planken met daarnaast plantenvakken. Dit vormt het Japanse en rustgevende gedeelte van de tuin.

Aan de achterkant komt een ruime maar strakke plek om ook aan de wens van Gozka te voldoen. Voor een natuurlijke overgang maakt Tom bovendien een pergola tegen het schuurtje aan.

Een oosterse plantenbak voor meer privacy

Om te beginnen haalt Tom alle spullen uit de tuin. Doordat de schuur in het midden van de tuin is geplaatst lijkt de vorm van de tuin op een U. Deze vorm is bepalend voor hoe het geheel er uiteindelijk uit komt te zien.

Om meer privacy in de tuin te creëren maakt Tom een brede plantenbak achteraan het terras. Hij heeft gekozen voor een bak die even breed is als de tuin zelf (ruim 6 meter).

Eerst maakt hij het frame waarna hij er zwarte planken tegenaan plaatst. Zo creëert hij een Japanse maar tegelijkertijd moderne look.

Er worden planken tegenaan gezet van Douglashout die al zwart gebeitst zijn. Het beits zorgt ervoor dat het hout minder snel gaat rotten.

Om te voorkomen dat de planken splijten tijdens het vastzetten heeft Tom deze eerst voorgeboord. Wanneer alles in elkaar zit, kunnen de planken zwart worden geschilderd voor een mooi geheel. Ten slotte plaatst Tom nog wat balken tussendoor om alles goed op zijn plek te houden.

Als de verf droog is kan de grond en de planten erin! Hij plant de oersterke pijlbamboe (Pseudosasa japonica) waarvan de bladeren als pijlen omhoogschieten.

Deze bamboe is winterhard en wintergroen, dus rond deze tijd van het jaar is een mooie groene haag gegarandeerd. Het blad kan wel zo’n 25 centimeter lang worden. De oosterse uitstraling komt met deze plant al goed tot uiting!

Een mooi lijnenspel

Het volgende onderdeel is de ingang van de tuin. Eerst haalt Tom de tegels uit de grond waarna hij een pad maakt van keramische tegels. Hiernaast plaatst hij ook een plantenbak.

Om de nieuwe tegels zo strak mogelijk neer te leggen, maakt Tom het zandbed waterpas. De keramische tegels hebben een toplaag met een houtmotief. Ook hebben deze tegels een betonnen onderkant waardoor je ze gemakkelijk op het zandbed kunt leggen.

Daarbij zijn er afstandhouders in het beton toegevoegd waardoor er altijd een strakke naad van gelijke dikte tussen de tegels zit.

Met behulp van de bandenzaag kort Tom het bestaande terras ietwat in. Zo ontstaat er een mooie vlakkenindeling en maakt de schuur ook deel uit van het lijnenspel.

Een zelfgemaakte pergola

Voor de pergola graaft Tom als eerste diepe gaten in de tuin waar de palen in komen. Een pergola kun je op verschillende manieren bouwen. Zo kun je de palen rechtstreeks de grond in zetten, maar dit doet Tom niet.

In plaats daarvan gebruikt hij betonpoer. Dit gaat dan de grond in waar de paal bovenop komt.

Met het stelplaatje kun je de paal vanaf de onderkant eraan vastschroeven. Hiermee kun je hem ook verstellen in hoogte naar jouw voorkeur.

Boven op de palen schroeft Tom de liggende palen vast. Om de oosterse sfeer in de pergola door te voeren, verft Tom deze in dezelfde kleur zwart als de plantenbak.

Een doorgang van planten

In het midden van de tuin verwijdert Tom twee rijen tegels om een doorgang te maken van het voorste gedeelte van de tuin naar de vlonder.

Hij plaatst een kantoplsuiting tussen het pad en de plantenvakken zodat de planten niet door het pad heen kunnen groeien. Daarbij zorgt dit voor een mooie afscheiding tussen het groen en de rest van de tuin.

Het eerste boompje dat de tuin wat meer leven gaat geven, is de Japanse esdoorn (Acer palmatum garnet). Dit is een laagblijvend boompje en wordt niet hoger dan een meter, maar hij groeit wel breeduit. Deze boom heeft een typische rode kleur en hij houdt erg van de schaduw.

Ook plant hij de dwergbergden (Pinus mugo benjamin). Deze heeft groene naalden die als trosjes bij elkaar zitten. Het is een erg compacte struik waardoor deze geschikt is voor kleinere borders. Ook deze wordt niet hoger dan een meter.

De doorloop naar de vlonder maakt Tom met behulp van een halfverharding. Eerst brengt hij een worteldoek tegen onkruid aan waarna hij het grind erop legt.

Ten slotte maakt Tom nog een zelfgemaakte tafel van verschillende balken. Deze schroeft hij één voor één aan elkaar vast waardoor er steeds een breder tafelblad ontstaat. Tom gebruikt hier dikke schroeven voor zodat het blad erg stevig wordt.  

De stijlen in balans

Inmiddels is het al vroeg donker geworden en zet het klusteam de puntjes op de i. Na het plaatsen van een buitenkeuken is de moderne, strakke tuin dan echt af! De verschillende stijlen zijn in balans gebracht en er is samenhang ontstaan. Maar komen de verschillende smaken van het stel genoeg tot uiting?

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore