Metamorfose

Een sfeervolle woonkamer voor Anoeschka en Etienne

09 november 2021 17:43

Angst om de verkeerde beslissingen te maken, dat is wat Anoeschka en Etienne tegenhield om hun woonkamer te veranderen. Qua sfeer passen de woonkamer en eethoek totaal niet bij elkaar en missen ze kleur en een knusse, gezellige sfeer. Na vijf jaar willen ze wat vernieuwends, maar knopen doorhakken is lastig. Patrick, Jasper en het klusteam schieten te hulp en toveren de woonkamer volledig om.

Meer gezelligheid en cohesie

Na vijf jaar zijn Anoeschka en Etienne toe aan verandering in hun woonkamer. Maar keiharde keuzes maken is lastig, want wat als je de verkeerde maakt of als het resultaat erg tegenvalt? Om toch vaart in de zaak te brengen hebben ze Patrick en Jasper om hulp gevraagd.

De wensen zijn duidelijk en de heren gaan samen aan de slag met het plan van aanpak. Aan de hand van blauwe tinten wordt er gezorgd voor een frisse uitstraling. Daarnaast wordt er een retro look en feel toegevoegd in combinatie met een fijn hotel chique sfeertje. Verder komen er gave prints aan de muur en gaat Patrick aan de slag met een L-vormige kast en een nieuw dressoir.

Een fris kleurtje

De woonkamer wordt leeggehaald en de muren afgeplakt, tijd voor een nieuwe kleur. Patrick begint met het opdelen van de wanden, zo ontstaan er verschillende vlakken en creëer je nisjes. Het eerste vlak krijgt een blauwe kleur. Op het eerste gezicht lijkt dit wat kil, maar in combinatie met de andere kleuren krijg je toch de warmte waar ze naar op zoek zijn.

Een groot wandmeubel vol opbergruimte

De eerste laag verf zit erop en terwijl dat staat te drogen kan Patrick alvast richting zijn werkplaats om daar van start te gaan met het grote, L-vormige, wandmeubel. Het meubel zal aan de ene kant ruimte bieden voor de tv en aan de andere kant voorzien zijn van een heleboel opbergruimte.

Voor het verlaagde gedeelte van het meubilair maakt Patrick verdikte planken die bestaan uit twee MDF-platen met ruimte ertussen. Je zou de overgebleven ruimtes kunnen opvullen met een koplat, het nadeel hiervan is dat je altijd het poreuze gedeelte blijft zien. Om dit te voorkomen worden de platen in verstek gezaagd met een hoek van 45 graden. Zo krijg je een nette afgewerkte hoek. 

Voordat de MDF-platen bevestigd kunnen worden moeten er nog ribben tussen. Aangezien de platen zelf 18 mm zijn en de ruimte tussen de platen dezelfde afmeting hebben, kan Patrick het resthout gebruiken om de ribben uit te maken. Deze worden eerst gemonteerd met wat houtlijm, later worden ze ook nog vastgeniet.

Als al het hout op zijn plek zit kan de bovenkant erop en de kopse kanten worden dichtgelijmd. Laat het geheel met de plakbandjes eroverheen drogen, zo blijft alles op zijn plek.

Tip: Houd tussen de ribben een afstand van 50 cm open, zo weet je zeker dat hij superstevig wordt.

Mooie afwerking is ook belangrijk

Het geraamte voor het wandmeubel is klaar, nu kunnen ook de deurtjes gezaagd worden. Om de kast niet een te strakke uitstraling te geven worden de deurtjes afgewerkt met halve, ronde latjes. Om het speelse effect te behouden worden niet alle deurtjes bedekt.

Het bevestigen van deze latjes is vrij simpel. De basisplaat voor het deurtje wordt ingesmeerd met houtlijm, waarna de latjes opgeplakt kunnen worden. Een simpele toevoeging, met een interessant eindresultaat.

Alles op zijn plek

De voorbereidingen in de werkplaats zitten erop en het wandmeubel kan geïnstalleerd worden. De zijkanten van de verdikte planken zijn nog open, dit geeft Patrick de kans om hier de verticale wanden aan te bevestigen. Om dit uit te voeren worden er aan de verticale wanden multiplex latjes van 18 mm bevestigd. Hierdoor loopt alles straks goed in elkaar over.

Let op: Kies hier wel echt voor multiplex. Wanneer je de latjes van MDF maakt, gaat het splijten en heb je geen constructie meer. Op deze manier weet je zeker dat het goed vast komt te zitten.

Om het kader van de kast mooi af te werken, maakt Patrick gebruik van opliggende scharnieren. Het woord zegt het eigenlijk al, de deur ligt op het frame van de kast. Hierdoor sluiten ze netjes aan op het geraamte van het wandmeubel, wat het een strakke look geeft.

Een mooi dressoir voor meer samenhang

Aan de andere kant van de kamer komt een dressoir. Leuk hieraan is dat de kenmerken uit de L-vormige kast erin terugkomen. Op de deurtjes worden dezelfde halfronde latjes bevestigd en er komt een vak met dubbelzijdige wanden. Daarnaast wordt er ook genoeg ruimte gecreëerd zodat het kinderkeukentje keurig opgeborgen kan worden.

Goede voorbereiding is het halve werk

Snel aan de slag met de zaagmachine dus, maar dat kan alleen als alles goed is voorbereid. Zo werd er eerst een bouwtekening gemaakt en bepaald welk materiaal er gebruikt ging worden. In dit geval heeft Patrick gekozen voor 18 mm dik MDF, hij weet dat dit sterk genoeg is om zo’n kast van te maken.

Verder is ook een zaaglijst belangrijk. Wanneer je een maat voor de breedte bepaalt, moet je rekening houden met de dikte van het materiaal. Door hiermee te rekenen blijft je kast binnen de marges. Alles genoteerd? Dan kun je aan de slag met zagen. 

Tip: Gebruik bij het monteren van twee planken tegen elkaar een deeldraadschroef. Deze zorgen ervoor dat het hout goed strak tegen elkaar aan komt te zitten.

De planken zijn gezaagd en de kastjes kunnen in elkaar gezet worden. Tijd voor de deurtjes, ook deze worden afgewerkt met halfronde latjes. Patrick wil deze niet buiten de kast laten uitsteken en legt ze hierdoor in de kast. In tegenstelling tot de vorige kast heeft hij hiervoor geen opliggende, maar inliggende scharnieren nodig.

Kinderspeelgoed met een fris tintje

Om het speelkeukentje meer in het interieur op te nemen geeft Jasper deze een totale make-over. Maar voordat hij hiermee aan de slag kan moet hij goed worden schoongemaakt, geschuurd en ontvet. Zo heb je een mooie basis om mee aan de slag te gaan.

Wanneer alles weer schoon is kan hij aan de slag met plakfolie. Er werd gekozen voor een beigekleurig marmer in combinatie met het blauw van de muren. Voor het aanbrengen van de folie heb je even een strakke hand nodig, maar daar is het resultaat dan ook naar.

Verder gaat Jasper ook aan de slag met herfstdecoraties. Door piepschuimballen van verschillende formaten te beplakken met kastanjes ontstaat er een leuk en makkelijk te maken werkje. Door het gebruik van een lijmpistool gaat het werken een stuk sneller en zitten je handen minder snel onder de lijm. Een win-win situatie dus!

De laatste finishing touches

Om extra gezelligheid aan de ruimte toe te voegen monteert Patrick een bio-ethanolhaard aan het plafond. Deze zijn ontzettend handig voor wie wel vuur wilt, maar geen rookkanaal heeft. Je kunt zo’n haard aan bijna elk plafond ophangen, maar let wel even goed op of de ondergrond hier geschikt voor is. In dit geval gaat het om beton, dus deze haard hangt wel solide. 

Omdat eenheid creëren lastig was heeft Jasper hier iets op bedacht. Er komt een ronde eettafel te staan met daarboven ronde lampen. En in de woonkamer komen mooie, ronde prints te hangen met een ophangprofiel waardoor ze voor de muur lijken te zweven. Alle details samen trekken de twee delen nog dichter naar elkaar.

“Ik herken het allemaal niet meer terug!”

De laatste accessoires hebben een plekje gekregen en het is tijd om Anoeschka en Etienne de vernieuwde woonkamer te tonen. Ze staan versteld van de eenheid en de ruimte die er nu is. Daarnaast zijn alle wensen verwezenlijkt, van meer opbergruimte tot kleuren op de muur. “Het is nu helemaal af en nu kunnen we ervan genieten.”

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Dit is een artikel van

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore