Ga naar de inhoud
Slakken bestrijden

Hierom heb jij last van slakken in huis en zo voorkom je het!

Zie jij ook wel eens van die glimmende slijmsporen tegen je muur of op je keukenvloer? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van (naakt)slakken in je huis. Als je hier niets tegen doet zullen ze hun eigen huisje verlaten voor een vaste plek in jóuw huis. Maar hoe komen ze binnen en hoe voorkom je dit?

Een vochtig en donker huisje

Slakken houden van vochtige en donkere plekken. Ze bestaan zelf voor een groot deel uit water en hebben dus vocht nodig om te kunnen overleven. Je zult ze vaak tegenkomen tijdens een natte zomer of een zachte winter.

Als ze je huis binnen zijn gekomen maken ze graag een schuilplaats in je badkamer, kelder, achter het fornuis of de koelkast. Ze komen dan ’s nachts uit hun holletje om op zoek te gaan naar voedsel (vandaar dat je ’s ochtends vaak het spoor vindt). Met deze tips kun je dit voorkomen:

Tip 1: controleer de luchtvochtigheid in je huis. Hou de vochtige ruimtes zo droog mogelijk door het bijvoorbeeld te ventileren, een lekkende kraan te repareren of vochtvreters te plaatsen. Zo maak je de ruimte minder interessant en zullen ze op zoek moeten naar een nieuwe plek.

Tip 2: kit alle naden en kieren dicht. Door het slijmspoor te volgen kun je erachter komen waar ze je huis zijn binnengedrongen. Check ook de kieren tussen de kozijnen.

Tip 3: zorg ervoor dat er geen eten te vinden is. Ze zijn dol op kattenbrokken, planten en etensresten. Door dit in de avond weg te halen, zullen de slakken dus niks vinden.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Tip 4: gebruik gedroogd zeewier! Stop dit in alle kiertjes en hoekjes en de slakken kunnen geen kant meer op. Slakken kunnen namelijk niet tegen het zout van het zeewier waardoor ze er dus niet overheen zullen kruipen.

Let op: er wordt wel eens gezegd dat je slakken kunt bestrijden door zout op de diertjes te strooien. In principe werkt dit om van de slakken af te komen, alleen is dit niet erg diervriendelijk! Als ze met het zout in aanraking komen, vreet het hun lichaam langzaam weg en blijft er vies slijm achter. Deze manier laten we dus mooi achterwege!

Tip 5: slakken zijn dol op bier! Niet door de alcohol, maar door de gisten die erin zitten. Als je een kommetje bier plaatst op de plek waar je sporen hebt gevonden, kun je de slakken makkelijk lokken. Als ze daarna eenmaal in het schoteltje zijn geklommen, kun je ze oprapen en buiten neerzetten.

Tip 6: als je de slak op heterdaad betrapt, is het de meest diervriendelijke manier om de slak te vangen en buiten te zetten. Dit kun je doen door een uitgeholde meloen of halve sinaasappelschil neer te zetten. De slakken komen hierop af en blijven meestal in deze goede schuilplaats zitten. Je kunt ze vervolgens met schil en al verplaatsen.

Fotocredits

Headerfoto: Barbara Krysztofiak

Foto 1: Mirco Toniazzo