Ga naar de inhoud
Schoenen onderhouden

Nat herfstweer op komst? Dit zijn de beste tips om je schoenen te onderhouden

Nu de herfst in volle gang is hebben je schoenen vaak wat meer te verduren. Ze worden sneller nat en vies, én kunnen op den duur een beetje vies gaan ruiken. Als je hier niets aan doet zullen je schoenen gegarandeerd de winter niet overleven. Gelukkig weet huishoudcoach Zamarra raad en deelt ze graag de beste onderhoudstips voor je schoenen!

Vieze geurtjes tegengaan

Heb je een drukke dag achter de rug, waarbij je van hot naar her ging? Het is het lekkerste gevoel om na een lange werkdag op de bank te kunnen ploffen en je schoenen uit te doen. Helaas kunnen die schoenen op den duur behoorlijk gaan ruiken en die geur wil je natuurlijk niet om je heen hebben als je lekker voor de televisie zit. 

De geur die vrijkomt wordt boterzuur genoemd. Dit is het spul dat achterblijft als het transpiratievocht opdroogt. Dit kun je verhelpen met een apparaatje dat ozon door je schoenen laat stromen. Ozon neutraliseert de geur waardoor de stank wordt verholpen.

Als je nou niet zo’n apparaat thuis hebt staan, kun je de stank ook aanpakken met baking soda of gewone soda. Schud dit in je schoenen, laat het een paar uurtjes staan, klop het uit en de geur is al een stuk beter.

In dit herfstweer ontkom je er niet aan: je schoenen raken van tijd tot tijd doorweekt van de regen. Hoe je ze het beste kunt drogen? In ieder geval niet bij de verwarming! Het leer droogt dan namelijk uit en het kan bovendien gaan barsten! Zo worden je schoenen er natuurlijk niet mooier op.

Je kunt bij nat leer veel beter gebruik maken van een oude krant. Prop deze op tot een bal en stop deze in de schoenen, zodat de krant al het vocht kan opnemen. Laat ze een nachtje staan en de volgende dag zijn ze weer helemaal droog!

Zonder wrijving geen glans

Voor een avondje uit trek je vast en zeker regelmatig je nette schoenen aan. Maar dan wil je natuurlijk niet dat er vlekken of vegen op komen of dat de neus van je schoen kaal wordt. 

Het onderhoud van je nette schoenen begint allereerst bij het gebruik van de juiste borstels. Paardenhaar werkt hier het best voor. Gebruik ten eerste een grove borstel om het vuil eraf te poetsen. Vervolgens kun je met een kleinere borstel het schoensmeer in poetsen.

Tip: De meeste mensen gebruiken hier een doekje voor, maar op die manier verdwijnt het meeste schoensmeer juist ín het doekje. 

Ten slotte kun je met de laatste borstel je schoen uitborstelen.

Tip: Gebruik verschillende borstels voor schoenen in verschillende kleuren.

Als het vuil eraf is, kun je gaan poetsen! Het maakt niet zo veel uit met welk poetsmiddel je dit doet. Een crème of schoensmeer voeden beide het leer even goed. Wax is ook een goed alternatief en is bovendien waterafstotend wat bijvoorbeeld handig is voor bergschoenen.

Tip: Zorg ervoor dat je het overal gelijkmatig uitsmeert en het vooral niet te dik aanbrengt! Dan kan het leer namelijk niet meer ademen. Sla daarnaast ook de randjes niet over! 

Laat het een kwartiertje intrekken voor het beste resultaat.

Slaolie of bananenschil?

Lakleren schoenen kunnen snel uitdrogen en barsten. Als dit gebeurt, is je schoen bijna niet meer te herstellen. Gebruik daarom regelmatig een speciale lakleerolie.

Let op: Op het internet staat dat je slaolie kunt gebruiken om je schoenen mee in te smeren, maar dit is niet aan te raden. Je schoenen kunnen hier erg dof en lelijk van worden.

Als je geen lakleerolie in huis hebt heeft Zamarra wel een andere slimme tip: een banaan! Wrijf met de binnenkant van de schil over het lakleer heen en je schoenen glanzen weer als vanouds!

Voor het behoud van je mooi opgepoetste schoenen kun je ze in de kast het best met iets opvullen. Schoenspanners werken hier perfect voor, maar als je deze niet in huis hebt kun je ook weer die oude krant gebruiken! Zo kunnen ze niet deuken of scheuren. Ideaal!

Spuit je schoenen ten slotte nog goed in om ze te beschermen tegen water en vuil. Jouw schoenen zijn nu helemaal klaar om het herfstweer te trotseren!

Fotocredits

Headerfoto: Images say more about me than words 

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!