Sierlijsten maken

Interieurtip! Zo maak je zelf sierlijsten voor aan de muur

08 november 2021 17:46

Ben je helemaal klaar met de muren in je huis? Met een ander kleurtje of spannend behang krijgt je kamer al gauw een heel andere sfeer. Maar je kunt je interieur nu nog chiquer maken door sierlijsten toe te voegen. Dé trend van het moment. En... het hoeft niet eens veel te kosten! Oscar laat zien hoe je zelf luxe sierlijsten aan de muur maakt.

Een nieuwe uitstraling

Om je huis een nieuwe uitstraling te geven kan een nieuwe kleur al veel verschil maken. Oscar gebruikt hier de volgende spullen voor:

  • verf
  • roller
  • kwast
  • verfbakje
  • tape
  • stucloper om alles netjes af te dekken

Voordat je begint met schilderen kun je het best eerst de muur nalopen op deukjes en oneffenheden. Plamuur deze vervolgens dicht zodat je een strakke, gladde muur krijgt. Schilderen maar!

Na het aanbrengen van de verf kun je beginnen aan de latjes. Hier kun je het best van tevoren keuzes in maken. Kies je bijvoorbeeld voor enkele of dubbele lijsten? Dit is compleet naar eigen smaak in te vullen.

Oscar heeft gekozen voor een lang kader met daaronder een smal kader. Zo maakt hij er drie van naast elkaar. Dit zorgt voor een chic en karakteristiek uiterlijk.

Hou rondom de lijsten een ruimte van 20 centimeter over. Doe dit ook tussen de panelen links en rechts en onder en boven. De onderste panelen mogen namelijk niet onder de bank terechtkomen als deze weer wordt teruggeschoven. Deze hoogte kun je het best bepalen met behulp van een laser.

Zagen en plakken

Dan is het tijd om de lijsten te zagen. Oscar heeft gekozen voor dunne klassieke lijstjes. Een afkortzaag is het meest geschikt voor het zagen van de lijsten. Deze kun je namelijk instellen op 45 graden, waardoor je scherpe en rechte kaders krijgt.

Je kunt het best vanuit het midden van de muur werken. Dan kun je de afstand tussen de lijsten die ernaast komen het best afstellen. Zet een streepje in het midden van de muur zodat je vanuit daar verder kunt werken.

Zet ook op alle plekken van de kaders een streepje voor de hoogte. Door met de laser ook verticale lijnen op de muur uit te zetten kun je gemakkelijk zien waar de lijst moet worden opgeplakt.

Oscar gebruikt voor het vastplakken een high tack kit. Zet heel dunne lijntjes lijm op de lijsten en plak ze daarna voorzichtig op.

Let op: Het moet in één keer goed gaan, dus probeer zo precies mogelijk te werken.

Tip: Zie je na het opplakken nog naadjes? Kit deze dan nog even af voor het mooiste effect. Om de kit goed af te strijken kun je er met een natte vinger nog even overlangs.

Als alle lijsten op de muur geplakt zijn, kun je de eerste laag eroverheen schilderen. Doe dit in dezelfde kleur als de muur. Ga daarna nog een laatste keer over de gehele muur heen zodat alle verf gelijkmatig verdeeld is en er de minste kans is op een kleurverschil.

Verwijder na het schilderwerk de tape en dan is je chique muur klaar! Door deze sierlijsten heb je een statement in je kamer gecreëerd en het kostte bijna geen moeite. Waar wacht je nog op?

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore