Handige klustips

Alles kan glad! Stuuk zelf je muren met deze handige tips

05 november 2021 17:48

Heb je een lichte beschadiging in de muur of ben je de structuurmuur helemaal zat? Onthoud dan dat je deze klusjes makkelijk zelf kan oplossen. Jawel, stuken kun je gemakkelijk zelf doen. Oscar laat je zien hoe je eenvoudig zelf met egalisatiemiddel aan de slag kunt om je muren weer helemaal glad te krijgen.

Benodigdheden:

  • trapje
  • emmer water
  • borstel
  • egalisatiemiddel
  • roller
  • strijker
  • tape
  • plamuurmes
  • rol stucloper
  • ontvettend middeltje

Voorbereiding is het halve werk

Stap 1: begin met het treffen van de nodige voorbereidingen, zoals het verwijderen van plinten, stopcontacten en haakjes.

Stap 2: plak vervolgens de stopcontacten netjes af, zodat je geen egalisatiemiddel op je elektra krijgt.

Stap 3: plak nu de deurposten en het plafond af, rol de stucloper uit en plak ook deze even af.

Tip: Leg de stucloper een klein stukje van de muur af, op deze manier kun je hem mooi, strak afplakken.

Stap 4: maak, voordat je van start gaat, de muur nog even schoon. Verwijder eventuele spinnenwebben, vieze plekjes en oneffenheden. Dit kun je gemakkelijk doen met een ontvettend middel en een borstel.

Stap 5: vul vervolgens ook gaatjes in de muur op. Oscar gebruikt hiervoor een lichtgewicht muurvuller, deze is sneldrogend en zakt niet uit.

Let op: Controleer of je muur een zuigende werking heeft. Druk met een natte spons of borstel tegen de muur en kijk of het water wordt opgenomen. Komt het vocht langs de muur naar beneden, dan kun je van start met egaliseren. Neemt de muur het water op, behandel het dan eerst voor.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Alles kan glad! Stuken in 4 stappen: 

Stap 1: roer het egalisatiemiddel goed door voordat je begint. Dit kan met de hand, maar ook met een machine.

Stap 2: breng het materiaal met een roller, direct vanuit de emmer, aan op de muur. Doe dit in rustige banen van boven naar beneden en daarna van links naar rechts. Zo verdeel je de egalisatie gelijkmatig.

Stap 3: nadat het materiaal is aangebracht, kun je van start met het afstrijken. Begin hierbij weer op dezelfde plek als met het aanbrengen van het materiaal.

Tip: begin met het afstrijken eerst van onder naar boven en stop ongeveer op de helft. Ga hierna verder van boven naar beneden, zo kom je bovenaan de muur niet met je strijker in de knel.

Let op: Behandel niet direct een groot gedeelte van de muur met het egalisatiemiddel. Pak elke keer een stukje muur en schuif daarna weer op. Op deze manier voorkom je dat het materiaal al is opgedroogd, voordat je het afgestreken hebt.

Stap 4: verwijder de tape en de stukloop. Laat het materiaal voor 8-12 uur drogen.

Tip: wil je de wand gaan behangen, dan is één laag egalisatiemiddel genoeg. Ben je van plan de muren te schilderen, breng dan voor de zekerheid een tweede laag aan. Zo weet je zeker dat je een gladde muur hebt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore