Tuinmetamorfose

Een tuin in Bourgondische stijl voor Michel en Gerben

04 november 2021 18:04

Tom gaat in Barendrecht aan de slag in de tuin van Michel en Gerben. Hun achtertuin is verdeeld in verschillende stukken, maar juist het plekje waar ze het liefste zitten, is een doorn in het oog. Ons klusteam schiet te hulp voor weer een prachtige metamorfose!

Een tuin met meer spanning

De vlonder in de tuin van Michel en Gerben heeft zijn beste tijd wel gehad, de planken zijn rot en hij begint door te zakken. Zelf willen ze een leuke plek, met een wat grotere vlonder zodat de tafel er volledig op kan staan. Daarnaast moet er ook een stukje grond komen voor de cavia’s, zodat die weer lekker los kunnen lopen. Verder zijn de mannen graag zelfvoorzienend en hebben ze al groente- en fruitplanten in de tuin staan. Die willen ze dan ook graag behouden.

Tom heeft al een mooi plan uitgetekend voor de tuin. Zo komt er een nieuwe, grotere vlonder in een L-vorm. Ook worden er nieuwe plantenbakken aangelegd en krijgt het oude grasveldje nieuw leven.

Een nieuwe vlonder

De huidige vlonder was gemaakt van steigerhouten planken. Deze zijn altijd van vuurhout, een zachte houtsoort dat snel vocht aantrekt. Wil je nou een vlonder die echt lang meegaat? Kies dan voor Douglas hout, hardhout of composiet. 

Onder de oude vlonder lag al een betonplaat en die kan nu weer prima dienen als basis bij het aanleggen van de nieuwe vlonder. Op de plek waar Tom het eetgedeelte gaat verlengen moet wel nog wat zand worden afgegraven en bomen worden verwijderd. Helaas moeten ook de grasmatten eraan geloven. Deze worden vervangen voor nieuwe grasmatten. 

Voordat de onderliggers geplaatst worden, moet de grond recht gemaakt worden. Ook de betonvloer loopt krommer dan gedacht en dus komen hier extra stukjes hout te liggen om de ruimte op te vullen. Deze blokjes zorgen er niet alleen voor dat de vlonder waterpas komt te liggen, maar vermindert ook de kans op rotten.

Om het grote oppervlak van de vlonder te onderbreken wordt er in de hoek van het L-vormige geraamte een plantenbak geplaatst. Er is straks nog genoeg ruimte aan de voorkant om gemakkelijk bij het andere deel van het terras te komen, maar de bak voegt toch wat extra groen toe in de tuin.

Het extra gedeelte van de vlonder komt over het zandbed te liggen. Om ervoor te zorgen dat er geen onkruid tussen de vlonderplanken groeit, plaatst Tom worteldoek over het zand. Nadat de voorbereidingen getroffen zijn kunnen de balken geplaatst worden en de planken vastgeschroefd.

Om ervoor te zorgen dat alle planken netjes op elkaar aansluiten, wordt er een touwtje gespannen langs het eerste gedeelte van de vlonder. Zo kunnen de planken van het tweede gedeelte vanaf de draad naar buiten gelegd worden.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

We gaan de hoogte in

Nadat de vlonder is geïnstalleerd, gaat het klusteam verder met het plaatsen van een pergola. Normaal gesproken worden deze van hout gemaakt, maar het is ook leuk om een keer onverwachts materiaal te gebruiken. Zo gebruikt Tom deze keer steigerbuizen.

Dit systeem bestaat uit buiskoppelingen die je vastzet met inbusbouten. Daarnaast zitten er voetplaatjes bij waardoor je niet de grond in hoeft met de buizen.

Eén van de duivenstruiken hangt al helemaal langs de schutting en krijgt nu een nieuw plekje over de pergola. Om alle buizen te kunnen bedekken worden er ook nieuwe druivenplanten geplaatst. Hiervoor gebruikt Tom de witte druif (Vitis), één van de lekkerst rijpende druiven in ons klimaat.

Rond april/mei bloeien er kleine, onopvallende bloementrosjes aan de struik, waar je vanaf eind augustus heerlijke witte druiven kunt plukken. Nadat ze uitgebloeid zijn is het ook direct het moment om de wilde scheuten weg te halen.

Meer groen moet je doen

Naast de pergola wordt ook de plantenbak aangeplant. Om te voorkomen dat er grond tussen de kieren naar buiten komt, wordt er aan de binnenkant worteldoek bevestigd. De bak wordt hierna opgevuld met grond en twee Photinia’s (Glansmispel). Deze kunnen met gemak een paar meter hoog worden, maar je kunt hem goed terugsnoeien.

Ook de Japanse esdoorn (Acer shirasawanum) krijgt een mooi plekje in de vernieuwde tuin. Je hoeft niet bang te zijn dat dit boompje veel ruimte inneemt, na zo’n tien tot 15 jaar zal hij niet groter zijn dan 2,5 meter.

De rest van de tuin wordt nog aangekleed met de Sundance (Choisya ternata). De plant is met zijn lichtgroene kleur niet alleen een plaatje om te zien, de bladeren en bloempjes verspreiden ook een heerlijke geur. Daarnaast is het een langzame groeier waardoor hij niet zo hoog wordt.

Een nieuwe plek voor Bonny en Clyde

De cavia’s worden zeker niet vergeten. Zij krijgen een nieuw plekje midden tussen de planten en met het grasveldje voor de deur. Zo hebben ze een lekker plekje om door te tuin te scharrelen.

De finishing touch

De vlonder ligt, de pergola staat en de beplanting is af. Tijd voor een kleine toevoeging die de tuin nog landelijker maakt. Met gebruik van de kettingzaag, worden twee boomstammen omgetoverd tot stoelen. De onderkant wordt vlak gemaakt, waarna er een leuning en zitting in gezaagd wordt.

Michel en Gerben hebben aangegeven graag zelfvoorzienend te zijn en ze houden van koken. Daar mag een leuk buitenkeukentje niet bij ontbreken natuurlijk! De eettafel krijgt een nieuwe plek, naast de buitenkeuken. Zo vormt er een gezellig hoekje waar gekookt en gegeten kan worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore