Kijkersvraag voor Tom

Vraag van de week: hoe overleven de planten in je tuin de winter?

05 november 2021 17:46

Als je naar buiten kijkt zie je duidelijk dat de herfst in volle gang is. Het wordt kouder en natter en niet alleen wijzelf merken dat. Het seizoen heeft ook veel invloed op het groen in je tuin. Vooral de koude en gure wind die nu regelmatig opsteekt kan voor sommige planten een probleem vormen. Tom vertelt hoe je je planten het best door de winter heen kunt loodsen en welke hier het meest geschikt voor zijn.

Olijfbomen uit de wind

Deze week stelde Roy de kijkersvraag van de week aan Tom over zijn olijfbomen. Hij vroeg zich af of deze boompjes het Nederlandse herfstklimaat goed aankunnen. Hij heeft er in zijn tuin namelijk twee staan. De één doet het nog uitstekend, maar de ander wordt alsmaar kaler en groeit niet goed aan. Roy wil dus graag weten hoe dit kan.

De locatie van de plant of boom heeft veel invloed op de overlevingskans. De boom die het in dit geval goed doet staat achteraan in de tuin dicht bij het huis en de ander staat op de hoek van een schutting. Op dit soort plekken is altijd meer tocht en dit zorgt hoogstwaarschijnlijk voor het probleem.

Olijfbomen kunnen best goed tegen de kou, maar een stuk minder goed tegen de wind. Van oorsprong komen deze bomen namelijk uit het Mediterrane gebied waar het een stuk warmer is. De zon schijnt er vaker en er staat over het algemeen wat minder wind.

In het Nederlandse klimaat hebben we vaak te maken met kou uit het oosten en gure wind. Hier kunnen ze niet zo goed tegen. Door het boompje slechts een klein stukje (een meter helpt meestal al erg veel) te verplaatsen, kan het probleem al worden opgelost!

Over het algemeen kunnen bomen uit warmere gebieden niet zo goed tegen het Nederlandse winterklimaat. Dit is ook het geval bij de gomboom. Dit is een winterharde eucalyptus die oorspronkelijk uit het warme Australië komt, waar de aarde vaak lekker warm is.

Het belangrijkste is om ook deze uit de wind te houden. Zo behouden ze hun blad en kleur al een stuk beter.

Zo overleeft de planten in je tuin de winter

Tip 1: pak je plant in

Het is raadzaam om de planten die in de volle grond staan goed in te pakken als het hard waait of de temperatuur ver onder het vriespunt zakt. Dit kan met behulp van speciale plantzakken. Zo kun je de plant bijvoorbeeld inwikkelen met jute.

Tip 2: zet je plant hoog

Zet daarbij de plant iets hoger dan de grond zelf. Door het op een klein heuveltje te zetten, kan het overtollige regenwater beter wegstromen. Planten houden er namelijk ook niet van als de voet continu nat blijft.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Tip 3: overpotten en noppenfolie

Bij planten die in een pot staan ligt het probleem vaak niet bij het deel dat boven de grond uitsteekt. Dit deel kan goed tegen de kou. Het gaat daarentegen eerder om de kluit van de plant. Deze kan namelijk bevriezen en dat moet je voorkomen!

Pot daarom eerst de plant altijd over in een grotere pot. Het is hierbij essentieel om de binnenkant van de pot te bekleden met noppenfolie. Zet daarna de plant pas in de pot met verse grond. Dan is je plant al iets beter beschermd tegen onverwachte nachtvorst.

Tip 4: ontwateringsgat

Daarnaast is het belangrijk dat de pot aan de onderkant altijd een ontwateringsgat heeft. Zonder dit gat kan het water niet goed wegstromen en blijft je plant constant nat. Uiteindelijk stik je plant dan in zijn eigen pot en dat zou zonde zijn!

Tip 5: hydrokorrels

Gebruik ook altijd hydrokorrels. Deze nemen het water namelijk op, wat handig is als je een keer vergeet om op tijd water te geven. Ook zorgen ze ervoor dat overtollig water wordt opgenomen. De wortels kunnen daarna altijd nog water uit deze korrels opnemen. 

Tip 6: een stok voor stevigheid

Ten slotte kun je ook een stokje bij de boom neerzetten en deze vastbinden aan je boompje. Zo voorkom je dat er bij harde wind takken afbreken.  

Bomen en struiken met hoge overlevingskans

Tom heeft twee boompjes meegenomen die goed tegen het gure winterweer bestand zijn.

De eerste is de olijfwilg (Elaeagnus ebbingei). Deze struik komt voor in verschillende types. Zo heb je ze met groen blad of juist met zilvergrijs blad.

Deze is vooral bij kustgebieden te vinden, waar het dus hard kan waaien én waarbij de lucht vaak erg zout is. De boom kan hier perfect tegen vanwege het dikke en leerachtige blad. Deze struik is bovendien erg geschikt voor het maken van een haag.

Ook het krentenboompje (Amelanchier) is goed bestand tegen het winterse weer. Deze boom ziet er in eerste instantie vrij kaal en dor uit, maar in het voorjaar loopt deze prachtig uit met allerlei witte bloemetjes. Vervolgens komt er frisgroen blad aan en krijgt de boom besjes, om tot slot in het najaar weer prachtige herfstkleuren aan te nemen. 

Dit is dus een goede winterharde plant die tegen de wind kan en verder ook niet veel eisen stelt.

Fotocredits

Headerfoto: freestocks

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore