Wil je je tuin een oosters tintje geven? Dan wordt er vaak voor bamboe gekozen. Een geweldige plant die je tuin veel sfeer, rust en beschutting kan geven. Maar… het nadeel aan bamboe kan zijn dat de plant bijna niet in toom te houden is, zowel in de hoogte als in de breedte. Als je even niet oppast kan de plant zo je hele tuin én die van de buren overwoekeren. Behalve als je voor deze bamboesoorten kiest of de juiste maatregelen neemt.
Kies voor de niet woekerende Fargesia
Allereerst is het eigenlijk het makkelijkst om te kiezen voor een bamboesoort die van zichzelf al niet woekert. In dat geval moet je de Fargesia hebben. Deze wordt ongeveer anderhalf tot vier meter hoog (afhankelijk van het type) en behoudt het hele jaar door z’n groene bladeren. Daarnaast is er binnen de Fargesiafamilie ook nog heel veel variatie in grootte, vorm, bladgrootte en kleuren.
Het fijne aan de Fargesia is dat dit soort geen worteluitlopers aanmaakt, waar de woekerende soorten (Phyllostachys) dat wel doen. Hierdoor gaat ‘ie dus niet aan de wandel en zal de plant ook niet je tuin overwoekeren. Wel wordt je vaak alsnog aangeraden om voor de zekerheid ook nog de onderstaande tip op te volgen. Just to be sure…
Gebruik wortelbegrenzer
Is je oog toch gevallen op een ander bamboesoort, dan zit er niets anders op dan te accepteren dat je een plant in je tuin haalt die wél woekert. Althans, als je er zelf geen stokje – of beter gezegd folie – voor steekt. Je kunt namelijk wel voorkomen dat bamboe gaat woekeren, door de wortels van de plant in te pakken met wortelbegrenzer, ook wel bamboeremmer genoemd.
Zet de bamboe in een pot
Ook kun je ervoor kiezen om de bamboe in een pot te zetten, in plaats van in de volle grond. Maar let wel, hiervoor wordt opnieuw alleen de Fargesia aangeraden. De andere bamboesoorten hebben dusdanig sterke wortels dat ze de bloempot op den duur met gemak kunnen breken.
Wel vraagt de plant in dit geval iets meer aandacht. Zo moet je er allereerst voor zorgen dat de pot minstens twee keer zo groot is als de wortelkluit én voorzien is van een drainagegat aan de onderkant. Het is namelijk belangrijk dat overtollig water weg kan lopen, aangezien de plant niet zo goed gaat op een wateroverschot. Aan de andere kant is de plant ook geen fan van uitdroging, dus let ook hier goed op!
Dé tip om water gelijkmatig te verdelen? De bak of pot eerst vullen met een laag hydrokorrels en daarna aan te vullen met aarde en de plant.
Fotocredits
Headerfoto: Chuttersnap - Unsplash
