Huishouden

Schoon je telefoon en laptop op met deze slimme tips!

03 november 2021 16:58

We kennen het allemaal wel, een telefoon, tablet of laptop die eens in de zoveel tijd aangeeft: ‘’Geheugen vol!’’ Nu wil je de vele foto’s die door de jaren heen gemaakt zijn natuurlijk niet allemaal verwijderen. Galit heeft slimme tips om je telefoon én laptop op te ruimen.

Begin bij het begin

Voor het opschonen van je apparaten kun je het beste beginnen bij het bureaublad. De plek die je als eerste ziet na het opstarten, maar ook waar je even snel een document opslaat. Het kan verstandig zijn deze eens in de zoveel tijd even op te frissen.

Verwijder alles wat je niet meer gebruikt en sorteer de bestanden die je wel wilt bewaren in verschillende mappen. Op deze manier is je bureaublad een stuk leger, zijn de documenten gecategoriseerd en kun je alles gemakkelijk terugvinden.

Ook je documentenmap en downloadmap kan vaak wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Te veel documenten zorgen er niet alleen voor dat je het overzicht verliest, maar maken je apparaat een stuk trager.

Kijk hierbij kritisch naar wat echt weg kan en welke bestanden je bijvoorbeeld dubbel hebt. Zorg er ook hier voor dat je niet allerlei losse documenten onder elkaar hebt, maar maak sub-mappen aan om alles te categoriseren.

Gooi niet weg wat je wilt houden

Heb je nou veel grote bestanden die je niet kwijt wilt, zoals foto’s en video’s? Dan kan het een goed idee zijn om deze op een harde schijf of in een cloud-omgeving op te slaan. Op deze manier maak je op je laptop veel ruimte vrij en dat is meteen een goeie gelegenheid om alle foto’s en video’s te sorteren op thema, jaar of plaats.

Het voordeel van een cloud-omgeving, ten opzichte van een harde schijf, is dat je altijd toegang hebt tot je bestanden en je geen extra apparaat hoeft mee te nemen.

You’ve got mail

Er bestaat natuurlijk ook nog de mail en die kan heel snel vol raken. Reclamefolders die je via de post krijgt, daar ben je zo doorheen, maar al die mailtjes van verschillende mensen en bedrijven, voelt al snel als een hele boel.

Het is hierbij dus belangrijk het kaf van het koren te scheiden. Niet alle mails die je binnenkrijgt hebben evenveel prioriteit. Om dit makkelijk te sorteren kun je hiervoor filters aanmaken in je mailprogramma. Hierbij komen de mailtjes in een keer vanuit je inbox in een bepaalde map terecht.

Heb je op een later moment wel tijd om deze rustig even door te lezen? Dan kun je gemakkelijk naar deze map en neem je ze rustig allemaal even door.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Van berichtenapp tot social media-accounts

Niet alleen foto’s, video’s en documenten nemen veel opslag in gebruik, ook gesprekken en chats vragen behoorlijk wat van je apparaat. Het is daarom verstandig die grote stroom in bedwang te houden. Het gaat ten koste van het geheugen en het overzicht in je apps.

Een van de dingen die je kunt doen, is ervoor zorgen dat niet alle foto’s en video’s die je ontvangt zomaar gedownload en opgeslagen worden.

Daarnaast kun je ook chats verwijderen. Het is in dit geval niet nodig om een volledige groep te verlaten en verwijderen, maar door de chat op te schonen komt er weer een boel geheugen vrij.

Het verwijderen van onnodige berichten en content kun je ook toepassen bij je social media-accounts. Ben je bevriend met iemand waarvan je de berichten niet meer wilt zien, maar is het verbreken van de vriendschap ook een beetje heftig? Dan kun je deze gemakkelijk ontvolgen of 'dempen', terwijl de connectie in stand blijft.

Hallo, ben je er nog?

Is het je opgevallen dat in de afgelopen jaren de notificaties enorm zijn toegenomen? Berichten van social media, nieuwsitem en agendapunten, het zijn allemaal notificaties die je uit je concentratie kunnen halen.

Om deze berichtenstroom in omvang af te laten nemen, kun je eens goed kijken naar de verschillende meldingen die je binnenkrijgt. Zet voor jezelf op een rijtje welke notificaties je wel en welke je juist niet wilt ontvangen.

Al deze tips gelden natuurlijk niet alleen voor je telefoon of laptop, maar ook voor andere apparaten zoals je tablet. Zorg ervoor dat je geen data bewaart die je niet gebruikt. Foto’s, filmpjes, nieuwsbrieven, gesprekken, noem maar op. Haal alles eraf en laat alleen staan waar je echt nog wat mee doet.

Fotocredits 

Headerfoto: Ben Kolde

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore