Ga naar de inhoud
Metamorfose

Van kale aanbouw naar een knus en landelijk huis

Enorm blij zijn Cees Jan en Saskia met hun zelfgemaakte aanbouw aan huis. Alles is tot in de puntjes uitgewerkt, maar de inrichting ervan bleek een grote uitdaging. Het ontbreekt aan gezelligheid en sfeer. Gelukkig kan ons klusteam helpen om van het saaie huis een knusse plek te maken.

De plannen voor deze unieke aanbouw

De aanbouw is een uniek staaltje vakmanschap. Cees Jan heeft het van onder tot boven volledig zelf opgebouwd. Maar nu het er zo mooi uitziet, durft Saskia er eigenlijk niet meer aan te zitten. Ze durft zelfs geen schroefje in de muur te draaien, omdat ze bang is dat ze iets verpest! Gelukkig neemt Patrick deze klus nu van haar over.

Het is hun grootste wens om het landelijke gevoel van het platteland, waardoor ze omgeven zijn, ook binnen in huis terug te voelen.

Om dit doel te bereiken bespreekt Patrick samen met interieurstylist Jasper het ontwerp. Ze willen het groen van buiten naar binnen halen. Verder kiezen ze voor rustig en clean.

Ook willen ze de ruimte in bepaalde stukken opdelen: een deel om te relaxen en een deel om te eten. Een ombouw om de koelkast heen werkt hier perfect voor!

Een frisgroen muurtje

Om de plattelandse sfeer van buiten ook binnen te ervaren, schildert Patrick de muur met een frisse kleur groen. Hij verft niet de gehele wand, maar slechts een groot vlak die recht tegenover de drie grote ramen komt.

Ook trekt hij het vlak een stukje door op het plafond. Hierdoor wordt er meer diepte gecreëerd in de lange smalle ruimte. De eerste grote verandering is al zichtbaar!

Aangezien niet de volledige muur wordt geschilderd, is het extra belangrijk dat alle lijnen kaarsrecht zijn. Dit doet Patrick met de juiste soort tape en een laser.

Dan kan de muur geverfd worden! Hij doet dit in kleine vierkantjes.

Tip: Werk met verf altijd nat in nat om vlekken en strepen te voorkomen.

Ombouw in de aanbouw

De kamer bestaat nu nog uit één grote ruimte zonder aparte plekjes. De koelkast speelt hier een grote rol in. Die staat namelijk nog erg in het zicht, waardoor de keuken niet van het woongedeelte wordt gescheiden. Daarom maakt Patrick een roomdivider, om de keuken toch wat meer af te scheiden van de woonkamer.

Om genoeg bergruimte te behouden, maakt Patrick een ombouw om de koelkast heen met daarboven plankjes waar je allerlei spullen op kunt zetten. Aan de voorkant maakt hij een deur van MDF-platen van 2,44 meter. Zo blijft het nog lekker luchtig aan de bovenkant, maar kan wel de gehele plaat worden benut. Ideaal, want dit scheelt je ook in de kosten!

Voor de ombouw moet veel gezaagd worden.

Meet van tevoren goed hoe breed en hoe hoog de koelkast wordt, met zowel de deuren open als dicht. Met de deur open is deze namelijk in dit geval 5 centimeter breder, dus daar moet wel rekening mee worden gehouden.

De plaat die Patrick gebruikt is 18 millimeter dik. Achter de koelkast moet 4 centimeter ruimte overblijven zodat het apparaat goed kan blijven koelen.

Om ervoor te zorgen dat alle platen goed vast komen te zitten, heeft Patrick eerst voorgeboord en maakt hij gebruik van een deeldraadschroef.

Let wel op dat de schroef de juiste dekking heeft en dus diep genoeg de plaat ingaat. In dit geval gebruikt Patrick schroeven van 70 millimeter.

Daarna kan de ombouw geschilderd worden.

Een open deur

De nieuwe voorraadkast heeft natuurlijk ook nog een deur nodig. Patrick maakt een kader van eikenhoutenplanken die hij vult met rotan. Eerst zaagt hij stroken van 9 centimeter.

Doordat Patrick het hout in verstek heeft gezaagd, krijgen de planken een strakke verbinding. In verstek zagen heeft twee voordelen: het gedeelte waarmee hij de verbinding maakt is langer waardoor er meer lijm tussen zit en de verbinding dus sterker wordt. Daarnaast kan de sleuf tussen beide planken mooi in elkaar overlopen.

Patrick maakt de planken aan elkaar met behulp van een deuvel. Ook komt er overal nog lijm tussen zodat alles goed vast blijft zitten.

Een rotanmat moet goed nat zijn. Patrick heeft deze dus eerst een tijdje laten weken in het water, zodat de mat uit kan zetten. Leg de mat op zijn plek en tik het vast met een hamer. 

Hierna mag de deur aan de kast vast worden geschroefd!

Een warme en stijlvolle woonkamer

Jasper begint aan de styling van het huis. Hij kleedt de muur verder aan door lijsten op te hangen. Hij lakt ze in dezelfde kleur als de muur, maar dan wel mat in plaats van hoogglans.

Tip: Maak het speels door verschillende groottes naast elkaar te hangen. Voor nog meer variatie en een mooi diepte-effect kun je ook nog plankjes toevoegen.

Ook maakt hij decoratiebollen. Je ziet deze de laatste tijd overal terug in de interieurwinkels, maar ze zijn ook erg gemakkelijk zelf te maken!

Jasper gebruikt piepschuimbollen met een doorsnede van 5 en 7 centimeter en standaard satéprikkers. Prik de satéprikkers in de bollen en spuit ze dan in met een leuk kleurtje.

Let op: Zorg ervoor dat je de bollen eerst een goede basis geeft met verf op waterbasis. In een spuitbus zit namelijk een stofje dat ervoor zorgt dat het piepschuim oplost en dat wil je natuurlijk niet!

Om de ruimte nog wat meer op te delen en meer warme te geven, heeft Jasper twee kleden aangeschaft. Het is hierbij leuk om twee tegenhangers van elkaar te gebruiken, zoals een kleed met een druk patroon tegenover een egaler kleed.

Sfeervol werken

Patrick maakt een sfeervolle werkkast in dezelfde stijl als de ombouw. Hier komt een bureau in en een plek voor de computer.

Aangezien de werkkast niet de gehele kamer moet overnemen, maakt Patrick hem 60 centimeter diep. Met een lade voor het toetsenbord wordt de kast wel nog diep genoeg om lekker aan te kunnen werken.

Na alles gezaagd te hebben kunnen alle onderdelen in elkaar worden gezet.

Een compleet nieuw huis

De natuurlijke sfeer van buiten is naar binnen gehaald en de kale ruimte is opgevuld. Het plattelandse gevoel van buiten is nu zeker voelbaar in de knusse ruimte. Het is een totaal ander huis geworden. Zal het voor Cees Jan en Saskia ook voelen als thuiskomen?

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!