Honden

Dit zijn de eigenschappen van het unieke hondenras: de Curly Coated retriever

03 november 2021 17:46

Elk hondenras is uniek en heeft andere eigenschappen en vaardigheden. Dit is ook het geval bij één van de oudste retriever rassen ter wereld: de Curly Coated retriever. Dit hondenras is rond 1860 ontstaan in Engeland toen deze honden voornamelijk werden gefokt voor de jacht. Dierenarts Piet heeft Lucy meegenomen naar de studio en kan je alles vertellen over dit bijzondere hondenras.

Een onverwoestbare vacht

De vacht van een Curly Coated retriever is niet zoals elke andere hondenvacht. Deze is namelijk vrij vettig wat de hond beschermt tegen water, kou, doornen en distels.

De vacht is dicht, waardoor de huid droog blijft. Zelfs als de hond in het koudste water springt! Ook als hij door de bosjes heen rent blijft de huid onbeschadigd.

‘Retriever’ betekent ‘terugbrengen van wild’. Deze honden willen dus graag aan het werk worden gezet. Zo is ook de vacht gemaakt om te werken. Het is dus belangrijk om dit hondenras goed uit te dagen. Zwemmen vinden ze bijvoorbeeld heel erg leuk!

Als je overweegt om een Curly Coated retriever in huis te halen, moet je er dus wel rekening mee houden dat de geur van een natte hondenvacht bij de prijs inbegrepen zit. Ook moet je het niet erg vinden dat de vettige laag van de hondenhuid af en toe op je kleding, de bank en aan je handen zit. Maar je krijgt er een erg lief huisdier voor terug!

Het karakter

Deze honden hebben een erg zachtaardig karakter en gaan goed om met kinderen. Ze houden erg van knuffelen, maar het zijn wel honden die om een actief ritme vragen. Ongeveer twee uur per dag actief bezig zijn met je hond is zeker een must!

Het zijn honden met veel energie die je lekker aan het werk moet zetten. Zo vinden ze jachttraining bijvoorbeeld geweldig. Ook gaan ze door weer en wind en zijn het zeker geen aanstellers.

De training

De Curly Coated retriever is wat zelfstandiger dan andere soorten retrievers. Daarbij zijn ze wat eigenzinniger, waardoor het soms een uitdaging kan zijn om ze te trainen. Wat ervaring met het trainen van honden is dus een pre, maar je kunt ook zeker leren om goed met zulke honden om te gaan door met hem op cursus te gaan. Hierdoor wordt het een uitstekend gesocialiseerde hond.  

Stoer zoekt een nieuw baasje!

De lieve Lucy heeft gelukkig al een baasje gevonden. Daarentegen is de mooie Labrador retriever 'Stoer' nog wel op zoek naar een nieuw thuis. Dit prachtige dier is zeven jaar en ter adoptie beschikbaar gesteld, omdat zijn baasje helaas is overleden.

Hij is een actieve lieve hond die graag buiten is, maar ook veel binnenshuis lekker wil knuffelen. Geïnteresseerd? Neem gauw een kijkje op Verhuisdieren.nl!

Fotocredits

Headerfoto: Hondenrasprofiel

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore