Ga naar de inhoud
Winterslaap hamsters

Hamster-horrorverhalen: is je hamster dood of houdt hij een winterslaap?

Iedereen die ooit een hamster als huisdier heeft gehad, heeft er wel een verhaal over te vertellen. En vaak gaan ze -helaas- over de manier van overlijden. Maar was je hamster wel echt dood? Of hield hij eigenlijk een winterslaap? Je zal niet de eerste zijn die het arme beestje levend heeft begraven..

Levend, of niet?

Het lijkt alsof je lieve huisdier zijn laatste adem heeft uitgeblazen, maar toch is dit niet altijd het geval! Hamsters kunnen namelijk een winterslaap houden. Het onderscheid tussen een dode hamster en een hamster in winterslaap is vaak maar moeilijk te herkennen. We helpen je dan ook graag op weg om eventuele misverstanden te voorkomen.

Dat ging mis

Niet elke hamster houdt een winterslaap. Alleen de Syrische (beter bekend als de goudhamster) kan in deze diepe slaap -die lijkt op een coma- terechtkomen.

De normale lichaamstemperatuur van deze hamster is 37 graden met een hartslag van ongeveer 400 per minuut. In een winterslaap gaat de lichaamstemperatuur terug naar 5 graden en de hartslag kan teruglopen naar slecht 10 slagen per minuut. Een enorm groot verschil dus!

Je hamster gebruikt in deze periode nauwelijks energie en ook de hersenactiviteit is minimaal. Daardoor kunnen de beestjes niet horen, zien of bewegen. Wel kunnen ze trillingen en omgevingstemperatuur aanvoelen.

Omdat de lichaamsfuncties zo omlaaggaan, heeft het dier geen voedsel nodig en blijft hij meestal een week in deze diepe slaap!
 

Winterslaap voorkomen

Dat de dagen korter en donkerder worden en de temperatuur daalt, heeft een groot effect op je hamster. Hij valt namelijk in slaap bij lage temperaturen. Om te voorkomen dat dit gebeurt, moet je ervoor zorgen dat de omgevingstemperatuur niet lager is dan 18 graden.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Winterslaap versus dood

Een hamster in winterslaap ziet er bijna hetzelfde uit als een overleden hamster. In beide situaties zijn ze opgerold en voelen ze koud aan. Maar als je goed kijkt, kun je een hamster in winterslaap nog wel zien ademen. Wanneer je de pootjes aait of aan de snorharen voelt, kan de hamster ook hele trage reflexen geven.

Als het dier daarentegen ook hard en stijf is geworden en een beetje vies begint te ruiken, is hij wel degelijk dood.
 

Tips om je hamster wakker te maken

Je kunt zelf je hamster uit zijn winterslaap halen met een paar tips, maar ga wel voorzichtig te werk!

  • verhoog de omgevingstemperatuur geleidelijk door de verwarming een graadje hoger te zetten. Zet het hok alleen nooit te dicht bij de verwarming, want dit is ook niet goed voor het kleine diertje.
  • leg een dekentje over het hamstertje heen of dek het toe met wat nestmateriaal.
  • leg de hamster in je handen, strek hem iets uit en warm hem op. Hij zal na ongeveer een halfuur langzaam ontwaken. 

Fotocredits

Headerfoto: Kong Jun

Foto 1: Andy Holmes