Do It Yourself

DIY: Zo maak je zelf een gestoffeerde dekenkist

28 oktober 2021 17:39 Aangepast: 29 oktober 2021 14:04

De winter is in aantocht en dat betekent dat het weer eerder donker wordt en we onszelf weer heerlijk met een dekentje op de bank kunnen installeren. Maar ja, waar laat je die dekens als je ze niet gebruikt? Speciaal voor al je dekentjes maakt Martine een zachte, wollige dekenkist!

Dit heb je nodig:

Materiaal:

 • wattine
 • stof
 • MDF-platen, afmetingen naar eigen wens in te vullen
 • scharnieren
 • schroeven
 • rubberen pootjes (2,5cm)  

Gereedschap:

 • houtlijm
 • naald en draad
 • handnieter
 • schuurmachine 
 • boormachine

Zo maak je een mooie dekenkist

Stap 1: boor de op maat gezaagde MDF-platen voor, voordat je de bak in elkaar gaat zetten.

Stap 2: zet de kubus in elkaar met de voor-, achter- en zijkant.

Stap 3: na de kubus is het tijd voor de bodemplaat. Martine bevestigt deze op 2cm van de bodem. Op deze manier kan ze straks de stof aan de onderkant wegwerken.

Tip: boor bij het vastzetten van de bodemplaat ook de gaten weer even voor.

Stap 4: de kist heeft nu nog scherpe randen en hoeken. Ondanks dat hij straks volledig wordt bekleed, is het wel verstandig de randen te schuren. Zo weet je zeker dat de stof niet beschadigt.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Stap 5: bekleed de kist met de vulling. Begin hiermee aan de binnenkant en trek het om de buitenkant van de kist. Sla het vervolgens om de onderste rand heen, waarna je het aan de onderzijde kunt vastnieten.

Stap 6: bevestig vervolgens de stof op dezelfde manier als de vulling.

Let op: zorg er bij het kopen van de stof voor dat je een dikke en stretchende stof kiest. Zo krijg je hem gemakkelijker op zijn plek en kun je 'm goed om de kist heen trekken.

Stap 7: ook de bodem (aan de binnenkant) wordt bekleed. Gebruik hiervoor een extra plaat en bekleed die op dezelfde manier als de rest van de kist. Laat de plaat vervolgens in de kist glijden.

Stap 8: monteer rubberen pootjes aan de onderkant van de kist. De pootjes zijn 5mm hoger dan de onderkant van kist, ten opzichte van de vloer. Het lijkt nu alsof de kist op zichzelf staat, maar door de pootjes weet je zeker dat de stof niet beschadigt.

Een speelse deksel

Stap 1: boor in de plaat voor de deksel een aantal gaatjes. Hierdoor kun je met het bekleden van de deksel een speels effect toevoegen.

Stap 2: bekleed de dekselplaat met twee lagen vulling. Hierdoor is hij extra zacht en kun je de dekenkist straks ook als bankje gebruiken.

Stap 3: na de vulling kan ook de stof over de deksel getrokken worden.

Stap 4: prik met naald en draad door de voorgeboorde gaatjes en steek daarna weer terug. Trek de draad strak aan en maak vast. Door het vastmaken van de draad, trek je ook een stukje van de stof door de voorgeboorde gaatjes en krijg je een plooiend effect.

Stap 5: bevestig aan de onderkant van de deksel een extra stuk stof, zo kun je de losse draden en nietjes verbergen.

Stap 6: bevestig tot slot de deksel met twee scharnieren aan de kist.

Nu kun je de kist vullen met dekens en is de dekenkist helemaal klaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore