Tuinmetamorfose

Van grijze tegelvlakte naar een tuin in Japanse sferen

28 oktober 2021 17:46 Aangepast: 28 oktober 2021 20:36

Het moet haast wel voorbestemd zijn als je als groot fan van Japan op de Japanstraat woont. Bij Kyra en Marco uit Alphen aan den Rijn is dit het geval. Ze zijn al vaak met het gezin in Japan geweest en hebben de stijl van hun huis hier ook op aangepast. Het enige wat nog ontbreekt, is een typische tuin in deze oosterse sferen. Ze willen van de grijze tegelvlakte af en daar gaat Tom bij helpen!

Leven, rust en natuur

Waar er in hun huis overal kleurrijke Japanse elementen terugkomen is de tuin vrijwel volledig grijs. Ze willen veel meer groen in de tuin waar ze het liefst het hele jaar door van kunnen genieten.

De tegels waren in eerste instantie een praktische oplossing, maar het past totaal niet bij hun stijl! Hun wens is dan ook om de tuin in te lopen en direct de sfeer van Japan in te proeven.

Hier kan Tom wel iets mee! Als eerste haalt hij de hele tuin leeg. Om de Japanse stijl goed over te laten komen zijn een paar elementen van belang. Er zit namelijk een specifieke ideologie en gedachtegang achter de structuur van zo’n oosterse buitenplaats.

Zo moeten water, steen en planten altijd in een bepaalde verhouding terugkomen. Deze staan voor het leven, de rust en de natuur.

Een functionele indeling

De tuin wordt op een functionele manier ingedeeld. Dit betekent dat het niet te vol mag raken, aangezien er nog genoeg ruimte over moet blijven voor de beplanting, maar het moet ook weer niet saai worden. Daarom legt Tom een terras aan tegen het huis aan en wordt het middenstuk helemaal groen.

Eerst haalt Tom alle tegels eruit, waarna hij wat meer zand aan de rand van het huis legt om daar het terras op te hogen. Hiervoor wordt het zandbed afgevlakt met een licht afschot en worden de tegels die al in de tuin lagen weer gebruikt.

Japanse poort

Het is tijd om het pronkstuk van de tuin te maken: een typisch Japanse poort. Het wordt een hoge poort met dikke balken waarvoor behoorlijk diepe gaten moeten worden gegraven. De palen die hiervoor worden gebruikt zijn 20 bij 20 centimeter en zullen ongeveer 2.70 meter boven de grond uitsteken.

Als vuistregel om de stevigheid te waarborgen, geldt dat de paal voor ongeveer een derde ervan in de grond moet steken. Je zit in dat geval dus al gauw op één meter van de paal. Aangezien de balken van Douglas hout zijn gemaakt, smeert Tom het nog even in met wat beits zodat ze goed beschermd zijn en extra lang meegaan.

Als de palen in de grond staan geeft Tom nog een typisch Japans kleurtje aan de palen: ossenbloedrood. Hierdoor komt de oosterse sfeer al zeker tot leven.

De balk die dwars op de palen komen te liggen krijgt ook een echt oosterse uitstraling. Door de zijkanten schuin af te zagen krijgen ze zogenoemde oren. Na het zagen en schuren, kan de balk erop worden gelegd en vast worden geschroefd.  

In een Japanse tuin mag natuurlijk geen bamboe ontbreken, want Aziatischer kan bijna niet! De bamboeschermen zorgen ervoor dat de tuin in verschillende hoekjes wordt opgedeeld. Het begint ergens op te lijken!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Lopen over water

Zoals gezegd mag er naast steen en beplanting ook absoluut geen water ontbreken in een Japanse tuin. Daarom legt Tom een klein vijvertje aan, met een sierlijke borderrand van de brokstukken van de oude tegels.

 

Ook maakt hij een loopbrug van balken waardoor je over het poeltje naar de andere kant kunt lopen.

Voor de poten die de brug gaan vasthouden, moeten er gaten worden gegraven. Vervolgens kan de brug erop worden gelegd.

In het ondiepe deel van de poel legt Tom worteldoek om ongewenste plantgroei te voorkomen. Als tweede manier om bij de overkant te komen, worden staptegels gebruikt om het een speels karakter te geven. De staptegels zorgen bovendien voor een mooi diepte-effect als het water straks in de poel zit.

Om het onderste gedeelte ook goed waterdicht te maken, wordt er EPDM folie gebruikt. Neem de afmetingen ruim, zodat je het daarna nog op maat kunt afwerken.

De oosterse look wordt afgemaakt met een aantal losse zwerfkeien. En dan.. kan het vijvertje worden gevuld met water! Het is hierbij handig om bij het diepste punt van de tuin te beginnen.

Kleurrijke planten

Om ervoor te zorgen dat de tuin het hele jaar door kleurrijk is, gaat Tom beplanting aanleggen met verschillende bladkleuren, zodat je het hele jaar door verrast wordt met een wisselend kleurenspektakel. Met in het voorjaar prachtige witroze bloesem, en in het warme herfstkleuren. Ook legt hij grassen en mossen aan die vaak in Japanse tuinen voorkomen.

De eerst plant is de bekende Japanse sierkers (Prunus serrulata). In Japan hebben ze zelfs de Nationale Sierkersdag, waarbij ze er massaal op uittrekken om onder deze boom te picknicken.

Deze mooie boom bloeit al erg vroeg in het voorjaar met veel bloesem. Hij heeft een ronde kroon en als hij ouder wordt, zullen de takken ook wat meer uitwaaieren waardoor de vorm nog mooier wordt.

Ook krijgt de Japanse esdoorn (Acer palmatum) een mooi plaatsje in de tuin. Het is een vrij langzame groeier en wordt dan ook maar vier meter lang, waardoor hij voornamelijk als sierboom wordt toegepast. Daarnaast heeft de boom in het najaar nog een mooie verrassing voor je, want in de herfst kleurt ‘ie vuurrood!

Aan weerszijden van de poort plant Tom een niet woekerende bamboe, zodat de begroeiing makkelijk onder controle te houden is. Daarnaast plaatst hij nog de Japanse Azalea (Rhododendron japocium). Deze plant lijkt op het eerste oog op de Buxus, maar groeit in het voorjaar helemaal vol met kleine bloemetjes. Verder blijft deze het hele jaar door ook groen.

Japan in eigen tuin

De tuin is klaar en wat hebben Tom en het klusteam weer een kunstwerk afgeleverd! Vanaf nu hoeven Kyra en Marco niet meer naar Japan te reizen om de sfeer te proeven. Ze hoeven nu alleen nog maar naar buiten te stappen om in een prachtig oosters paradijsje te belanden. De straatnaam komt met deze tuin volledig tot zijn recht!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore