Metamorfose

Meer samenhang voor de woonkamer van Renate en Fondy

26 oktober 2021 17:07

Patrick en Luka schieten te hulp bij de woonkamer van Renate en Fondy in Ede. Naast een woonkamer, dient de ruimte ook als werkplek voor Renate en is dit de leefruimte voor hun hond en twee katten. De twee hebben de hulp van Patrick ingeroepen omdat ze meer samenhang en rust willen creëren. Een mooie en belangrijke klus, snel aan de slag dus!

Meer samenhang en rust

Zelf omschrijft Renate haar woonkamer als 'een bij elkaar geraapt groepje meubels'. De twee zijn daarom op zoek naar meer samenhang in combinatie met een fijne werkplek. Daarnaast moet het een ruimte worden waarin ze zich helemaal thuis voelen en lekker tot rust kunnen komen. Een plekje voor de dieren zou het geheel daarnaast helemaal afmaken. 

Voor Patrick en styliste Luka zijn de wensen duidelijk. Zij gingen dan ook aan de slag met een mooi ontwerp. Zo komt er onder andere een mooie kastenwand, met ingebouwde werkplek en wordt er gewerkt met rustige aardetinten en mooie patronen om de natuur terug te laten komen in het interieur.

Aan de slag!

De muren in de woning zijn vers gestuct. Supermooi, maar het nadeel hiervan is dat ze nog een zuigende werking hebben. Om te voorkomen dat de muur vier á vijf keer opnieuw geschilderd moet worden, behandeld Patrick deze eerst met voorstrijk.

Tip: weet je niet zeker of voorstrijk nodig is? Controleer dit eenvoudig met een natte spons en druk deze tegen de muur. Lopen de druppels gelijk naar beneden, dan is voorstrijk niet nodig. Blijft de afdruk staan en neemt de muur het water op, dan gebeurt dit ook met verf en is voorstrijk wel nodig.

Wanneer de voorstrijk is opgedroogd kan Patrick aan de gang met een matte, goed dekkende muurverf in een heldere kleur. Luka heeft ervoor gekozen om met natuurlijke tinten te werken in de woonkamer en dat is speciaal voor Renate. Zij kan namelijk niet goed tegen de prikkels van drukke kleuren.

Van werkplek tot kattenbed

De ruimte wordt optimaal benut èn alle wensen worden verwezenlijkt. Er komt een werkplek, ruimte voor de tv en een plekje voor de katten. Als extra toevoeging creëert Patrick een tweede zithoek, waar ook de eettafel aan geschoven kan worden.

De platen waar Patrick de basis van gaat maken zijn 18mm dik, alleen het werkblad en de zitplank worden wat dikker. MDF is eigenlijk de perfecte houtsoort voor een mooie, strakke kast. Deze houtsoort is namelijk heel eenvoudig af te werken. Met een mooie lak ben je meteen klaar.

Het enige nadeel zijn de kopse kanten van de planken, omdat deze wat brozer zijn is het slim ze altijd even voor te behandelen. Patrick gebruikt hiervoor een speciale houtvuller. Heb je dit niet kun je ook houtlijm gebruiken, maar laat dit wel goed drogen.

De MDF platen krijgen nog een rustig kleurtje en kunnen daarna in elkaar worden gezet. Bij het maken van het bureau moet er wel rekening gehouden worden met een paar dingen:

  • Als eerste de hoogte. Een bureau staat altijd 75cm van de grond.
  • Daarnaast is ook de diepte belangrijk, hou hiervoor 60cm aan. Op deze manier kun je er goed een laptop op kwijt en dat is weer goed voor je ergonomie.

Een mooie afwerking

Als laatste heeft Patrick ervoor gekozen om aan de achterkant van het bureau een gat open te laten. Hierdoor kunnen straks alle kabels mooi worden weggewerkt.

Bij een fijne werkplek hoort daarnaast ook goede verlichting en ook deze kabels worden netjes achter de platen weggewerkt.

Voor de afwerking van het bureau gebruikt Patrick eenzelfde plaat geschilderd MDF met daarop geschaafde, vuren latjes. Door de losse latjes, met een vaste tussenruimte, op de plaat te monteren ontstaat er een speels effect. Voor het plafonnetje boven het bureau gebruikt Patrick hetzelfde effect en bereidt hij de plek voor de lamp voor.

Nadat het bureau geïnstalleerd is, kunnen ook de laatjes en kastdeurtjes geplaatst worden. Op deze manier krijgt het wandmeubel al echt vorm, maar hij is nog niet af!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een 2-in-1 bank

Aansluitend op de televisiekast komt er nog een heel gezellig nisje met een klepbank. Hier komt later ook de eettafel bij te staan zodat je er lekker kunt eten. Naast het kastgedeelte komt de bank, met een scheidingswandje tussen het nisje en de keuken.

Voor deze bank gebruikt Patrick weer MDF-platen, dit keer wel van 22mm. Deze zijn net wat steviger om op te kunnen zitten, zonder dat ze door gaan zakken. Voor wat extra ondersteuning worden er ook in bank nog ribben geplaatst.

De bank wordt verder in elkaar gezet. Deze moet namelijk af voordat de nis afgemaakt kan worden. Nadat alles op zijn plek staat, wordt al duidelijk dat het een mooie, afgesloten plek gaat worden.

Het is nu alleen nog een kwestie van afwerken. Hij verft het meubel saliegroen en zo wordt het één mooi geheel.

De finishing touch

Ondertussen gaat styliste Luka aan de slag met het upcyclen van vintage stoelen. De zitting is wat verouderd en past niet binnen het interieur van Renate en Fondy. Om hier verandering in te brengen worden de zittingen verwijderd en opnieuw bekleed. Met een minimale aanpassing geeft dit toch een totaal ander gezicht.

Zelfs een oude lampenkap is niet meer veilig bij Luka. Ook deze krijgt een nieuwe look. Door er een mooie stof omheen te spannen en af te werken ontstaat er een nieuwe eyecatcher voor in de woonkamer.

Met een MDF-plaat en gips gaat Luka ook nog aan de slag voor een zelfgemaakt kunstwerk. Door gebruik te maken van verschillende kammen met kartels, kan er een patroon in het gips worden aangebracht.

Een leuke DIY

Om meer groen in het interieur te brengen heeft Luka als laatste nóg een DIY. Ze maakt een plantenterrarium. Hiervoor maakt ze gebruik van een lamp, drie plantjes, hydro korrels, potgrond en een klein beetje water.

Het fijne aan zo’n plantenterrarium is dat het zelfonderhoudend is, je hoeft ze dus bijna geen water te geven.

Het is nu alleen nog een kwestie van de laatste styling puntjes en de woonkamer van Renate en Fondy is helemaal klaar. Het was weer een mega metamorfose!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore