Buitenkijken bij...

Buitenkijken bij: een tuin van 20.000 m2 in Hengelo

25 oktober 2021 17:09

Chantal en Gerard stonden voor een flinke uitdaging bij de aanschaf van hun boerderij in het Gelderse Hengelo. Achter de woning bevond zich namelijk een tuin van 20.000 vierkante meter. Een flinke klus, maar ze hebben er een prachtig geheel van weten te maken.

De Oldeveldhoeve

Het perceel en het bos erachter, is 2 hectaren groot en ruim 100 jaar oud. In het begin probeerden Chantal en Gerard de tuin nog strak en netjes te houden, maar met een terrein van deze oppervlakte is dat bijna niet te doen. Inmiddels laten ze de tuin steeds natuurlijker worden en grijpt Chantal alleen in als iets niet groeit zoals gepland.

Van gras tot siertuin

Na de verhuizing bestond de tuin vooral uit gras, met aan de randen een beetje beplanting en enkele oude bomen. Omdat de kleine borders niet passend waren voor de grote tuin zijn er eilandjes gecreëerd.

De verschillende plantenbakken vormen, samen met een vijvertje, een harmonieuze samenstelling.

Doordat de tuin op een pure zandgrond ligt, zijn er verschillende plantensoorten die niet hier niet overleven, hoe graag ze het ook willen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hergebruiken is de sleutel tot succes

De plannen voor de tuin komen vooral vanuit Chantal. Wanneer zij ergens een pergola, plantenbak of tuinkas wil, gaat Gerard daarmee aan de slag. Vervolgens rond zij het weer af met de finishing touch.

Naast de samenwerking van de twee is ook het hergebruiken van materialen een grote sleutel geweest bij de aanleg van de tuin. Zo komt de kas, die centraal staat in de groentetuin, van een zorgboerderij.

De kas was daar overbodig geworden en staat nu, na veel bloed, zweet en tranen, op een mooi plekje in de tuin in Hengelo. Ook tijdens de verbouwing van de boerderij kregen een hoop materialen een tweede leven, zo zijn verschillende balken gebruikt voor nieuwe plantenbakken in de pluktuin.

Een prachtig uitzicht

Aan de rand van het perceel hangen twee hangmatten, voor ieder eentje. Vanuit hier kijk je uit over het boerengrasland. Het is een prachtig uitzicht met veel rust. Dat is ook een van de redenen dat Gerard zo blij is met de woning. Na een lange dag werken kan hij hier heerlijk tot rust komen en in de hangmat genieten van het uitzicht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore