Kijkervragen voor Tom

Vraag van de week: hoe onderhoud je een groen sedumdak

22 oktober 2021 18:37 Aangepast: 22 oktober 2021 18:51

Je kunt je tuin of balkon groen maken, maar dat kan natuurlijk ook met je dak. Tom heeft een kippenhok beplant met sedumplantjes (een vetkruid uit de vetplanten familie) en aan de hand van deze plantjes laat Tom zien hoe sedum het beste kunt onderhouden.

Groene daken kun je opdelen in twee categorieën; intensieve en extensieve daken. Intensieve daken worden bekleed met onder andere bomen, struiken en vaste kruiden. Eigenlijk alles wat je ook in de tuin plant. Een nadeel hieraan is dat het aardig zwaar kan worden en je dus een goede, stevige dakconstructie moet hebben.

Extensieve daken bestaan uit mossen en sedum. Deze hebben minder onderhoud nodig en zijn veel lichter. Hierdoor zijn ze op veel daken toe te passen en is het nog steeds goed voor de biodiversiteit.

Daarnaast is het niet 'zomaar' een groen dak. De bloemetjes geven namelijk nectar en daar komen bijen en vlinders op af. Ook trekt sedum vaak vogels aan en heeft het een isolerende functie.

Een groen dak aanleggen

Bij de aanleg van een groen dak kun je kiezen voor sedum op rol of per cassette. De cassettes bestaan uit sedum met onderin de noppen een soort substraat (kleine steentjes). Een groot voordeel hiervan is dat in de onderste noppen regenwater kan worden opgeslagen waardoor de plantjes minder snel uitdrogen.

Verzorging

In de zomer kunnen de plantjes -door de warmte en in combinatie met weinig vocht- verkleuren. Het is niet erg dat ze verkleuren, maar je moet ze dan wel wat extra verzorgen. Het geven van extra water helpt enorm, maar ook bemesting doet de plantjes goed.

Wil je de sedum extra bemesten? Zorg er dan wel voor dat je speciale mest koopt, hier zit namelijk minder stikstof in en dat is beter voor deze groene vrienden. De stelregel voor extra bemesting is 5 eetlepels per cassette met sedum.

Onderhoud

Een dak met sedum is onderhoudsarm, maar niet geheel vrij van onderhoud. Het is daarom belangrijk dat je het dak wel in de gaten houdt. Krijgen je planten te veel zon, geef ze dan wat meer water. Heeft het überhaupt een tijd niet geregend, geef je dak dan eens per week voldoende water bij.

Ook onkruid en mos is niet goed voor sedumplanten, ze verdringen de plantjes in de casettes. Gelukkig kun je dit gemakkelijk met kalk tegengaan.

Daarnaast kun je uitgebloeide bloempjes met een heggenschaar verwijderen door deze net boven het groen af te knippen.

Fotocredits

Headerfoto: Annie Spratt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore