Koken met Hugo!

Casual friday: Provençaalse groentesoep met zelfgemaakte knoflookbroodjes

22 oktober 2021 18:15 Aangepast: 23 oktober 2021 14:02

We gaan weer casual koken vandaag. Een groen groentesoepje met pistou (pesto), boordevol groentes én vegetarisch. Daarnaast laat Hugo je zien hoe je van overgebleven pizzadeeg bijpassende knoflookbroodjes kunt maken.

Provençaalse groentesoep

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 45 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 uien
  • neutrale olijfolie
  • paar takjes tijm
  • 2 laurierbladeren
  • 1 courgette
  • 1 liter groentebouillon
  • 200g haricots verts
  • 400g witte bonen
  • 200g doperwten
  • zout en peper
  • pistou (zie recept) of kant-en-klare pesto naar smaak
  • 75g oude kaas of Parmezaanse kaas  

Extra:

  • soeppan
  • rasp  

Pistou

  • saus 4 personen
  • bereiding circa 5 minuten  

Ingrediënten:

  • 2 tenen knoflook
  • snuf grof zout
  • handje basilicum
  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie  

Extra:

  • vijzel of hakmolentje  

Knoflookbrood van pizzadeeg

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 30 minuten  

Ingrediënten:

  • 300g pizzadeeg
  • 2 tenen knoflook
  • paar takjes tijm
  • 50ml neutrale olijfolie
  • zoutvlokken en peper  

Extra:

  • bakplaat
  • bakpapier
  • fijne rasp
  • bakkwast

Een heerlijk groen soepje

Stap 1: pel en snipper de uien.

Stap 2: verhit een scheut olijfolie in een braadpan en bak hierin de uien glazig.

Stap 3: ris de tijm van de steeltjes en voeg met de laurier bij de uien.

Stap 4: snijd de courgette in kleine blokjes en voeg deze toe aan de pan.

Stap 5: schenk de bouillon erbij.

Stap 6: giet de witte bonen af, spoel af onder de kraan en voeg toe aan de pan.

Stap 7: maak de haricots verts schoon en snijd in kleinere, gelijke stukjes.

Stap 8: voeg de doperwten en haricots verts toe aan de pan en kook circa 5 minuten mee. Breng alles op smaak met zout en peper.

Stap 9: serveer de soep met pistou erin en rasp er kaas over.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een Franse pesto

Stap 1: pel de knoflook. Voeg met een beetje zout toe aan de vijzel.

Stap 2: maal tot een gladde pasta. Voeg de basilicumblaadjes erbij en wrijf het geheel door elkaar.

Stap 3: voeg de olijfolie toe en roer alles door elkaar.

Tip: maak je de pistou in een hakmolentje? Dan kan alles samen gemalen worden.

Snelle knoflookbroodjes

Stap 1: verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 2: verdeel het deeg in 4 stukken en rol hier slangen van zo’n 15cm lang van. Leg een knoop, zoals die in een schoenveter, in het deeg, trek hem voorzichtig aan en stop de uiteindes eronder.

Stap 3: leg de broodjes op een -met bakpapier beklede- bakplaat.

Stap 4: pel en rasp de knoflook boven een kommetje. Voeg ook de tijmblaadjes, olie en wat peper toe.

Stap 5: kwast de broodjes in met de knoflookolie, bestrooi met zoutvlokken. Bak de broodjes 20-22 minuten in de oven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore