Kledingtips

Zo onderhoud je een pak op de juiste manier

22 oktober 2021 20:44 Aangepast: 23 oktober 2021 12:15

Een pak is een iconisch fashionitem en zal nooit uit de mode raken. Iedereen draagt er wel eens een. Voor werk, een bruiloft of een andere (speciale) gelegenheid. Ook onder vrouwen zijn ‘Power Suits’ weer helemaal hot. Het staat fantastisch en geeft vaak een krachtig gevoel! Maar, een pak wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden en in de wasmachine is vaak geen optie. Dus, hoe onderhoud je je pak dan wel?

Je pak schoonmaken

De basis voor het schoonmaken van een pak is gelukkig geen hogere wiskunde. Wel zijn er een aantal verschillende opties die je kunt toepassen. Het belangrijkste advies om meteen te geven: was je pak nóóit met de hand of in de wasmachine (tenzij het pak echt wasbaar is)!

1. Stomen

De eerste mogelijkheid om je pak schoon te maken, is stomen. Zo wordt jouw pak op de beste manier gereinigd. Doe dit echter maximaal drie keer per jaar en alleen wanneer het echt nodig is of als je het pak voor langere tijd gaat opbergen.

Omdat je bij stomen chemisch reinigt kunnen de vezels ietwat beschadigen, waardoor ze na verloop van tijd zwakker worden en wellicht scheuren.

Breng daarnaast altijd het volledige pak naar de stomerij en niet alleen de pantalon of het jasje. Als je onderdelen apart laat stomen, heb je de kans dat er een licht kleurverschil ontstaat.

2. Borstelen

Aangezien het dus niet verstandig is om je pak elke keer nadat je het hebt gedragen naar de stomerij te brengen, bestaat er ook een andere manier: borstelen. Doe dit elke keer nadat je het pak hebt aangehad met de juiste borstel.

Een goede borstel heeft een houten handvat en synthetisch of zacht haar. Borstel wollen pakken voorzichtig met een zachte stofborstel. Door het pak te borstelen voorkom je dat viezigheid en ongeziene deeltjes zich ophopen waardoor de kwaliteit van het weefsel vermindert.

Let op: borstel alleen van boven naar beneden. Begin bij de schouders en ga dan rustig en zachtjes steeds meer naar beneden.

3. Uithangen

Na het borstelen, kun je het pak het best even uithangen op een plek waar het kan ademen, zoals in de open lucht. Als je ook de kreuken eruit wilt halen, kun je hem beter in de badkamer ophangen. Door de stoom die van de warme douche afkomt, verdwijnen de kleine kreukels.

Let op: doe dit niet als de voering van je pak niet geplakt is, want als deze vochtig wordt, kan het gaan bobbelen en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Je pak ophangen

Nadat het pak weer schoon is, is het belangrijk dat deze op de juiste manier wordt opgeborgen. Hierbij zijn twee aspecten belangrijk:

1. Investeer in een goede kledinghanger

Het is belangrijk dat een pak op de juiste manier wordt opgehangen. Gebruik hiervoor absoluut geen goedkope, dunne, metalen hangers. Met een goede hanger voorkom je vouwen en houd je je pak langer netjes.

Een goede hanger komt overeen met de vorm van het jasje dat meestal breed gevormd is. Idealiter is de hanger iets breder aan de uiteindes om de schouders van het jasje op te vullen. Gebruik bovendien het liefst een hanger van natuurlijk hout. Zo werkt een Cederhouten hanger bijvoorbeeld goed tegen motten.

Zorg er ten slotte voor dat het pak ruimte krijgt om te ademen en maak alle zakken leeg. Ook als je overdag of in de auto je jasje even uitdoet, is het aan te raden om het op te hangen.

2. Stop je pak in een suit bag

Het is bovendien verstandig om je pak op te hangen in een suit bag. Meestal krijg je deze bij de aankoop erbij, maar controleer wel even of de kwaliteit van de hoes goed is. Een goede suit bag zorgt ervoor dat je pak kan ademen. Ook beschermt de hoes tegen motten, kreukels en stof.

Tip: zorg ervoor dat de hoes niet opgepropt tussen al je andere kleding in de kast hangt, maar laat er een beetje lucht bij komen.  

Overige tips:

  • strijken is uit den boze! Je pak kan schade oplopen door de hoge temperatuur van het strijkijzer. Je kunt het best een stomer gebruiken om de kreukels eruit te halen.  
  • draag je pak niet te vaak en laat het regelmatig rusten.
  • koop meerdere pantalons voor hetzelfde colbertje. De broek krijgt vaak namelijk meer te verduren dan het jasje, dus het is aan te raden om in ieder geval twee bijpassende pantalons te kopen, zodat deze minder snel slijten. Breng ze wel tegelijk naar de stomerij om kleurverschil te voorkomen!
  • het is niet verstandig om te fietsen in je pak. De broek slijt zo sneller door de wrijving.
  • gebruik geen plakkerige kledingrollers om stof van je pak te verwijderen. Vaak laten deze een spoor achter dat uiteindelijk voor schade kan zorgen. Haal haren en stof liever met je vingers weg.

Fotocredits

Headerfoto: Women suit

Foto 1: Nathan Dumlao

Foto 2: Robert Gomez

Foto 3: Andrej Lisakov

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore