Tuinmetamorfose

Van een betegelde tuin naar groene stadsoase

21 oktober 2021 19:10 Aangepast: 21 oktober 2021 19:11

In het mooie Amsterdam wonen Jorn en Rebecca met hun zoontje Elias en hond Dino. De tuin is naar eigen zeggen saai en ligt vol met grijze tegels. Tijd voor verandering dus! Tom gaat aan de slag om van deze volledig betegelde tuin een groenere stadsoase te maken.

Een groene, kindvriendelijke tuin

Op zich hebben Jorn en Rebecca een prima tuin, maar ze zijn toch op zoek naar een groene en kindvriendelijke tuin. Tom gaat voor het tweetal aan de slag en dat wordt geen kleine klus. De nieuwe tuin verdeeld hij in verschillende gebiedjes met behoud van de diepte. Tegen het huis komt een verhoogde vlonder met plek voor de eethoek.

Via het vernieuwde looppad kom je straks langs een grasperkje met bloemen, met aan de achterkant van de tuin een tweede vlonder met een gezellige zithoek. De kleine Elias wordt ook zeker niet vergeten, voor hem komt er een schommel aan de pergola te hangen.  

Een schone lei

Voordat Tom kan beginnen met de aanleg van een nieuwe tuin, worden eerst de huidige tegels, de verhoogde plantenborders en een groot deel van de planten weggehaald. Een deel van deze planten zal later een nieuwe plek krijgen in de tuin.

In een van de verhoogde bakken uit de tuin staat een trompetbloem (Pandorea jasminoides). Omdat de takken van de trompetplant zich met de schutting verweven hebben, moet Tom deze voorzichtig verlagen. Een kwestie van een gat graven en de plant er rustig in laten zakken in de hoop dat deze het overleeft.  

De aanleg begint

Met een gespannen draad kan Tom kaarsrechte lijnen creëren die haaks op het huis staan. Dit doet hij voor de tuinpaden, vlonders, borders en het grasveldje. Aan de hand van deze lijnen wordt ook het nieuwe tuinpad aangelegd. Deze verbindt de aparte gedeeltes van de tuin.

Het pad bestaat uit grote, keramische tegels van 90x90cm, deze zijn gebakken en daardoor krasbestendig en slijt- en kleurvast.

Tip: zorg er bij de aanleg van bestrating ervoor dat je afschot neerlegt. Dit houdt in dat je bij het huis een stukje hoger begint zodat het water naar achteren toe afloopt. Houdt hierbij deze vuistregel aan: 1m bestrating is 1cm afschot.

Het tuinpad zorgt voor een mooie zichtlijn vanuit het huis die de diepte van de tuin benadrukt. 

Naast de keramische tegels gebruikt Tom ook betonklinkers. Deze komen onder andere bij de achterdeur te liggen. Zo krijg je een mooie overloop richting het tuinpad.

Bij de overkapping en het schuurtje worden deze klinkers ook gelegd om zo alles met elkaar te verbinden. Tussen de kleine paadjes worden vakken voor lekker veel groen aangelegd.

Een pergola is nooit verkeerd

Omdat een speelplek voor Elias ook op het wensenlijstje van Jorn en Rebecca stond, plaatst Tom ook een pergola in de tuin. Deze komt over het grasveldje heen en krijgt een schommel.

Bij de bouw van een pergola wil je genoeg stevigheid hebben. Zet hiervoor de paal met minimaal 1/3 ervan in de grond. Om nog wat extra stevigheid toe te voegen kiest Tom ervoor om snelbeton te storten en de paal aan de schuur vast te zetten.

Met een waterpas trekt Tom een rechte lijn naar de tweede paal en meet vervolgens hoe lang de tweede paal precies moet worden om deze daarna op maat te zagen.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Een mooie eethoek

Aan de kant van het huis, op de oude tegels, wordt een vlonder gebouwd. Omdat de vlonder verhoogd is aangelegd worden ook de zijkanten afgewerkt, waarna de bovenste vlonderplanken gemonteerd kunnen worden.

Achter in de tuin komt een tweede vlonder te liggen waar een gezellige zithoek gecreëerd wordt. In tegenstelling tot de eerste, zal deze gelijk komen te liggen met het tuinpad. Om dit aan te leggen, wordt er eerst een stuk grond weggegraven.

De grond wordt hierna waterpas gemaakt, er komt worteldoek te liggen en er komen tegels als basis voor de vlonderplanken. Boven op die tegels komt de basis van de vlonder en worden de planken gemonteerd.

Tip: check na het leggen van de fundering of de hoogte nog steeds klopt.

Meer groen in de tuin

Het is tijd voor het eerste (nieuwe) groen in de tuin. Omdat het in de zomer behoorlijk heet wordt, besluit Tom een dakboom te maken. Hiervoor gebruikt hij een kant-en-klare beugel die aan de boom bevestigd wordt.

Voor deze bevestiging worden holle rekbuisjes gebruikt, deze zijn licht rekbaar en kunnen daardoor niet in de plant of boom zelf groeien.

In de beugel worden bamboestokken geplaatst waar de takken van de boom aan vast gemaakt worden. De stokken houden de takken op zijn plaats, waardoor je een dak kunt creëren.

De bovenkant van de boom is te oud en stijf om te geleiden, deze wordt dan ook afgeknipt. De boom zal in het voorjaar weer uitschieten en dan opnieuw mooi en vol worden. Dan geeft hij ook de gewenste schaduw in de tuin.

Om de pergola wat meer aan te kleden plaatst Tom hier een Wisteria sinensis alba (witte regen) naast. Deze plant krijgt in mei/juni heerlijk geurende bloemtrossen van zo’n 25cm lang. In combinatie met de schommel wordt dit straks een heel mooi gezicht.

Ook sedum (vetkruid) krijgt een plekje in de tuin. Met zijn mooie, oudroze kleur steekt hij mooi af tussen de andere planten. Een andere kleurrijke plant is de basilicum (Osimum bascilicum), een erg lekker ruikende plant die tussen de 40 en 60cm wordt. Het blad is groen en verkleurd later naar een paarse kleur, net als zijn stam.

Tussen de stroken met planten heeft Tom ook nog een staptegel gelegd, Jorn en Rebecca kunnen wel over de border heen stappen, maar voor de kleine Elias wordt dat een stukje lastiger.

Een mooi speelplekje

Tussen de twee vlonders komt nog een grasveldje te liggen. Het stukje grond wordt hiervoor eerst waterpas afgevlakt en daarna een beetje losgeharkt, zo kunnen de wortels gemakkelijk groeien in de nieuwe omgeving.

De graszoden kunnen nu gelegd worden. Let er de eerste weken wel op dat er zo min mogelijk op gelopen wordt en geef voldoende water. Na een paar weken kun je voorzichtig controleren of alles goed ligt door de mat rustig omhoog te tillen.

Finishing touches

De schommel wordt opgehangen en de eet- en zithoek worden aangekleed. Het is tijd om Jorn en Rebecca kennis te laten maken met hun vernieuwde tuin.

Het stel heeft alleen maar lovende woorden over hun vernieuwde tuin en Elias wil direct gebruik maken van de schommel. Het was een geslaagde verbouwing! 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore