Do It Yourself!

DIY: zo maak je een origineel reliëfkunstwerk voor aan de muur

21 oktober 2021 17:57

De trend van dit najaar: reliëfkunst voor aan de muur! Je zou dit in principe in de winkel kunnen kopen, maar hoe leuk is het om een zelfgemaakt werk in je woonkamer te hebben hangen? Laat je inspireren door Martine die laat zien hoe eenvoudig je zelf een prachtig kunstwerk kunt maken.

Benodigdheden:

  • MDF-plaat van 9 millimeter
  • verfspullen
  • MDF-grondverf
  • acrylaatkit
  • houtlijm
  • schroeven
  • baksoda
  • touwtje en potlood
  • vochtig doekje
  • houtverf

Een tweeluik met geometrische vormen

Stap 1: voor het kunstwerk dat Martine gaat maken, gebruikt ze twee platen die een tweeluik zullen vormen. Met een andere plaat maakt ze vervolgens de tweede laag door deze net iets kleiner te zagen dan de basisplaat. Reliëfkunst betekent letterlijk ‘omhoog werken’.

Stap 2: als de eerste laag klaar is, kun je de tweede plaat er het best meteen bovenop vastlijmen, zodat het daarna ruim de tijd heeft om te drogen.

Tip: maak dit kunstwerk van MDF-platen, omdat deze van een erg glad en strak materiaal zijn gemaakt en dat is fijn om mee te werken.

Stap 3: aangekomen bij de volgende laag wordt het werk nu iets spannender. Uit de MDF-platen worden nu namelijk verschillende geometrische vormen gezaagd. Voor de derde laag maakt Martine een cirkelvorm die over beide frames zal overlappen.

Tip: om een goede cirkelvorm te krijgen, kun je met behulp van een touwtje, een potlood en je vingers dit handig uittekenen. Net een puzzel!

Maak het speels!

De kunst van het maken van een reliëfwerk is het zoeken naar verschillende vormen. Bovendien heeft de ene uitgezaagde vorm invloed op hoe de volgende vorm gaat worden.

Stap 1: het is nu tijd voor de volgende laag. Maak deze wat kleiner dan de rest van de vlakken, zodat het werk niet te zwaar wordt. Ook nu komen de ronde vormen terug, maar om het wat speelser te maken, kun je er ook een aantal rechte vormen aan toevoegen. Stop hier al je creativiteit in voor het beste en origineelste resultaat!

Stap 2: schuur de randjes van de platen en lijm deze vervolgens allemaal aan elkaar vast!

Stap 3: wat is een kunstwerk zonder een lijst? Je kunt deze maken van dezelfde MDF-platen. Maak de lijst zo hoog als de hoogste laag van het werk. Zaag vervolgens twee keer een hoek van 45 graden, zodat je de lijst verstek kunt verbinden. Door deze hoeken zie je de kopse kant van de MDF niet meer. Ideaal!

Stap 4: lijm de lijst vast en laat het een uurtje drogen.  

De afwerking

Stap 1: het is nu tijd voor de afwerking van het kunstwerk. Het is allereerst zaak om alle naden dicht te kitten. Als deze namelijk nog een beetje openstaan, zal je dat altijd blijven zien en dat ziet er minder chique uit. Door alles te kitten wordt het kunstwerk wat zachter om te zien.

Tip: de truc bij acrylaatkitten is om zo min mogelijk kit te gebruiken. Strijk daarna met je vinger -om een vochtig doekje heen gewikkeld- over het hele werk heen.

Stap 2: zet het werk in MDF-grondverf. De kopse kanten van MDF hebben namelijk een zuigende werking. Als je geen grondverf gebruikt, zal je wel vier of vijf lagen verf moeten aanbrengen voordat het de juiste kleur krijgt en dat is zonde.

Stap 3: terwijl het kunstwerk droogt, is het alvast handig om het ophang systeem te maken. Dit is een belangrijke taak, want het werk brengt best wel wat gewicht met zich mee en het mag absoluut niet van de muur vallen.

Zaag hiervoor een groot plankje door de midden, maar doe dit niet recht. Zorg ervoor dat het zaagvlak op 45 graden zaagt. Op deze manier maak je een systeem dat je in elkaar kunt schuiven.

Schroef vervolgens het plankje waarvan de onderkant schuin is, vast aan het kunstwerk en degene met de schuine bovenkant, boor je vast aan de muur. 

Je kunt deze twee daarna als een puzzel op elkaar plaatsen. Het is een supersterk systeem. Zo hangen bijvoorbeeld de bovenkasten van de keuken ook aan je muur.

Stap 4: tijd om te schilderen! Om een echte reliëfstructuur te creëren kun je een handig trucje toepassen: gebruik bakpoeder!

Het kunstwerk krijgt dan net wat meer lef en karakter vanwege de structuur. Meng het poeder door de verf in een bakje. Het mengsel mag een beestje "vaster" worden. Een beetje zoals chocolademoes.

Verf vervolgens in een deppende beweging het mengsel op het werk.

Stap 5: en dan nu de laatste stap: spray het werk in met houtverf en laat het drogen.

Het eindresultaat: een origineel, karakteristiek kunstwerk dat je helemaal zelf hebt gemaakt!

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore