Huishouden

Maak de herfstwandeling met je hond leuker en veiliger met deze do’s en don’ts

20 oktober 2021 17:32 Aangepast: 23 oktober 2021 18:14

Dierenarts Piet is vandaag in de studio samen met hond Dave. Hij is er alleen niet lang. Samen met Froukje en de Hong gaat hij lekker naar buiten! Dit weer is namelijk perfect voor het maken van een fijne herfstwandeling samen met je hond. Piet geeft daarom de beste tips en vertelt hoe je een wandeling met je hond leuker en veiliger kunt maken.

Ga regelmatig naar buiten!

De meeste honden vinden het altijd leuk om naar buiten te gaan, ook als het koud of nat is. Het belangrijkste is om lekker in beweging te zijn, daar genieten ze het meest van! Als ze lang stilstaan, kunnen ze het daarentegen wel koud krijgen.

Het is gewenst om per dag minimaal vier keer met je hond te lopen waarvan één ronde een lange ronde is die ongeveer een uur tot anderhalf uur duurt.

Let op: puppy’s mag je in het begin niet te veel belasten. Bij hen moet je het lopen geleidelijk opbouwen. Wel hebben ze vaak meer energie.

Ook bij oudere honden moet je even opletten. Deze gaan namelijk wat minder snel, maar je kunt met deze honden alsnog anderhalf uur lopen. Je maakt alleen wat minder meters.

De neus aan het werk

Het is voor je hond erg leuk om in locaties te variëren. Zo vinden ze de duinen en de bossen heerlijke plekken om te lopen. Ook is de herfstperiode uitermate prettig om in te wandelen, omdat de neus dan aan het werk wordt gezet door al die verschillende geuren.

Daarbij is de temperatuur ook ideaal. Honden houden het nu namelijk langer vol, omdat ze het niet zo warm krijgen.

En veel spelen!

Speel tijdens de wandeling ook vooral veel met je hond! Gooi bijvoorbeeld met een bal of een piepspeeltje.

Let op: veel mensen gooien vaak met een tak, maar dit is eigenlijk niet heel veilig. Als je hond sneller rent dan de tak op de grond valt, bestaat de kans dat de hond zichzelf aan de tak verwondt. Het komt niet vaak voor, maar het is mogelijk dat de tak dan precies in de keel, tong of wang steekt.

Melden bij baasje

Zorg ervoor dat het melden (op commando of uit zichzelf) bij jou als baasje een positief gevoel met zich meebrengt. Dit hangt af van wat de hond leuk vindt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een snoepje of speeltje. Tik hem even aan of geef hem een speeltje als hij zich meldt. Zo heeft het melden altijd een positieve lading en versterkt het jullie band.

Andere handige tips:

  • Check de chip van je hond en controleer of al jouw gegevens nog kloppen.
  • Doe een labeltje met jouw naam en telefoonnummer om de halsband.
  • Spreek samen met je hond af met andere honden. Honden zijn sociale dieren, dus laat ze lekker samen ravotten. Contact met soortgenoten is erg belangrijk.
Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Adopteer lieve Dave

Knuffelbeer Dave was vandaag gezellig mee op pad met Piet, maar helaas heeft hij nog steeds geen baasje gevonden. Ben jij de uitverkorene die hier verandering in brengt? Hij zoekt een rustig thuis met een baasje dat hem veel knuffelt en vertroetelt. Kijk op de website van Verhuisdieren voor meer informatie!

Fotocredits

Headerfoto: Mark Timberlake

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore