Metamorfose

Van saaie, ongezellige kelder naar speelse chillplek voor de kinderen

19 oktober 2021 17:57 Aangepast: 20 oktober 2021 11:00

Coleta en Vincent hebben een unieke ruimte in hun pas gekochte huis in Naarden: een enorme kelder! Ze willen deze het liefst gebruiken als speelruimte voor de kinderen, alleen weten ze niet hoe ze het gezellig en knus kunnen inrichten. Ook de kinderen vinden het nogal saai. Gelukkig heeft ons klusteam genoeg inspiratie om hier wat moois van te maken.

Een sfeervol eigen plekje

Aangezien de kelderruimte zo groot is, zijn een aantal werkplekken de wens. Daarnaast mag de ruimte vooral gebruikt worden als speelplek voor de kinderen. Deze worden steeds ouder en blijven ook langer op, het is dus fijn als ze een eigen plekje krijgen waar ze volledig hun gang kunnen gaan.

Patrick en interieurstylist Lieke plaatsen als eerste een U-blok midden in de ruimte, zodat deze opgedeeld wordt. Door de kamer op deze manier in te delen, kun je knussere hoekjes creëren. Er zouden bovendien deuren kunnen worden geplaatst voor werkplekken.

Een speelse hoek

De kelder wordt dus in verschillende ruimtes opgedeeld door het blok. Het plaatsen van een wand was in de ruimte niet mogelijk vanwege de radiator. Je zou dan in de ene ruimte wel verwarming hebben en in de andere niet.

Door de U-vorm wordt de ruimte bovendien speels en hebben de kinderen ook ieder hun eigen hoekje.

Meten is weten! Patrick meet dus eerst alles goed op. Tip: hou er altijd rekening mee dat stucwerk nooit recht is. Daarom is het belangrijk dat alle punten apart worden opgemeten.

De snelste manier om de ruimte op te meten is met een lasermeter. Die is namelijk erg nauwkeurig. Neem het laagste punt als uitgangspunt, want dan weet je zeker dat de frames ertussen passen. De rest wordt vervolgens opgevuld met gips.

Patrick maakt houtskeletframes van balken die 75 millimeter breed en 45 millimeter hoog zijn. Het is daarbij belangrijk om de goede tussenmaten op de staanders af te tekenen.

Deze tussenmaat is altijd 60 centimeter omdat er nog gipsplaten tegenaan komen. Vervolgens kan het frame in elkaar worden gezet. Alle hulp die je hierbij kan krijgen, is handig!

Voordat de frames tegen elkaar aan worden gezet, wordt in de binnenhoek eerst de gipsplaat er alvast opgezet. Je kunt daar later namelijk niet meer bij.

Bij gipsplaten maak je gebruik van speciale schroeven. Deze zijn gefosfateerd, vandaar hun zwarte kleur. Het zorgt ervoor dat ze niet gaan roesten als je er stucwerk overheen doet.

Tip: gebruik bij gipsplaten dus altijd gipsschroeven!

Voor deze schroeven bestaan bovendien speciale bithouders. Door deze te gebruiken, voorkom je dat je te diep in de gipsplaat draait. Als dit namelijk gebeurt, breken de randjes af en heb je geen verbinding meer.

Om de ruimte wat minder gehorig te maken, stopt Patrick isolatiewol in de wand. Hij gebruikt hier Rockwool voor. Dit is erg massief materiaal, onbrandbaar en het zorgt er bovendien voor dat de wanden niet meer hol klinken. Zo ben je meteen van de geluidsreflectie af!

Maak hierna alle naden dicht met gips uit een tube!  

Een eyecatcher aan de muur

Daarna is het tijd om te schilderen! Om de wand waar de bank tegenaan komt te staan er meer uit te laten springen, voegt Lieke een schilderij toe die je zelf naar je eigen wensen kunt aanpassen. Het is een echte eyecatcher!

Dit schilderij kun je in alle formaten, groottes en voor alle leeftijden laten maken. Lieke heeft ervoor gekozen om er één te laten drukken op staal.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Uitdagende letterkasten

Nu de indeling is gemaakt, kunnen de kamers echt sfeer krijgen! Zo maakt Patrick voor de kinderen kasten in de eerste letters van hun voornamen. Hij maakt deze van multiplex, omdat je dit erg mooi kunt gladschuren.

Voor dit 3D-ontwerp is het wederom van belang dat je alles goed optekent voordat je kunt beginnen met zagen!

Let op: bij de onderkant van de J kom je als het goed is voor een uitdaging te staan. Deze is natuurlijk rond! Om de letter toch goed te krijgen, gebruikt Patrick hier buigtriplex voor. Zo kun je een gebogen plaat maken, maar blijft het alsnog een stevige constructie.

Dansen voor een Green Screen!

De meiden zijn gek van het maken van (dans)filmpjes op TikTok en wilden hier graag ruimte voor hebben in de kelder. Patrick heeft hier iets voor bedacht. Want wat is je ultieme droom bij het maken van dit soort filmpjes? Jawel, een green screen!

Patrick gaat het scherm maken van platen die hij een voorbehandeling geeft met schuurpapier. Schuurpapier bestaat in allerlei verschillende korrels die bepalen hoe fijn de structuur van het hout kan worden. Je maakt in principe krasjes tot je geen krasjes meer ziet.  

Patrick gebruikt hier een erg fijne korrel voor, namelijk 240. Hierdoor wordt het een mooi glad, groen vlak.

Tip: voor je begint met schilderen, is het verstandig om de plaat helemaal stofvrij te maken met een kleefdoekje. Dan is je plaat brandschoon en kun je meteen beginnen met schilderen. Met een goede lakroller krijg je het beste resultaat!

Afstylen maar!

Het is nu tijd voor de styling! Lieke creëert onder andere meer speelsheid met een elementenbank. Dit kun je ook doen door een aantal poefjes in meerdere kleuren en verschillende groottes in de kamer te plaatsen.

De saaie kelder is omgetoverd tot een knusse speelplek voor jong en oud. Van letterkasten tot een Green Screen, je kan het zo gek niet verzinnen of het is er! Wat zouden Coleta en Vincent ervan vinden? Maar nog belangrijker, keuren de kinderen het goed?

Fotografie

Sonja Velda

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore