Koken met Hugo!

Belgische lofsoep met pantosti’s en heerlijke chocolademousse

19 oktober 2021 16:59

We gaan vandaag langs bij onze zuiderburen, want als ze ergens bourgondisch kunnen genieten is het wel in Vlaanderen. Op het menu staan mooie pantosti’s met een Vlaamse witlofsoep. Als toetje gaat Hugo aan de slag met een heerlijke chocolademousse.

Vlaamse witlofsoep

  • soep 4 personen
  • bereiding circa 40 minuten  

Ingrediënten:

  • 5 stronken witlof
  • 1 flinke prei
  • 2 grote kruimige aardappels
  • 30g roomboter
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 liter kippenbouillon
  • 150ml slagroom
  • 1 eetlepel grove mosterd (à l’ancienne)
  • 1 klein bosje bieslook  

Extra:

  • soeppan
  • staafmixer  

Pantosti ham kaas

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten  

Ingrediënten:

  • 8 dik gesneden sneetjes bruinbrood
  • 30g roomboter
  • 1 eetlepel grove mosterd (à l’ancienne)
  • 100g Passendale (Vlaamse kaas)
  • 100g Ardennerham  

Chocolademousse

  • nagerecht 4 personen
  • bereiding circa 20 minuten + 2 uur opstijven  

Ingrediënten:

  • 200ml slagroom
  • 150g pure chocolade
  • 2 eieren
  • snufje zout
  • 50g suiker  

Voor erbij:

  • geklopte slagroom

Brusselse loofsoep 

Stap 1: snijd de onderkant van de witlofstronkjes en haal de lelijke buitenste bladeren weg. Snij de stronkjes in stukken. Maak de prei schoon en snijd in ringen. Schil de aardappels en snijd in stukken.

Stap 2: smelt de boter in een soeppan. Bak hierin de witlof, prei, aardappel en laurier voor 10 minuten op laag vuur.

Stap 3: schenk de bouillon erbij en breng het geheel al roerend aan de kook. Doe vervolgens de deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken.

Stap 4: haal de soep van het vuur en verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep glad met een staafmixer en roer de room en een lepel mosterd erdoor.

Stap 5: snijd de bieslook en strooi deze over de soep.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Pantosti met ham en kaas

Stap 1: besmeer 4 boterhammen met roomboter en 4 boterhammen met mosterd.

Stap 2: snijd de kaas in plakken. Verdeel de kaas en de ham over 4 sneden brood.

Stap 3: verhit de boter in de koekenpan.

Stap 4: leg de tosti’s in de pan en bak ze, met geduld, in circa 4 minuten per kant -op niet al te hoog vuur- mooi goudbruin en knapperig. Doe eventueel een deksel op de pan, zodat de kaas goed smelt.

Heerlijk nagerecht

Stap 1: klop de slagroom lobbig.

Tip: je slagroom is lobbig als het de structuur heeft van yoghurt of een dik pannenkoekenbeslag.

Stap 2: hak de chocolade in stukken en laat au bain-marie smelten en tot zo’n 37 graden afkoelen. Dit kun je eenvoudig checken door een beetje op je lip te doen, voel je niks is het 37 graden.

Let op: zorg ervoor dat de kom waarin je de chocolade smelt het water in de pan niet raakt, hij moet er echt boven zweven.

Stap 3: splits de eieren en klop in een vetvrije kom de eiwitten met een snuf zout stijf.

Stap 4: mix in een andere kom de eidooiers met de suiker tot een dik en lichtgeel mengsel.

Stap 5: spatel de chocolade door de eidooiers en meng de room erdoor. Voeg tot slot ook het opgeklopte eiwit toe.

Let op: zorg ervoor dat het mengen van de ingrediënten snel gebeurt, je wilt namelijk niet dat de chocolade helemaal gaat stollen. Alles moet nog goed met elkaar kunnen mengen.

Stap 6: schenk de mousse in glazen of kommetjes of 1 grote schaal en laat opstijven in de koelkast.

Stap 7: serveer de chocolademousse eventueel met een lekkere toef geklopte room.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore