Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Nieuwbouwhuis gekocht? Houd hier rekening mee tijdens het inrichten

Als je een nieuwbouwhuis koopt heb je misschien niet te maken met grote verbouwingen, maar toch zijn er aardig wat dingen waar je van tevoren rekening mee moet houden. Interieurontwerpster en expert Marije Duijn kwam hier in de praktijk achter en deelt graag haar beste tips wat betreft de inrichting en bepaalde keuzes.

Tips van een ervaringsdeskundige

Marije Duijn (@studio_yellowblock) kocht in 2016 een nieuwbouwhuis in Amsterdam en kwam erachter dat er een hoop dingen zijn waar je rekening mee moet houden tijdens het inrichten. Nu zet ze haar ervaringen om in handige tips voor andere nieuwbouwkopers.

Tip 1: maak een goed indelingsplan.

Veel mensen beginnen pas met nadenken over de indeling van hun huis als ze de sleutel krijgen van de woning, maar eigenlijk ben je dan al te laat.

Met behulp van de plattegrond die je krijgt van het gebouw (schaal 1:50) kun je al een aantal belangrijke beslissingen nemen. Met een schaallineaal kun je bovendien al meubels op de juiste schaal in de plattegrond verwerken. Door de meubels op schaal te maken, kun je ermee spelen in de ruimte.

Tip: teken deze meubels op een gekleurd papier en knip ze uit. Door ze op verschillende manieren in de woning te leggen kun je goed puzzelen en hoef je niets steeds te gummen.

Als je eenmaal een indeling hebt gemaakt, kun je voorafgaand aan de bouw ook nog wat essentiële dingen laten veranderen, zoals de lichtpunten. Het is heel handig om te weten waar alle lampen komen te hangen, zodat je de lichtpunten op de juiste plekken kunt plaatsen.

Tip 2: Houd rekening met bovenlicht

In nieuwbouwwoningen zitten vaak ramen boven de binnendeuren, oftewel: bovenlicht. Veel mensen vinden dat er gedateerd eruitzien. Het is dus handig om dit te controleren voordat de verbouwing begint zodat je het eventueel nog kunt laten aanpassen.

Tip 3: Draairichting van de deuren

Houd ook rekening met de draairichting van deuren. Soms komt een bepaalde ruimte in de knel doordat de deur opengaat in de verkeerde richting. Ook dit kun je van tevoren nog laten aanpassen.

Tip 4: Denk aan de akoestiek

Nieuwbouwhuizen zijn erg gehorig. Gelukkig zijn er verschillende handige trucjes om dit te verminderen. Zo heeft Marije een wand van kurk laten plaatsen om het geluid te dempen. Daarnaast helpen ook vloerkleden, gordijnen, gestoffeerde meubels en akoestische wandpanelen bij de verbetering van het geluid.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis

Tip 5: Badkamer en keuken casco of niet

Denk er van tevoren ook  over na of je de badkamer en de keuken casco wilt laten opleveren of dat je dit via de projectleverancier wilt laten doen. Door het casco te laten opleveren, kun je nog het één en ander aan de ruimte aanpassen, compleet naar eigen smaak.

Als je het via de projectleverancier doet, heb je minder opties. Je kunt dan meestal maar uit drie soorten tegels kiezen. Dit is dan wel weer handig als je last hebt van keuzestress.

Tip 6: Meerwerk controleren

Als je eenmaal de sleutels hebt gekregen, is het belangrijk om al het meerwerk te controleren. Zijn alle lichtpunten nu goed geplaatst? Zitten de elektriciteitspunten op de juiste plekken? Loop alles goed na op de plattegrond.

Huur eventueel ook een technisch expert in die alle technische onderdelen met je doorloopt. De aannemer kan dan nog alle gebreken voor je oplossen.

Ten slotte de belangrijkste tip: geniet van je nieuwe woning en maak het eigen op jouw manier!

Fotocredits

Headerfoto: Tierra Mallorca - Unsplash

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: