Tips nieuwbouwhuizen

De beste tips voor kopers van nieuwbouwhuizen

18 oktober 2021 17:57

Het is gelukt, je hebt eindelijk een nieuwbouwhuis gekocht! Na deze lastige uitdaging zijn er nog een aantal beslissingen die je moet nemen voordat je er ook daadwerkelijk kunt gaan wonen. Interieurontwerpster en expert Marije heeft hier de beste tips voor.

Tips van een ervaringsdeskundige

Marije kocht in 2016 een nieuwbouwhuis in Amsterdam en kwam erachter dat er een hoop dingen zijn waar je rekening mee moet houden. Nu zet ze haar ervaringen om in handige tips voor andere nieuwbouwkopers.

Tip 1: maak een goed indelingsplan. Veel mensen beginnen pas met nadenken over de indeling van hun huis als ze de sleutel krijgen van de woning en eigenlijk ben je dan al te laat.

Met behulp van de plattegrond die je krijgt van het gebouw (schaal 1:50) kun je al een aantal belangrijke beslissingen nemen. Met een schaallineaal kun je bovendien al meubels op de juiste schaal in de plattegrond verwerken. Door de meubels op schaal te maken, kun je ermee spelen in de ruimte.

Tip: teken deze meubels op een gekleurd papier en knip ze uit. Door ze op verschillende manieren in de woning te leggen kun je goed puzzelen en hoef je niets steeds te gummen.

Als je eenmaal een indeling hebt gemaakt, kun je voorafgaand aan de bouw ook nog wat essentiële dingen laten veranderen. De lichtpunten bijvoorbeeld. Het is heel handig om te weten waar alle lampen komen te hangen, zodat je de lichtpunten op de juiste plekken kunt plaatsen.

Tip 2: in nieuwbouwwoningen zitten vaak ramen boven de binnendeuren. Veel mensen vinden dat er gedateerd eruitzien. Het is dus handig om dit te controleren voor de verbouwing begint zodat je het nog kunt laten aanpassen.

Tip 3: hou rekening met de draairichting van deuren. Soms komt een bepaalde ruimte in de knel doordat de deur opengaat in de verkeerde richting. Ook dit kun je van tevoren nog laten aanpassen.

Tip 4: nieuwbouwhuizen zijn gehorig. Gelukkig zijn er een aantal handige trucjes om dit te verminderen. Zo heeft Marije een wand van kurk laten plaatsen om het geluid te dempen. Daarnaast helpen ook vloerkleden, gordijnen, gestoffeerde meubels en wandpanelen met een akoestische plaat erachter bij de verbetering van het geluid.

Tip 5: denk erover na of je de badkamer en de keuken casco wilt laten opleveren of dat je dit via de projectleverancier wilt laten doen. Door het casco te laten opleveren, kun je nog het één en ander aan de ruimte aanpassen, compleet naar je eigen smaak.

Als je het via de projectleverancier doet, heb je minder opties. Je kunt dan meestal maar uit drie soorten tegels kiezen. Dit is dan wel weer handig als je last hebt van keuzestress.

Tip 6: als je eenmaal de sleutel hebt gekregen, is het belangrijk om al het meerwerk te controleren. Zijn alle lichtpunten nu goed geplaatst? Zitten de elektriciteitspunten op de juiste plekken? Loop alles goed na op je plattegrond.

Huur eventueel ook een technisch expert in die alle technische onderdelen met je doorloopt. De aannemer kan dan nog alle gebreken voor je oplossen.

Ten slotte de belangrijkste tip: geniet van je nieuwe woning en maak het eigen op jouw manier!  

Fotocredits

Headerfoto: Tierra Mallorca

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore