Koken met Hugo!

Heerlijke traybake met zelfgemaakte piccalilly

18 oktober 2021 17:06 Aangepast: 20 oktober 2021 08:02

Vandaag gaan we Engels koken met een Surinaams tintje, op het menu staat namelijk een heerlijke traybake. Super makkelijk om te maken en daarom maakt Hugo ook een pikante piccalilly bij.

Broccoli met kip uit de oven – traybake

  • hoofdgerecht 4 personen
  • bereiding circa 45 minuten  

Ingrediënten:

  • 1kg kleine krielaardappels in de schil
  • 1 stronk broccoli
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 eetlepels Surinaamse masala
  • 1 eetlepel tomatenketchup
  • 1 eetlepel ketjap manis
  • 1 eetlepel ketjap asin
  • 400g kipkluifjes
  • 1 sjalot
  • 2 eetlepels neutrale olie
  • zout en peper
  • 60g kiemgroenten  

Extra:

  • rasp
  • ovenschaal/bakplaat met bakpapier  

Pikante piccalilly

  • bijgerecht 4 personen
  • bereiding circa 15 minuten + afkoelen  

Ingrediënten:

  • 150g bloemkool
  • 2 eetlepels mosterdpoeder
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1 eetlepel mosterdzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • ½ theelepel kurkuma
  • 2½ theelepel bloem
  • 300ml natuurazijn
  • 125g suiker
  • zout
  • 100g wortel
  • 100g paprika
  • 150g venkel
  • 1 sjalot
  • ½ madame Jeanette  

Extra:

  • gesteriliseerde pot, inhoud 150ml
  • handschoentjes

Een heerlijke traybake met Surinaams tintje

Stap 1: breng een pan water aan de kook en kook hierin de krielaardappels 5 minuten voor.

Stap 2: verwarm de oven voor op 200 graden.

Stap 3: snij mooie roosjes van de broccoli.

Stap 4: pel en rasp de knoflook boven een kom. Meng dit met de masala, tomatenketchup, ketjap manis en ketjap asin. Meng de kip in de marinade.

Tip: hoe langer iets marineert hoe lekkerder het wordt, je kunt de marinade dus prima een dag van tevoren al maken.

Stap 5: pel en snijd de sjalot in halve ringen, deze mag je gerust een beetje grof laten.

Stap 6: meng de kip, broccoli en sjalot met een scheut olie, zout en peper op de bakplaat en bak 20-25 minuten in de oven.

Stap 7: schep de traybake op de borden en maak af met wat kiemgroenten

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Piccalilly met een pittig randje

Stap 1: breng een pan water aan de kook.

Stap 2: snij de bloemkool in kleine stukjes en kook beetgaar in het kokende water.

Stap 3: meng in een kom de specerijen, bloem en 100ml azijn.

Tip: door vooraf de specerijen, bloem en de azijn met elkaar te mengen, voorkom je klontjes wanneer je de piccalilly gaat afbinden.

Stap 4: doe de rest van de azijn met de suiker en een royale snuf zout in een steelplan. Breng het geheel al roerend aan de kook.

Stap 5: roer het azijn-specerijenmengsel erdoor en laat -al roerend- 2 minuten indikken.

Stap 6: snij de wortel, paprika en venkel in kleine stukjes.

Stap 7: schep de bloemkoolroosjes, wortel en paprika door het azijnmengsel en kook deze 3 minuten mee.

Stap 8: pel en snipper de sjalot.

Tip: trek handschoentjes aan voor je de peper gaat snijden!

Stap 9: verwijder de zaadlijsten van de madame Jeanette en snijd de peper in kleine stukjes.

Stap 10: verhit een scheut olie in een koekenpan en fruit hierin de ui en madame Jeanette 4-5 minuten.

Stap 11: roer de venkel, de madame Jeanette en de sjalot door de piccalilly.

Stap 12: bewaar de piccalilly in een gesteriliseerde pot.

Eet smakelijk!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore