Ga naar de inhoud
Kopen Zonder Kijken

Zo is het nu met Elise & Jurgen: 'O nee, ze hebben de woonkamer opgedeeld'

Jurgen en Elise woonden in een ruim appartement in Rotterdam, met uitzicht op de haven. Niets mis mee, maar in de buurt voelden de twee zich niet thuis. Tijd voor een fijnere plek en het liefst in Krimpen aan de IJssel. Voor Elise was het zoeken naar een goede woning geen probleem, ze is snel enthousiast en heeft gauw een goed gevoel bij een plek. Jurgen daarentegen ziet sneller beren op de weg. Tel daar twee paar linkerhanden bij op en het recept voor Kopen Zonder Kijken is compleet.

Een huis kopen in Rotterdam, dat is tegenwoordig niet te doen. Ras-Rotterdammer Jurgen vindt het dan ook - gelukkig - geen enkel probleem om met Elise mee te gaan richting Krimpen aan de IJssel. Dit verliefde, leuke stel zoekt namelijk een eengezinswoning. De eisen: het liefst op een hoek, met een tuin op het zuiden en op een plek waar ze voor langere tijd kunnen blijven.

Na een zoektocht van ongeveer 6 maanden schreef Elise hen in, want dat ze samen een goed huis zouden vinden zag ze eigenlijk niet gebeuren. Klussen zit niet in hun DNA en ergens doorheen kijken is een vak apart. Tijd voor grover geschut!

“Ja joh is goed, we komen er toch niet doorheen”, was de reactie van Jurgen. Hij had zelfs een kleine kater toen het team langs kwam om alles door te spreken en toch werden ze geselecteerd. We spraken de twee uitgebreid en vroegen ze - net als alle andere kandidaten - hoe ze de afgelopen maanden hebben beleefd.

Alleen nog aan KzK denken

Al je geld aan vreemden geven om een huis van te kopen dat je nog nooit hebt gezien, in een buurt die je niet kent. Dat moet bizar en spannend zijn. Hoe voelde dat voor jullie?

Jurgen: "Met vlagen is het echt spannend. De ene periode is minder intens dan de andere, maar het gaat altijd door je hoofd. Er is geen moment dat je er niet mee bezig bent. Op een bepaald moment dacht ik echt bijna alleen nog maar aan Kopen zonder Kijken."

"Ik vond de rit met de auto naar het huis toe het spannends. Martijn zei ook nog even dat het Ouderkerk aan den IJssel kon worden en dat vond ik echt een brug te ver", vult Elise hem aan. "Daarmee zette hij ons op het verkeerde been en dat maakte me lichtelijk bang."

Jurgen: "Ha, dat klopt. Ik was op dat moment mijn oriëntatie ook compleet kwijt en er van overtuigd dat we in Capelle waren. Daar wilde ik ook niet wonen. Ik was mezelf in de auto al aan het wijsmaken dat we daar ook gelukkig konden worden en dat het niet uit zou maken mocht het toch zo zijn."

Natuurlijk een concessie..

Een aflevering zonder concessies kunnen we ons bijna niet meer voorstellen en ook nu kon je de bingokaart erbij pakken. Alhoewel, echt heel groot was de lijst voor deze twee gelukkig niet. Alex kon voldoende huizen vinden die ruim genoeg waren en op veel fronten aan de eisen voldeden. Alleen die tuin op het zuiden bleek lastiger dan gedacht.

Elise: "Of de tuin eventueel ook op het Z/O of het Z/W mocht zijn, was - gelukkig - de enige concessie die we moesten doen. Dat vonden we dikke prima! Vrij snel daarna is het huis ook aangekocht en dat hadden we niet verwacht. Ik maakte me vanaf dat moment over het huis ook niet veel zorgen meer. Als het zo snel ging, dan moesten veel van onze wensen wel overeenkomen. Alleen de locatie was dus nog even spannend, maar ook dat kwam uiteindelijk helemaal goed."

O My God

Wie de aflevering gekeken heeft, zag dat de deelname van Iris & Jurgen vrijwel vlekkeloos is verlopen, net als die van Iris en Thom, heerlijk! En dus gaan we al vrij snel richting de onthulling. Want al die spanning is maar goed voor één ding: het uiteindelijke resultaat en wonen op je nieuwe plek. De leukste vraag van allemaal: wat voelde je toen je binnenkwam?

Jurgen: "O My God, is dit echt van ons?! Dat was het allereerste dat door me heen schoot." Elise vult aan: "We waren op dat moment hartstikke gelukkig en superblij, écht superblij. Het is moeilijk om uit te leggen maar het voelde meteen heel goed."

Jurgen: "Ik moest steeds tegen mezelf zeggen: 'hier wonen wij nu gewoon, morgen worden we hier wakker en volgende week ga ik vanuit hier naar mijn werk'. Heel onwerkelijk, maar zo leuk!"

"Het totaalplaatje is ook echt fantastisch. In het begin schrok ik heel even van de haard in het midden van de kamer. 'O nee, ze hebben de woonkamer opgedeeld', schoot er door mijn hoofd. Maar het was echt de beste keuze die ze konden maken. Het geeft zoveel sfeer. Je zit gezellig te eten zonder dat je naar een grote ruimte kijkt en tv-kijken is met de haard erbij ook veel knusser."

Elise: "Het was een hele mooie en overweldigende dag. We hadden die avond ook meteen open huis. Vrienden en familie kwamen langs en ’s avonds hebben we - helemaal gelukkig - samen aan de bar de champagne nog opgedronken."

De volgende ochtend

’s Avonds zit je nog vol adrenaline en de volgende ochtend 'begint het pas echt'. Je staat op, wordt wakker en het is van jou. Elise: "Het is echt een feest om elke ochtend naar beneden te gaan en om na je werk thuis te komen. We zeggen ook echt geregeld nog tegen elkaar 'wat is het mooi he?'."

Jurgen: "Elise ging de eerste ochtend naar beneden om koffie te zetten en kwam ermee naar boven. Wat ik zo leuk vond is dat ze erbij zei; 'je krijgt dan wel koffie op bed, maar zullen we hem alsjeblieft beneden opdrinken want het is daar zo mooi'. Dat was zo leuk en bijzonder."

Die had ik nooit gekocht

Roos is natuurlijk de held van dit verhaal. Ze weet elke keer weer de juiste sfeer in een woning neer te zetten, met elementen die totaal uit de comfortzone van de deelnemers liggen.

Elise: "We hebben gouden gordijnen, die had ik écht nooit gekocht, maar wat zijn ze gaaf!" "We hebben zelfs de greepjes in de keuken er op aangepast", vult Jurgen aan. "Die waren zilver en we vonden goud beter passen."

"Ook is geen enkele muur wit", gaat hij verder. "Daar ben ik zo blij mee. Het huis heeft daardoor echt een warme uitstraling. Daarnaast hadden we het schilderij ook nooit gekocht, maar hij past perfect in het geheel. Ik heb zelfs de kunstenaar al benaderd voor een extra exemplaar."

Slim, slimmer, slimst

De twee wilden graag een slim huis. Elise werkt met technologische snufjes en hoe leuk is het als je huis daarop aansluit. Bob was er een beetje sceptisch over, maar het is erg goed gelukt! Ons viel vooral de wc op. Hoe bevalt die eigenlijk?

Elise: "De eerste keer dat vrienden hier kwamen stond er een rij voor de wc. Zoiets hadden ze nog nooit gezien. Een tip: je moet niet te vroeg opstaan, want dan is alles zeiknat. Daar moeten we soms hard om lachen."

Zoeken naar spullen

En dan woon je er ineens! Dat is heel gek en soms ook surrealistisch. 'Het huis eigen maken' is waar tot nu toe alle deelnemers dan ook echt behoefte aan hebben. Marloes (deelneemster van afl. 4)  gaf dat mooi aan in hun interview: "Het voelt alsof een grijparm je oppakt en je zo in een ander huis zet."

Ook Jurgen en Elise ervaren dat een beetje zo. Jurgen: "Ik had twee weken vrijgenomen om er ook echt van te kunnen genieten en om te wennen. We hadden ook nog 1 week het oude huis tot onze beschikking waardoor ik op mijn gemak de laatste dingen kon regelen."

Elise: "Ik begon die week ook aan mijn nieuwe baan en vond het ongekend heftig. Ik was de dag na de oplevering nog wel thuis en we hebben toen wat cadeaus uitgepakt, maar echt landen kon nog niet. Ik moest meteen aan de bak. Door al die veranderingen voel je zoveel emoties, dat je ook niet meer weet waar de spanning op een bepaald moment vandaan komt. Het is een beetje als een bruiloft, je wordt in die periode echt geleefd."

"Je weet ook niet waar je alles zoeken moet en dat voelt heel gek. We hebben het hele huis afgezocht naar een doos met borden, bleek die gewoon in de keuken te staan."  Jurgen: "En je hebt geen idee hoe alles werkt. De eerste 3 – 4 dagen ben je continu aan het ontdekken en uitvogelen. Ik dacht in het begin echt dat de magnetron het niet deed, bleek je te moeten draaien en duwen. Het is een grote speurtocht."

Ik zie ons hier oud worden

Dat dit leuke stel heel blij is, daar hoeven we niet voor gestudeerd te hebben. Ze zien zichzelf hier dan ook echt oud worden. Veel veranderd hebben ze ook nog niet, alleen wat extra accessoires en uiteraard meer gadgets. Slimme spotjes en een lichtbalk op de plank in de keuken bijvoorbeeld.

Daarnaast maken ze elke dag het bed nog op zoals het was bij de oplevering 'omdat het er zo mooi uit ziet'. Roos heeft de wensen van de twee echt vertaald naar de inrichting, Bob heeft goede keuzes gemaakt met betrekking tot de verbouwing en ook Alex kan een blij koppel aan zijn bingokaart toevoegen. Score van dit seizoen: 7 op 7. En er was zelfs nog geld over, dat is nog nooit voorgekomen!

Fotografie

Sonja Velda