De koelkast schoonmaken is een klusje dat je het liefst uitstelt. Maar toch is het verstandig om deze eens in de drie maanden grondig te reinigen. Dat is namelijk beter voor de hygiëne, de voedselveiligheid en energiebesparing! Met onderstaand stappenplan krijg je in een mum van tijd weer een schone koelkast en hou je hem ook schoon met een aantal handige tips.
Maak je koelkast leeg
Schakel de koelkast eerst helemaal uit door de stekker eruit te halen. Zo voorkom je dat er veel stroom verloren gaat en is het natuurlijk minder koud!
Haal vervolgens alle producten uit de koelkast (het is dus handig om dit klusje te doen voordat je de grote boodschappen gaat halen). Bewaar deze in de winter buiten en in de zomer in koeltassen. Haal ook alle losse onderdelen eruit, zoals de lades, bakjes, plateaus en rekjes.
Weggooien
Controleer alle producten op hun houdbaarheidsdatum en gooi weg wat over datum is of er niet meer goed uitziet.
Een grondige schoonmaakbeurt
Verwijder eerst alle kruimels en andere viezigheid in de bakjes of in de deur met de stofzuiger of kruimeldief. Laat dan alle losse onderdelen even weken in warm water met afwasmiddel. Reinig deze daarna goed met een doekje en droog alles af.
Maak vervolgens een sopje met heet water, afwasmiddel, allesreiniger of schoonmaaksoda (gebruik één eetlepel soda op vijf liter water). Ga dan met een doekje over de hele binnen- en buitenkant van de koelkast heen van boven naar beneden. Vergeet ook de deurhendel niet!
Gebruik eventueel nog een keukenontvetter om de opgedroogde etensresten te verwijderen. Droog alles daarna goed af met een schone theedoek.
Vergeet ook de achterkant niet!
Het is voor een vrijstaande koelkast goed om eens per jaar het rooster aan de achterkant schoon te maken. Als het rooster erg stoffig is, kan de warmte namelijk niet goed genoeg worden afgevoerd en dat zorgt voor meer energieverbruik of kan zelfs brandgevaarlijk zijn.
Haal het stof voorzichtig weg met een stofzuiger op de laagste stand of met een zachte borstel.
Het afvoergaatje
Als je last hebt van water dat in de koelkast blijft liggen, is het goed mogelijk dat de afvoer verstopt is. De afvoer voert de condens af die door koude lucht op de achterste wand ontstaat. Het is daarom belangrijk om deze schoon te houden.
Prik de afvoer door met een stevig stokje, een wattenstaafje of satéprikker waar je een stukje keukenpapier omheen wikkelt. Laat eventueel een paar keer per jaar een druppeltje chloor in het gaatje lopen.
Vriezer ontdooien
Het is zo nu en dan ook goed om de vriezer te ontdooien en schoon te maken. Haal de vriezer eerst helemaal leeg en versnel het ontdooiproces door er een bakje met heet water in te zetten. Reinig vervolgens de vriezer op dezelfde manier als de koelkast en leg de producten pas terug als de vriezer op de juiste temperatuur is.
Houd een vriezer sowieso altijd zoveel mogelijk rijp- en ijsvrij om meer stroomverbruik te voorkomen. Verwijder een dunne rijplaag met een kunststof ijskrabber (die van de autoruit bijvoorbeeld).
Inruimen
Nadat je de koelkast schoon hebt gekregen, kun je alles weer terugzetten. Zorg er hierbij voor dat alles droog is voordat je het er in zet. Zet bovendien de temperatuur van je koelkast tussen de vier en zeven graden om schimmels en bacteriën weg te houden.
Tips om je koelkast schoon te houden
Nu je de koelkast een complete reinigingsbeurt hebt gegeven, wil je natuurlijk het liefst dat hij zo lang mogelijk schoon blijft. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om langer te kunnen profiteren van je harde werk.
1. Dek eten af
Leg eten niet los in de koelkast, maar stop het in een bakje of doe er wat folie overheen. Stop daarbij bepaalde etenswaren van dezelfde soort bij elkaar, zoals vlees. Hierdoor bederven de producten ook minder snel.
2. Stop groente in de la
Aangezien op groenten nog wel eens zand kan zitten, is het handig om deze op één plek te bewaren. Door alle groente in de la te stoppen, wordt de rest van je koelkast niet vies.
3. Leg keukenrolpapier in de koelkast
Leg twee vellen keukenpapier in de deur van de koelkast om druppels op te vangen. Zo ontstaan er geen plakkerige kringen en blijft de deur langer schoon. Controleer bovendien eerst alles voordat je het in de koelkast zet. Neem bijvoorbeeld viezigheid dat onder een bordje of fles zit even af met een doekje.

4. Gebruik baking soda tegen vieze geurtjes
Zet een schoteltje met natriumbicarbonaat, oftewel baking soda, in de koelkast om vieze geuren te voorkomen.
5. Controleer regelmatig de inhoud
Check regelmatig de producten in de koelkast, zodat rottende producten op tijd worden opgemerkt en je deze weg kunt gooien.
Fotocredits
- Headerfoto: Pille R. Priske
- Foto 1: Omar Rodriguez
- Foto 2: Ello