Kijkersvragen voor Tom

Welke kamerplanten zijn geschikt voor een donkere plek?

15 oktober 2021 17:46

Planten zijn een must have in je huis. Het is bovendien extra leuk om er een specifieke plek helemaal mee vol te zetten. Deze ‘Urban Jungles’ zijn erg populair. Maar, hoe doe je dat op een donkere plek? Tom geeft je deze week de beste tips!

Welke kamerplanten kunnen tegen weinig licht?

Deze week stelde Tate een kijkersvraag aan Tom. Ze wil erg graag een Urban Jungle in haar huis, maar de plek die ze in gedachten heeft, is vrij donker. Daarom wil ze graag weten welke planten je het beste op een donkere plek kunt neerzetten.

Het is belangrijk om eerst na te gaan waar de plant van origine vandaan komt. Veel planten die we in ons huis zetten, komen namelijk uit de jungle. Ze zijn daar gewend aan warme temperaturen en overleven daarom ook zo goed in huis.

Deze kamerplanten werken volgens Tom uitstekend op een donkere plek:

De Dracaena (Drakenbloedboom) kan erg goed tegen weinig licht. Deze plant geeft zelfs aan wanneer hij juist te licht staat. Het blad wordt dan namelijk snel geel. De Dracaena dankt deze naam aan de rode bladeren en de vorm ervan. Het is namelijk net of een draak de bladeren uit de palm spuwt.

De plant heeft niet veel water nodig, maar moet wel vochtig gehouden worden.

Ook de Philodendron hoeft niet dicht bij het raam te staan. Deze plant heeft een mooie, tropische uitstraling. Ze bestaan in verschillende vormen, zoals een hangende, staande en opklimmende variant.

Daarnaast werkt de Calathea ideaal op een donkere plek. Deze plant heeft een donkerrode kleur aan de onderkant en is lichtgroen met donkergroene delen aan de bovenkant. Overdag gaat deze een beetje naar beneden hangen waardoor de groene kleur duidelijk zichtbaar is en in de nacht gaat hij omhoog staan waardoor je juist de rode kant goed kunt zien.

Omdat deze plant veel in de jungle groeit, -waar veel hoge bomen staan die het zonlicht van ze wegnemen- kunnen ze goed overleven zonder daglicht. Het wel extra belangrijk om de grond goed vochtig te houden.

Andere planten die het goed doen met weinig licht:

  • Rhipsalis (rotskoraal/koraalcactus): deze plant komt uit de tropen en kan dus goed op een donkere plek worden neergezet.
  • Hedera (klimopplant): deze klimop is ideaal voor het aanbrengen van hoogteverschillen in je Urban Jungle, want deze kan mooi tegen een wandje klimmen.
  • Vrouwentongen, zoals de Sansevieria: deze heeft erg weinig verzorging nodig.

Zelf een gevarieerde Urban Jungle maken

Wil je nou ook graag een hippe Urban Jungle in je huis maken? Zo kun je het best te werk gaan:

Begin eerst met het zoeken van een geschikte plek en stel hier ook op af wat voor soort planten je wilt gebruiken. Als je ze bijvoorbeeld graag bij het raam neer wilt zetten, kies je voor planten die veel licht nodig hebben.

Dan kun je van start met de aankleding. Het is leuk om in je Urban Jungle te variëren in hoogte. Dat kan goed met behulp van een kledingrek! Deze kun je prima omtoveren tot plantenstandaard.

Tip: gebruik een kledingrek waar ook planken (voor schoenen) op zitten. Dan kun je hier ook planten op zetten!

Je kunt ook een aantal planten op de grond voor of achter het rek zetten om het wat spannender te maken. Zo lijkt het ook niet zo volgepropt. De hangplanten kun je bovendien goed aan het rek hangen door middel van een haakje.

Daarnaast is het aan te raden om variaties aan te brengen in bladvorm en bladkleur. Zet bovendien planten van dezelfde soort, maar in verschillende vormen en types bij elkaar neer voor wat rust in het geheel.

De belangrijkste tip: maak het naar je eigen stijl en smaak. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt! Varieer er op los, maar hou er wel met een beetje structuur in. Succes!

Fotocredits

Headerfoto: Beazy

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore