Tuinmetamorfose

Van kale tegeltuin naar knusse loungeplek met groene beschutting

14 oktober 2021 17:58

Jeroen en Tamara wonen samen met hun zoon Luca in een prachtig huis in Schagen. Alles klopt tot in de puntjes, behalve de tuin. Deze bestaat volledig uit tegels en een schutting. Het is haast geen tuin te noemen. Daarom hebben ze de hulp ingeschakeld van Tom en hij gaat met alle liefde voor hen aan de slag.

Een uitnodigende en knusse tuin

Een hele tijd geleden begon het stel aan de tuin, maar met twee linkerhanden en drukke banen kwam er maar geen schot in de zaak. De wensen: een fijne loungeplek én een plek om te barbecueën.

Ook minder inkijk in de tuin is iets wat ze graag willen. Ze wonen namelijk naast een grote weg.  

Om de tegeltuin om te toveren tot een gezellige, uitnodigende plek gaat Tom een vlonder maken met daaromheen een border met verschillende planten en gras. Hierdoor ontstaat meteen ook meer privacy in de tuin.

Daarnaast gaat hij een eetruimte creëren en een speelplek voor de kleine. Zo gaat het een échte tuin worden.

Een loungeplek met meer privacy

Privacy in je tuin kun je op verschillende manier creëren. In dit geval kan dit ideaal worden gedaan door middel van groene beplanting. Zo kun je de planten een stukje boven de schutting laten uitsteken, waardoor er al snel meer beschutting ontstaat.

Om te beginnen haalt Tom de tegels uit de tuin waar de border komt te liggen.

Als basis voor de vlonder gebruikt hij het bestaande straatwerk. Daarop legt hij onderleggers waar vervolgens de vlonderplanken overheen komen te liggen. Dit vergt wel wat passen en meten, want de grond loopt behoorlijk af en je wilt de vlonder natuurlijk wel waterpas hebben liggen.

Tom gebruikt composietplanken van duurzaam materiaal voor de vlonder. Deze soort gaat extra lang mee. Daarnaast zitten er geen splinters in, wel zo handig met een spelend kind in de tuin.

De planken worden vastgezet met afstandhouders. Schroef deze deels vast aan de plank, schuif er vervolgens de volgende plank tegenaan en schroef hem dan pas helemaal vast. Op deze manier krijgen ze overal dezelfde kier en zijn er geen schroeven in het zicht. Dit geeft een mooi, strak resultaat.

Meer intimiteit en een ruimte voor planten

Tom zaagt een deel uit de vlonder waar een nieuwe plantenbak komt. Dit kan het best worden gedaan met behulp van een bandenzaag.

Let op: zaag niet in de regels van de vlonder, want die dragen het terras.

Nu kan het vak worden bedekt met een goede laag grond. Je kunt er bovendien voor kiezen om het rondom te omsluiten met behulp van wat stenen. Gebruik hier een laagje zand voor om het stabiel te maken.

Om de border perfect passend te krijgen, moeten sommige tegels op maat gezaagd worden. Gebruik ook hier weer de bandenzaag voor!

Tom creëert daarnaast ook meer intimiteit door het plaatsen van Louvre schermen. Zo krijg je een knus eigen loungeplekje. Hier werken palen van hardhout erg goed voor. Deze hoef je namelijk niet meer te bewerken en ze gaan lang mee!

Multifunctioneel

Het voorste deel van de tuin wordt multifunctioneel gemaakt. Aangezien Jeroen erg van barbecueën houdt, kan een eettafel dan natuurlijk niet ontbreken! Hij wordt in een nieuw jasje gegoten voor een mooier geheel op het gloednieuwe terras.

Ook maakt Tom een zelfgemaakte oppottafel om planten of kruiden op te kweken met een mooi werkblad. Eerst zaagt hij het frame van de kast op maat zodat alles perfect in elkaar past. Het hout is van grenen (zachthout), dus voorboren is niet nodig.

Als de tafel in elkaar staat, worden er bokwielen en twee zwenkwielen onder geplaatst, zodat je hem makkelijk overal naartoe kunt rijden.

Voordat je de kruidenplanten erin zet, is het noodzakelijk om er eerst worteldoek in te leggen zodat de grond niet wegspoelt als je de planten water geeft. Doe er vervolgens een laag hydrokorrels in met daarbovenop de aarde.

Nu kun je de kruiden erin plaatsen! Tijm, munt of peterselie werken hier uitstekend voor.

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Tijd voor wat groen!

Om van de tuin een échte tuin te maken, kan wat groen natuurlijk niet ontbreken. Een echte aanwinst is bijvoorbeeld een krentenboompje (Amelanchier lamarckii). Deze struik is ideaal, omdat hij met de seizoenen meegroeit. Je tuin komt hierdoor meer tot leven!

Een andere vaste plant die het goed doet in de herfst is de herfstanemoon (Anemone hybrida). Tom brengt deze in de buitenring aan, omdat deze voor meer privacy kunnen zorgen. De Anemone wordt ongeveer 1,5 meter hoog! De planten hebben erg veel kleur en er komen allerlei insecten op af.

Je kunt de herfstanemoon mooi afwisselen met siergrassen, zoals Prachtriet (Miscanthus sinensis). Ook deze groeit goed de lucht in, zodat er nog meer beschutting ontstaat.

In het midden van de border past Tom nog wat meer kleur toe met de dropplanten (Agastache), ook wel anijsnetel genoemd. In Nederland zijn hier wel meer dan 50 verschillende soorten van te krijgen, maar de ‘Blue Fortune’ komt het meest voor. Deze plant wordt zo’n 80 centimeter hoog en trekt veel insecten aan wat dus ook goed is voor de biodiversiteit.

De tegeltuin is omgetoverd tot een volwaardige loungeplek met meer privacy door de groene beplanting. Missie geslaagd!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore