Huishouden

Zo reageert de vacht van je kat op de winterse kou

13 oktober 2021 17:29 Aangepast: 14 oktober 2021 14:59

De winterkleding komt langzaam weer tevoorschijn en voor katten wordt het natuurlijk ook kouder. Dit is wat de vacht van je viervoeter doet om in de winter lekker warm te blijven.

Katten en de kou

Katten hebben het, net als wij, ook koud in de winter. Met hun vacht hebben de viervoeters er wel minder last van, maar ze merken het goed als het buiten kouder wordt.

Met de verandering van de temperatuur begint de ruiperiode en ontwikkelen ze een nieuwe wintervacht. Hierbij is het fijn voor je kat om hem geregeld te kammen, zo verwijder je sneller de dode haren die uitvallen in deze tijd.

De vacht dient als een goede jas waardoor hij weinig last heeft van het winterse weer. Wat je misschien niet zou verwachten is dat een langharige kat meer last heeft van de kou dan een kortharige. De vacht sluit namelijk minder goed aan op de huid en ijs of sneeuw blijft makkelijker plakken.

De verwarming hoog of laag

De mate waarin een kat merkt dat de winter begonnen is verschild voor binnen- en buitenkatten. Een binnenkat krijgt het in de winter warmer, omdat wij de verwarming hoger zetten.

Het is belangrijk dat de temperatuur langzaam omhoog gaat. Verwarmingslucht is namelijk droger en dit kan de huid uitdrogen en zorgen voor huidproblemen.

Tip: je kunt dit voorkomen door een pannetje met water op de verwarming te zetten of door ’s avonds en ’s nachts de verwarming weer lager te zetten. Dat laatste is niet alleen fijn voor je portemonnee, maar dit geeft je kater ook de mogelijkheid zijn vacht te herstellen.

Een jas voor je viervoeter

De vacht van je huisdier zorgt voor voldoende warmte, maar een extra jasje kan soms toch fijn zijn. Oude katten hebben minder vetreserves en een dunnere vacht. Ze zullen uit zichzelf al wat minder buiten komen, maar kunnen alsnog veel last hebben van de kou. Een functioneel jasje is dan ook meer dan oke.

Kleine buitendieren

Cavia’s en konijnen staan over het algemeen buiten. Maar tocht en vocht is gevaarlijk. Zo lang ze droog en beschut staan, kunnen ze het hele jaar buiten blijven. Laat ze wel in de warmere periodes wennen aan het buitenleven. Wanneer de dagen korter en de temperatuur kouder wordt, groeit er vanzelf een dikkere vacht.

Verhuiskat Muffin

Muffin heeft inmiddels een fijn en lief baasje gevonden, maar er zijn nog genoeg andere (ver)huisdieren op zoek naar een liefdevol huisje. Neem snel een kijkje op de website van stichting Verhuisdieren.

Fotocredits

Headerfoto: Lex Flemond

Miniatuurvoorbeeld
Elke week de nieuwste inspiratie

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore