Vakantieplanning maken

Zo maak je de perfecte vakantieplanning en ga je nooit meer gestrest op reis

13 oktober 2021 18:05 Aangepast: 13 oktober 2021 18:07

Een ontspannen vakantie, dat wil natuurlijk iedereen! Maar vaak vinden mensen de voorbereiding erg stressvol. Waar moet je beginnen en hoe pak je het aan? Opruimcoach Galit laat zien hoe je een goede vakantieplanning maakt en hoe je zo met een ontspannen gevoel op reis kunt gaan.

De perfectie vakantielijst

Om te voorkomen dat je voor elke vakantie opnieuw moet bedenken wat je allemaal mee moet nemen, is het handig om een vaste vakantielijst te maken met alle spullen die je mee moet nemen. Elke keer als je op vakantie gaat, vul je hem aan en dan heb je uiteindelijk een complete lijst.

Deel de lijst op in twee onderdelen:

  • De dingen die je van tevoren moet doen
  • De spullen die je mee moet nemen

Het deel ‘doen van tevoren’ kun je dan ook weer in verschillende categorieën verdelen, zoals ‘week van tevoren’, ‘dag voor vertrek’ en ‘dag van vertrek’.

Controleer bijvoorbeeld een week van tevoren of al je koffers een adreslabel hebben en leeg een dag van tevoren de vuilnisbak. Door deze klusjes uiteindelijk af te kunnen strepen, kun je met een gerust hart en helemaal voorbereid vertrekken.

Het is bovendien essentieel om het onderdeel ‘meenemen’ ook weer in verschillende categorieën op te delen, zoals ‘documenten en pasjes’, ‘medisch’ en ‘toiletartikelen’.

Maak ten slotte per persoon een eigen categorie met persoonlijke punten om af te kunnen strepen. Als alles is doorgestreept, zijn jullie klaar om te vertrekken!

Efficiënt je koffer inpakken

Herkenbaar? Je komt aan op je bestemming en beseft je dan dat je veel te veel spullen hebt meegenomen. Het is belangrijk om efficiënt in te pakken. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn om je kleding in zakken te doen. Daar doe je dan dezelfde soort kleding in, zoals alle broeken of alle T-shirts.

Dit zorgt voor overzicht in je koffer, maar ook bij aankomst is dit ideaal. Je haalt een stapel uit de zak en legt dit zo in je kast. Een kind kan de was doen!

Een andere manier om efficiënt je koffer in te pakken, is door je kleding op te rollen. Op deze manier creëer je meer ruimte in je koffer.

Let op: doe dit wel met kleding die is opgevouwen, anders gaat het erg kreuken in je koffer.

Ultieme tip: stop de sokken in je schoenen en de schoenen in een zak. Dit scheelt ook weer veel ruimte!

Controleer je auto

Als je met de auto op vakantie gaat, is het belangrijk om een aantal dingen vooraf goed te controleren. Check bijvoorbeeld of je de gevarendriehoek, een veiligheidshesje en een medische kit in de auto hebt liggen. Kijk ook meteen of je auto technisch in orde is, zoals het oliepeil en de bandenspanning.

Als je lang met de kinderen in de auto onderweg bent, kan een stoelorganizer een grote uitkomst bieden. Daar stop je dan alles in wat de kinderen nodig hebben, zodat je dit niet onderweg ergens onder uit een tas vandaan hoeft te toveren.

Loop ook even je verzekeringen na en check of je bepaalde vignetten nodig hebt in het land waar je naartoe gaat.  

Inpak lifehacks:

  • Stop je sieraden in een pillendoosje. Het gaat dan niet door elkaar zitten, je hebt overzicht en het zwerft niet door je koffer heen.
  • Berg je waardevolle sieraden en spullen voor je weggaat goed op. Let op: schrijf op waar je het hebt neergelegd ander vergeet je het geheid.
  • Een handige opbergplek voor je oortjes en opladers is een brillenhoes.
  • Om te voorkomen dat je flesjes gaan lekken, kun je er een stukje folie tussen stoppen.
  • Sommige landen hebben andere opladers dan wij. Daarom is het handig om van tevoren te checken of je een adapter mee moet nemen.
  • Stop alle paspoorten, vaccinatiebewijzen en bevestiging van de accommodatie in één mapje bij elkaar zodat je bij je bestemming alles in een keer bij de hand hebt.

Fotocredits

Headerfoto: Anete Lusina

Miniatuurvoorbeeld
Elke week nieuwe inspiratie!

Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore