Ga naar de inhoud
Metamorfose

Een gezellig en uitnodigend theehuis in Weesp

In Weesp wonen zes seniorenkoppels en vier jonge gezinnen bij elkaar in één nieuwbouwproject. In het midden van de buurt staat een gezamenlijk recreatiehuis genaamd: het theehuis. Het is een multifunctionele ruimte voor jong en oud. Er is alleen één nadeel, het ziet er niet uitnodigend uit. Patrick en Luka gaan snel aan de slag om meer sfeer te creëren.

Veel mensen, veel wensen

In een buurt met veel uiteenlopende leeftijdsgroepen, heb je meerdere wensen om aan te voldoen. Zo willen ze graag meubels die makkelijk te verplaatsen zijn. Tafels die je bij elkaar, maar ook los van elkaar neer kunt zetten bijvoorbeeld. Daarnaast mist er een heleboel sfeer en akoestiek. 

Met het wensenlijstje op zak, buigen Patrick en Luka zich over de aanpak. Alle muren zijn nog lekker wit, daar kunnen ze alle kanten mee op. Luka heeft een fijn kleurenpalet neergezet met veel mooie, naturel kleuren zoals verschillende geel tinten en warme beige kleuren.

Patrick gaat daarnaast aan de slag de makkelijke tafels, een mooie bank en een opklapbaar kindertafeltje. Snel aan het werk dus!

Een likje verf

Om sfeer aan te brengen heeft Luka bedacht dat er twee muren een mooi kleurtje krijgen. Patrick gebruikt hiervoor een matte, dekkende muurverf in een zachte beige- en een frisse geeltint.

De ruimte is vrij hoog, hierdoor moet Patrick gebruik maken van een ladder. Om deze in de juiste positie neer te zetten heeft hij een handig trucje. Zet je voeten tegen de onderkant van de trap en strek je armen. Kun je de ladder zo goed vastpakken? Dan weet je zeker dat je niet achterovervalt of voorover onderuitglijdt.

Patronen op de muur

De derde muur wordt behangen. Het leuke hierbij is dat Patrick ook de deuren meeneemt, zo heb je een extra groot effect.

Voordat hij de tweede strook op de muur aanbrengt zet hij ook alvast de deur in de lijm. Er zit een patroon in het behang en dat moet doorlopen. Zou je het gedeelte op de deur later pas toevoegen, dan wordt het een grote puzzel. Op deze manier heb je direct het gewenste resultaat, zonder extra werk.

Nieuw meubilair

Voor het theehuis worden vaste en losse elementen gebruikt. Het voordeel hiervan is dat je ze steeds naar eigen inzicht kunt neerzetten.

Patrick maakt losse tafels van populierenhout. Populieren multiplex is een interieurplaat die je in verschillende kleuren kunt krijgen. Daarnaast is het materiaal helemaal niet zwaar en dat is ideaal voor het verschuiven en stapelen van de tafels.

De bank maakt hij van MDF, in dit geval is het sterk genoeg omdat hij wordt vastgezet aan de muur.

Tijd om het meubilair te maken. Het is verstandig om het project eerst uit te tekenen, zo kun je het hout optimaal benutten. Maar hoe bepaal je de maten van je tafel of stoelen?

Bij een tafel moet je er rekening mee houden dat je per persoon ongeveer 60 centimeter nodig hebt. Bij stoelen of een bank moet de zithoogte tenminste 42 centimeter zijn. De rugleuning plaatst Patrick in een hoek van 13 graden.

Tip: om het geluid in de ruimte nog meer op te vangen, plaats Patrick aan de onderkant van de tafels schuimrubber platen.

Een plek voor de kleintjes

Er wordt niet alleen aan de volwassenen gedacht in het theehuis. Voor de kinderen komt er een leuke, opklapbare speeltafel. Dat is superhandig voor het optimaal benutten van de ruimte. De tafel bestaat uit een bak aan de muur. Aan de voorkant zit het tafelblad met scharnieren vast. Klap je het tafelblad naar beneden, dan vouwen ook direct de poten uit en kun je snel aan de slag.

Bij het ophangen is het erg belangrijk dat alles recht hangt, op 45 centimeter boven de grond. Zo kunnen de kinderen er lekker aan zitten. 

Een betere akoestiek

Luka gaat aan de slag met twee kunstwerken van stof. Dat doet ze met een houten paneel en stukken schuimrubber. Door gebruik te maken van schuimrubber kun je namelijk geluid opvangen.

Door het schuimrubber op de houten planken te bevestigen en te bekleden met stof maak je mooie wandpanelen met een dubbele functie. De stof bevat ook velours wat nog eens voor extra demping zorgt.

De bank die eerder gemaakt werd is niet groot genoeg om alle bewoners op te ontvangen. Luka gaat daarom aan de slag met een aantal tweedehands stoelen. Ze geeft hier een moderne twist aan met een aantal mooie kleuren.

De laatste puntjes op de i

Om de laatste restjes verf niet weg te hoeven gooien komt er op de muur bij het kindertafeltje nog een mooie palmboom. De wandpanelen komen aan de muur te hangen en de laatste decoraties krijgen een eigen plekje.

Niks
Elke week nieuwe inspiratie
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!